Hvert år er jeg ufrivillig deltaker i én måneds lang challenge. Premisset er at jeg står opp før fuglene synger. Målet er å komme seg gjennom dagen uten full hjernekapasitet.

I midten av april starter russetiden. For de aller fleste er det en enkelthendelse i livet. For meg har det blitt en årlig gjentakelse. Dét er jeg for gammel til.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening? Send inn ditt debattinnlegg her. For at innlegg skal bli vurdert må de sendes inn med skjema.

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten. Skriv fra hjertet med et tydelig språk, og ha gode budskap.

Vi mottar mange innlegg så beregn 1-3 dager for svar.

Oslo eksporterer problemene sine

Jeg har bodd på østsiden av Nesodden i tre år - den nydelige utsikten dere ser fra Nordstrand. Her er det idyllisk året rundt, men med et sterkt unntak av under russetiden. Når russebussene blir kastet ut av andre områder i hovedstaden, drar de til Ingierstrand. Plasseringen ligger perfekt til for å lage Norges største konsertarena.

Musikken bærer over fjorden. Bassen slår mot oss fordi vannet forsterker og sprer lyd. Duringen er så gjennomtrengende at det ikke hjelper å ha ørepropper. Den aktiverer deler av nervesystemet som gjør det nesten umulig å sovne igjen. Klokka fire om natta. Hver natt i én måned.

Oslo eksporterer problemene sine, Nordre Follo får dem i fanget, og Nesodden må ta konsekvensene. Dette vet skolene, politiet og politikerne. De siste årene har myndighetene utstedt midlertidige forbud på natta for tunge kjøretøy på disse veiene. Vi merker alle at dette er for lett å bryte. Nesoddinger lufter frustrasjon på sosiale medier, politiet får hundrevis av klager, avisene skriver om det.

Er vi heldige, slutter støyen to dager før russetida uansett er over.

Det er ikke meg det er mest synd på. Dette er ikke begrenset til Nesodden. Hundretusenvis over hele landet må klare seg uten søvn «fordi russetida skjer bare én gang i året.»

De nybakte foreldrene som kanskje endelig har fått babyen på en fast søvnplan. Pensjonisten som går gjennom cellegift og ønsker bare å hente seg inn. Eller legen som skal operere dagen etterpå, og helst skulle hatt topp fokus.

I Norge ligger vi bakpå, som vanlig

Jeg tror russen prøver å ta hensyn når de stikker ut i skauen. Ungdom er tross alt ganske ålreite. Det kan jo virke som en god idé. Men det at det ikke er boliger et sted er ikke synonymt med at ingen forstyrres. Våren er en sårbar tid for dyr og fugler: De flørter, blir gravide, ruger og føder. Bassen treffer dem enda hardere. Skal et gravid rådyr stresses til å føde for tidlig for at russen skal få feste to timer lengre?

Vi kan ikke akseptere kortsiktige løsninger lenger. Lovverket er for begrenset, og samarbeid på tvers av myndigheter og instanser er for dårlig. I Norge ligger vi bakpå, som vanlig. Støy er et helseproblem på linje med passiv røyking, mener franske myndigheter. Både der og i Storbritannia fanger kameraer opp støy og skriver ut bøter.

Dette er så lite kontroversielt at det ville være en enkel, politisk seier. Høyresiden sier jo selv at ungdommen er takknemlige for tydelige rammer og oppdragelse. Regjeringen kan høyne mobilforbud i skolen med forbud om konsertanlegg til busser. Miljødirektoratet skal passe på naturen vår, og jeg tipper de har mer støtte i folket enn på lenge for å gjøre det.

Forby konsertanlegg på busser. Del ut dyre bøter for lydforurensing. Sett opp skilt om dyrelivet som skal vernes i området. Det vil ikke bare nabolaget mitt sette pris på. Det må vi gjøre for hele samfunnet og dyreliv – for støy er faktisk livsfarlig.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

«Når man bor midt i selveste gryta, bør man ikke da forvente lyd og liv?»

Les også

Kommunens lønnssystem er antikvarisk. Noen få personer bestemmer for 50 000 ansatte