(NA): Søndagens pinlige tap mot Mjøndalen, ble på mange måter et bunnpunkt for klubbens fall de siste årene.

Ja, det sto faktisk 5–1 til hjemmelaget, før Jones El-Abdellaoui og Christian Borchgrevink pyntet på resultatet med hver sin scoring på overtid.

På tribunen sto, nok en gang, en solid gjeng med VIF-supportere igjen uten poeng.

Nå åpner Klanens talsmann, Sebastian Hytten, om supporternes tanker.

– Det er jo en katastrofe. Det er ingen vits å legge skjul på det. Rett og slett for dårlig.

– Hjelper ikke å skjelle ut

Han var selv på plass på Consto, sammen med hundrevis av andre VIF-supportere.

– Det er fælt å stå og se på Riisnæs som står og griner, mens han forteller oss at han gir alt for klubben. At han er villig til å dø for Vålerenga, men han vet ikke hva mer kan han gjøre enn å gi alt, forteller han om scenene som utspilte seg etter søndagens tap.

Og fortsetter:

– Jeg tror alle vi skjønner at de gjør alt de kan, selv om det koker litt over for oss og det koker litt over for dem etter kampen.

– Hva må gjøres for snu dette?

– Jeg vet ikke hva som skal til, for akkurat nå er det tungt. Det jeg derimot er sikker på er at det ikke hjelper å stå og skjelle ut spillerne etter kampen. De vet veldig godt selv at prestasjonen i går ikke er godt nok.

Nettopp dette ble et tema på X etter kampen, da mangeårig Vålerenga Hockey-kaptein Brede Csiszar sendte et stikk mot Klanen.

– Hvor er «presset» som alle mener er i VIF, egentlig? Supporterne kommer flere og flere, lager mer og mer liv, men stiller lavere og lavere krav. Skaper Dagsavisen presset? Elevene på Valle vgs.? Skjønner det ikke jeg. Må jo være en fryd å spille. Null krav fra Klanen, skriver den tidligere hockeyprofilen, som nå jobber som daglig leder i Larvik.

Csiszar har foreløpig ikke svart på Nettavisens henvendelser, for å utdype utsagnet ytterligere.

– Er Klanen for snille?, spør Nettavisen Klanens talsperson

– Det blir jo alltid sagt at det er et stort press i og rundt Vålerenga, og det er nok det Brede sikter til i den meldingen. Ja, vi skal ha forventninger, men jeg mener at det ikke blir noe bedre at vi på tribunen skal stå og slakte spillerne, forklarer han, men presiserer:

– De forstå at tålmodigheten til oss på tribunen begynner å bli tynnslitt.

Opplever økende interesse

Hytten kan fortelle at supporterklubben opplever større interesse enn på lang tid. Borteturer er utsolgt i lang tid fremover, og antallet tilskuere på Østblokka blir bare høyere og høyere.

– Akkurat nå føler jeg supporterkulturen nærmer seg en topp i klubben, med stor entusiasme og nye supportere som kommer til. Men en gang vil jo det bikke over også, og det tror jeg ikke er heldig for noen.

– Hvordan er det å være VIF-supporter akkurat nå?

– Vi kan ikke bli beskyldt for å være medgangssupportere i hvert fall, humrer han.

Geir Bakke mente selv at søndagens kamp var uakseptabel og skuffende.

– Vi slipper inn fem mål, det er grusomt, altfor dårlig. Spillermessig er det langt under pari, når det går på avstander mellom oss og relasjoner i laget, alt vi har trent på som vi skulle utføre, det var vi ikke i nærheten av, sier han.

– Føler du fortsatt at du er riktig mann?

– Det er det typiske spørsmålet man stiller. Jeg jobber på med de tingene vi tror er riktig for Vålerenga Idrettsforening, så er det heldigvis noen andre som skal ta seg av å evaluere meg igjen.

Onsdag skal Vålerenga bryne seg på en klubb i lignende situasjon. For Tromsø tar turen til Intility Arena i den 3.-runden av Cupen, og har fortsatt til gode å ta poeng i årets Eliteserien.