Lekeplasser er en uvurderlig del av god byutvikling - det har både private utviklere og kommunen forstått.

Vi er inne i barnas tidsalder: Det oransje klatrestativet i Bjørvika, den nye hummeren på Bryggetorget og den skumle sklia på Tøyen setter leken i sentrum. Spillereglene for barna er enkle: voldsom, darwinistisk lek med livet som innsats.

Men hvilke regler for oss foreldre på lekeplassen?

Delta i OsloDebatten

Har du en mening? Send inn ditt debattinnlegg her. For at innlegg skal bli vurdert må de sendes inn med skjema.

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten. Skriv fra hjertet med et tydelig språk, og ha gode budskap.

Vi mottar mange innlegg så beregn 1-3 dager for svar.

En høyst subjektiv liste over lekeplass-regler

Som firebarnsfar har jeg tilbragt anslagsvis 10 prosent av levetiden på lekeplasser, og gjennom timesvis med opphold i sol og snø, både tidlig og sent, uthvilt eller utslitt dagen derpå, har jeg laget en høyst subjektiv liste over hvilke regler jeg mener foreldre bør følge på lekeplassen.

Ikke delta i leken

Dette er den viktigste regelen. For alle - særlig flerbarnsforeldre - som sitter på benken og har forklart at voksne ikke har lov til å leke i klatrestativet, ser med frykt på den ivrige pappaen som ankommer lekeplassen mens han snakker høyt og stiller pedagogiske, retoriske spørsmål til barnet: «Skal Olivia og han pappa klatre høgt opp i tårnet i lag?»

Dersom én eneste foreldre går inn i det stativet er løpet kjørt. Det handler om å ikke kaste den første steinen, ikke vær en streikebryter - hold linja. Bli sittende passiv. Dette er et spørsmål om solidaritet mellom oss foreldre.

Ikke ha med motoriserte lekebiler

Ingenting er mer krevende enn når andre barn ankommer med et arsenal av dyre, motoriserte leker, som er en milliard ganger kulere enn å bevege seg i triangelet vippehest-klatrestige-sklie.

Det etterlater meg i en umulig forhandlingssituasjon hvor jeg i tillegg til å prøve å forklare at det er morsommere å leke i stativet, også må forhandle på både egne og bileierens vegne: «Ikke ta bilen. Den er ikke vår og du skal leke i stativet. Kanskje gutten ikke har lyst til at alle skal bruke den.»

Spaltist: Magnus Ravlo Stokke

Magnus Ravlo Stokke (43) skriver om arkitektur, byliv og hverdagsliv i Avisa Oslo. Stokke studerer arkitektur på AHO og bor i leilighet i en bygård fra 1892 på Bislett/Fagerborg. Han er gift og har fire gutter i alderen 3-14 år.

  • Foretrukket transportmiddel: El-sykkel med langt barnesete i hverdagen, og en Volvo XC90 når jeg skal på Thaugland for å kjøpe materialer.
  • Er oftest å finne på baren Rouleur, midt i krysset på St Hanshaugen. Her giftet vi oss. Oslos beste sted for en øl, sommer som vinter.
  • Oslos fineste bygg er Kunstnernes Hus. Åpenbare kvaliteter både ute, inne og i sine omgivelser, og så rik på mer subtile detaljer og arkitektonisk håndlag. (Eneste minus er dårlig tilrettelagt for rullestolbrukere.)
  • Oslo er finest når du sykler uten henda på styret på vei til noe hyggelig i starten av mai.

Kle deg verdig

Vi skal ikke bestige Mount Everest eller gå Birken i nullføre. Gå i vanlige, verdige klær - ikke tekniske 71 Grader Nord-bukser og lag på lag med pustende, lett elastiske lilla og rosa jakker. Normal velkleddhet gir også et inntrykk av at man nettopp ikke skal bevege seg så mye. Man er kledd for å sitte og snakke om voksenting, ikke for å være høyt og lavt.

La Hoka-skoene og Haglöfs/Stormberg/Norrøna/Mammut-jakka pluss bukse bli hjemme.

Ta deg gjerne en røyk

Personlig synes jeg det er fint at barna også er eksponert for ting som ikke er så bra. Da lærer de at sjølve livet ikke bare er rugbrød og 12 timers søvn, men mye annet også. Røyk er et godt eksempel på dette. Alt må ikke være politisk korrekt.

Snakk gjerne i mobilen

Når man sitter og følger med på egne barn har jeg lagt merke til at hørselssansen spisses. Og det er utrolig underholdende å overhøre den vanskelige samtalen andre foreldre tar i mobilen. Det er herlig påfyll for oss som bare sitter der.

Så kjør på, ring eksen og forklar hvorfor ny partner fikk møte barna før avtalt karantenetid var over.

Les også

Minibyer, borger og landets lengste sklie. Se de fine lekeplassene i Oslo

Ikke snakk til meg via egne barn

Hvis du har noe på hjertet så si det til meg. Ikke ta det via Olivia. Hvis jeg for eksempel dytter egne barn foran i køen på husken, så ikke si til Olivia at «han mannen har nok ikkje øvd på å stå i kø som du e så flink til, Olivia!»

Bare si det til meg (og se hva som skjer).

Ikke lov barna masse greier

Når du fornøyd rusler av gårde etter å ha ropt høyt til Olivia: «Han pappa og Olivia skal gå på bakeren og kjøpe kakao og boller», så etterlater du en lekeplass hvor alle barna sitter igjen i sandkassen og tenker på varm kakao og boller.

Svært usolidarisk oppførsel.

Hvis du heller med myndig stemme sier: «Nå Olivia, skal han pappa og Olivia gå rett heim og rydde og spise brødmat med leverpostei» og så, når dere er rundt hjørnet likevel går på bakeren, da blir du dobbel helt.

Les også

«Vis hensyn, barn leker» Hvor?

Ikke ta med godteri eller kjeks

Ønsket om kjeks og godteri blant barna sprer seg som kolera ved vannpumpene i London på 1800-tallet, uansett om du tror du skjuler det godt.

Slå ned på dårlig oppførsel fra alle barn

It takes a village å oppdra et barn. Hvis noen oppfører seg som et rasshøl, så si ifra. Det tar ingen skade av, tvert i mot.

Legg gjerne besøket utenfor lekeplassens travle tider

Det er digg hvis det ikke er for mange barn på lekeplassen av gangen. Derfor er det fint om du kan dra grytidlig, eller veldig sent i helgene, eventuelt på dagtid i løpet av uken.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Her har noen fått være alene hjemme og designe vinduer. Det er rett og slett litt gøy

Les også

Som barn forsto jeg ikke hvorfor broren min var så illsint. Nå gjør jeg det