Oslo politidistrikt kalte inn pressen. Sammen med politimester Ida Melbo Øystese deltok blant annet justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) under seansen om kriminaliteten i Oslo.

La meg starte med konklusjonen: Jeg hadde forventet mer fra politikerne. Tydeligere tiltak og klare løfter om penger og prioritering.

Må prioritere

Det er åpenbart at politiet vet hva som skal til. Hvis Ida Melbo Øystese fikk budsjettrom til det, ville hun sørget for et kinderegg av tiltak:

  • Nok politifolk ute i gatene til å skape trygghet for vanlige folk og samtidig stoppe mye av den grove volden og våpenbruken.
  • Nok etterforskningskapasitet til å unngå at hverdagskriminalitet må henlegges med grunnlag i ressursmangel. Når sykler stjeles uten at noen straffes, gjør det noe med samfunnet rundt oss fordi rettsfølelsen forvitrer.
  • Nok etterforskningskapasitet til å hindre at mafiavirksomhet og organisert kriminalitet får enda mer feste. Bakmenn må tas og penger må inndras.
  • Og ikke minst: Enda større tiltak for å forebygge at unge mennesker lar seg lokke inn i kriminalitet og rus. Her ligger mye av nøkkelen til langsiktig suksess, og den må gjøres i samarbeid med skoler, barnevern og organisasjoner.

Men alt dette kan ikke oppnås samtidig over hele byen uten at det gjøres et felles kjempeløft. Et løft som krever at regjeringen prioriterer mye penger til det. Dessverre fikk vi ingen slike signaler på pressekonferansen.

All ære til politimesteren som tar grep med de virkemidlene hun har til rådighet, men alt smaker av en satsing og prioritering som politiet må gjøre innenfor en noenlunde lik ressursbase som de har i dag.

Les også

Så dere vil brekke ryggen på gjengene? Put your money where your mouth is

Bekymret politimester

– Etter flere tiår med nedgang i kriminaliteten, ser vi nå en økning. Vi er bekymret for den økningen vi nå har sett i ungdomskriminaliteten det siste året, og er spesielt bekymret for bruk av vold og bæring av kniv, sa Øystese.

I enhet sentrum vil Grønland og Tøyen prioriteres. I vest skal Majorstuen, Sandvika og Asker sentrum prioriteres og i enhet øst er Furuset, Mortensrud, Bjørnerud, Veitvet og Bjørndal øverst på prioriteringslisten.

Øystese ville ikke være konkret om hvilke budsjetter hun får for å løse dette. Ei heller ville hun si noe om hva som må prioriteres bort for å få dette til. Hun ville ikke varsle kriminelle om hvilke andre områder som det blir mindre ressurser til.

Risikoen er i aller høyeste grad til stede for at man bare flytter rundt på problemene. Men det trengs noe mer.

Les også

Det er bare å innse det. Nå har vi Sopranos på Grønland og svenske tilstander på Bryn

Bredt forlik, felles satsing

Det kreves mye mer penger til politi og ikke minst til forebyggende arbeid.

Emilie Enger Mehl kom med vage signaler. Ja, det kommer mer penger i revidert statsbudsjett om et par uker. Hun må komme tilbake til hvor mye da. Det var ullent og det ga lite håp om den type prioritering som trengs.

På samme vis var det da hennes partileder i Senterpartiet, finansminister Trygve Slagsvold Vedum, var i Politisk kvarter på NRK på mandag.

Fra Ap-nestleder Tonje Brenna kommer det egentlig andre signaler. Både på pressekonferansen med Mehl og i studio med Vedum var hun mer konkret og ambisiøs.

I Politisk kvarter var det tydelig at Brenna og Oslos byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) egentlig var enige.

Jeg er sikker på at Arbeiderpartiet og Høyre kunne funnet sammen i en slik sak. SV og Frp hadde garantert vært med også. De ville ha prioritert mye mer penger til Oslo-politiet for å rydde opp før dette får utarte seg.

Vi har tradisjon for slike store forlik når nasjonale interesser står på spill. Spesielt Høyre og Ap pleier å være ganske enige når det handler om sikkerhet, pandemi eller de virkelig store spørsmålene.

Gjengenes våpen skyter ikke ulv

Men Senterpartiet har ingen tradisjon for å prioritere storbyer.

Derfor er det kanskje på tide å rope ulv om distriktspartiet Sps rolle for å stanse gjengkriminaliteten.

Partiet som sitter på både finansministeren og justisministeren i denne situasjonen, har sine velgere andre steder enn i storbyene. De vinner fram på meningsmålinger når det blir distriktsopprør.

Derfor er en allianse av Ap og Sp lite egnet til å gi Oslo den prioriteringen byen trenger. For Sp handler alt om å utjevne forskjeller mellom by og land, og gjøre prioriteringer som gjør at folk skal kunne bo utenfor de store byene.

I den analysen drukner det faktum at de største forskjellene i Norge finnes mellom mennesker som bor i samme by, ja, til og med i samme bydel. Det er ikke langt mellom Grønland og Bjørvika i bydel Gamle Oslo.

Men gjengenes våpen skyter ikke ulv og Senterpartiet har ikke en sau å berge eller knapt en velger å hente i storbyen. Og da blir det foreløpig mer prat enn penger, mens det vi trenger er det motsatte.

Les også

Mer politi er vel og bra. Det er likevel noe annet som helt sikkert vil stoppe den meningsløse volden

Les også

En terrorsikret tunnel til 3,6 milliarder er spinnvilt. Rydd heller opp i problemene i byens gater