Rapporten fra Mannsutvalget, som ble nedsatt av regjeringen for to år siden forventes å bli offentliggjort denne våren. Utvalget har som mål å undersøke menns likestillingsutfordringer og foreslå tiltak for å møte dem. Den siste tidens bekymringer rundt menns likestillingsutfordringer sammen med statistikk, som viser at menn sliter på flere samfunnsområder, inkludert helse, arbeid, utdanning, kriminalitet og familieliv, gjør rapporten mer relevant.

For to år siden startet jeg podkasten «Integeringsstemmen» som tar opp temaer knyttet til integrering og likestilling. I den første sesongen intervjuet jeg 10 fremtredende kvinner med minoritetsbakgrunn om deres integreringsreise og likestillingskamp.

I den neste sesongen snakket jeg med menn med ulik bakgrunn fra både minoritets- og majoritetsbefolkningen, for å få deres syn på likestilling, og blant gjestene var Mannsutvalgets leder Claus Jervell og medlem Are Saastad.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening? Send inn ditt debattinnlegg her. For at innlegg skal bli vurdert må de sendes inn med skjema.

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten. Skriv fra hjertet, med et språk som et naturlig for deg, og ha gode budskap.

Vi mottar mange innlegg så beregn 1-3 dager for svar.

Sårbare for ærespraksis

Jeg ønsker en likestillingspolitikk som tar et helhetlig samfunnsperspektiv og tar hensyn til alle, uavhengig av kjønn. Dessverre har denne politikken ikke alltid fremmet minoritetskvinners selvstendighet, selv om den har styrket vår rettslige beskyttelse og delvis frigjort oss fra æreskultur. Myndighetene har i denne prosessen undervurdert at den mest effektive motgiften mot en æres- og patriarkatkultur er økonomisk selvstendighet. I dag står mange kvinner uten arbeid på grunn av manglende kvalifikasjoner eller møter rasistiske og diskriminerende barrierer, noe som gjør dem sårbare for ærespraksis.

Når menn fra et veletablert, likestilt og sekulært samfunn uttrykker bekymring for at likestillingspolitikken ikke tar hensyn til deres behov, hva med menn med minoritetsbakgrunn som kommer fra samfunn preget av hierarki og patriarkat, der menn tradisjonelt har hatt en dominerende posisjon med makt, status og respekt?

Er de selv konfrontert med likestillingsutfordringer, eller blir de først og fremst sett på som et likestillingsproblem for minoritetskvinner? Menn med minoritetsbakgrunn jeg har møtt uttrykker frustrasjon over at systemet ikke alltid virker til deres fordel.

Med en humoristisk vri påpeker de at kvinner blir høyt verdsatt i Norge, mens menn føler seg nederst på rangstigen. Dette gjenspeiler deres subjektive opplevelse, spesielt basert på kulturer, hvor menn tradisjonelt har hatt dominans.

Når menn føler seg krenket

Mannsutvalgets arbeid må ta hensyn til minoritetsperspektivet når de utforsker områdene utdanning, arbeidsliv og familie, spesielt med tanke på den store variasjonen blant Norges befolkning. Menn med innvandrerbakgrunn er allerede overrepresentert når det gjelder arbeidsledighet, frafall i utdanning og kriminalitet.

Når menn ikke lenger kan oppfylle sin rolle som familiens primære økonomiske bidragsyter, opplever mange en nedgang i status og føler seg krenket. Dette resulterer i utfordringer innen familielivet, spesielt knyttet til tradisjonelle kjønnsroller. Dårlig integrering i samfunnet og uoppnådde ambisjoner bidrar til familieproblemer, hvor barn ofte er de som lider mest.

I dagens diskusjon om likestilling er det viktig å inkludere alle perspektiver, også menn med minoritetsbakgrunn. Effektive tiltak krever forståelse av utfordringene norske og minoritetsmenn møter. Utvalget bør ha kompetanse til å anerkjenne og håndtere mangfoldet blant norske menn, og identifisere passende løsninger for minoritetsmenns unike utfordringer.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Det dårlige ryktet var ufortjent

Les også

Det ser ut som en muslimsk lærd sitter i retten. Skinnet bedrar

Les også

En verden designet for menn

Les også

Min generasjon kvinner bryter kulturelle tradisjoner. Det er jeg glad for