Oslo Høyres talsperson for byutvikling, Arve Juritzen, foreslår å bygge 20-kvm leiligheter for å løse boligkrisa i Oslo. Dette, sammen med økt tetthet og raskere saksbehandlingstid, vil ifølge Juritzen være vinneroppskriften for at førstegangskjøpere starter en vellykket boligkarriere.

Juritzens løsninger er som et slag i ansiktet til førstegangskjøpere og alle andre som sliter med å skaffe seg et sted å bo. Løsningene om mindre leiligheter, økt tetthet og færre krav til utbyggere - også kjent som raskere saksbehandlingstid - vil gå utover bokvaliteten til alle som sliter i dagens boligmarked.

Kanskje enda viktigere, ingen av disse forslagene vil løse problemet med høye boligpriser.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening? Send inn ditt debattinnlegg her. For at innlegg skal bli vurdert må de sendes inn med skjema.

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten. Skriv fra hjertet med et tydelig språk, og ha gode budskap.

Vi mottar mange innlegg så beregn 1-3 dager for svar.

Ifølge Høyre er det byråkratiet og stive krav som gjør det vanskelig å bygge nok boliger. Det Høyre - og Juritzen - glemmer å nevne er at salg og igangsetting av nye boliger har falt jevnt og trutt de siste månedene. Vi sitter dermed med overskudd av boliger som ikke blir solgt - og som ingen bor i -, samtidig som det blir færre boliger i nærmeste framtid.

Det hjelper ikke å gjøre noe med saksbehandlingstiden og byggekrav når boligbyggingen avhenger av velviljen til utbyggerne som ikke igangsetter nye prosjekter.

I Høyres drømmeverden ville markedet «regulert seg selv» og utbyggerne hadde satt prisene betraktelig ned for å få solgt boligene sine. Dette har selvsagt ikke skjedd.

Høyres løsning er å gjøre boligene billigere ved å krympe størrelsen på boligene. Med andre ord må førstegangskjøpere regne med å bo trangt for at utbyggerne skal få solgt boligene sine uten at dette går utover deres fortjeneste.

Høyre prøver å holde en feilslått boligpolitikk kunstig i live, på bekostning av bokvaliteten til førstegangskjøpere og andre som sliter i dagens boligmarked.

Rødt mener at boligpolitikk er altfor viktig til å bli overlatt markedet og velviljen til enkelte utbyggere.

Boligkrisa kan løses utenfor markedet

Kommunen må innta en aktiv rolle i boligbyggingen, gjerne i samarbeid med ikke-kommersielle boligbyggelag. Slik sikrer vi igangsetting av nye boligprosjekter, og store nok boliger til en overkommelig pris for folk med vanlig inntekt. Da sikrer man også en jevn tilstrømming av nye boliger, tilpasset det faktiske behovet, og ikke avhengig av uforutsigbare markedskonjunkturer.

Husbanken kan finansiere nye ikke-kommersielle boligprosjekter, bygget på kommunale eller statlige tomter som ikke-kommersielle boligbyggelag kan få gratis eller til en veldig lav pris. Subsidiet fra billige lån og tomter går direkte til eieren eller leietakeren av boligen som får boligen til en pris de har råd til.

Kommunen må også benytte seg aktivt av kommunal forkjøpsrett. Boligene kommunen kjøper opp kan bli til nye kommunale boliger, studentboliger eller ikke-kommersielle boliger til eie eller leie.

Det finnes løsninger til boligkrisa, men disse finnes utenfor markedsmekanismene som er selve årsaken til at førstegangskjøpere sliter i dagens boligmarked. Vi trenger ikke å ofre førstegangskjøpere eller andre grupper for å få løst boligkrisa.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

«Når man bor midt i selveste gryta, bør man ikke da forvente lyd og liv?»

Les også

Dette er Oslos gylne sjanse. Så hva kan gå galt? Mye, dessverre

Les også

Startlån-reglene er nærmest i strid med formålet

Les også

Her bøyde jeg nakken og hastet forbi. Plutselig en dag forandret det seg