Flere steder på Nordstrand, blant annet på Ekeberg og Lambertseter, har Bymiljøetaten de siste månedene felt flere store og gamle trær.

Begge steder har innhogget gjort at mange turgåere har reagert – spesielt etter at det ble felt 161 på Ekeberg i fjor høst, skrev Nordstrands Blad tidligere i år.

Tørke og biller

Årsaken til at trærne felles er at de er døde etter den rekordtørre sommeren i 2018 og et større angrep fra barkebiller.

Det forteller parksjef i Oslo kommune, Tørres Rasmussen.

– Klimaendringer med økt temperatur har ført til at biller kan sverme i større deler av året. I tillegg fikk mange trær store påkjenninger etter tørkesommeren i 2018, noe som har ført til at de er svekket og blir lettere ofre for andre sykdommer og skadegjørere. Det kan vi også se på nåletrær som i stort omfang er angrepet og drept av barkebiller. Mange av våre friområder har også nå mange døde grantrær, sier han til Avisa Oslo.

Dette innebærer konsekvenser for skogområdene, legger han til.

– I byggesonen er det først og fremst sikkerheten til allmennheten som er vårt viktigste fokus. Barkebiller og sykdom på trær påvirker artssammensetningen i skogen og har sånn sett en økologisk funksjon, da visse arter trives i granskog, forklarer han.

Stort omfang

Rasmussen forteller at omfanget i Oslo er stort og legger til at problemet er størst i vestvendte og andre tørre områder i byen.

– Hvor mange trær må felles som følge av dette?

– Antallet trær er stort. Vi snakker nok om et par tusen fordelt på byggesonen i hele byen i 2021.

Han understreker at gran heldigvis ikke er truet i Oslo, og at det finnes godt med områder hvor det er gode vekstbetingelser for grantrær. På slike steder har de også tilsynelatende en høyere motstandskraft mot angrep fra skadedyr.

Utfordrende klima

Etter sommeren 2018, da det var ekstrem tørke over store deler av Europa, var det i hovedsak grantrær på vest- og sørvendte hellinger, alm og selje som tørket ut og døde.

Klimaendringene blir en stadig større utfordring i arbeidet med å bevare artene, men ifølge Rasmussen finnes det ting man kan gjøre for å hindre at arter dør – og i verste fall dør ut.

– Det er en del vi kan gjøre i skjøtsel av skogsområder, for eksempel kan vi fremme en artsdiversitet med ulike, hjemmehørende treslag. Vi kan også videreføre et arbeid vi har startet med på almetrær, nemlig vaksinering, sier han.

Vaksinerer trærne

Allerede i noen år har Bymiljøetaten vaksinert almetrær fordi almesyken er en trussel mot trebestanden i Oslo. Liknende arbeid pågår flere steder i Norge, Europa og USA.

Per 5. mai 2021 er 107 trær i Oslo vaksinert. I fjor ble 591 trær vaksinert og i 2019 fikk 534 trær vaksine.

– Almetrærne som dør har alle bukket under for en liten bille som heter Almesplintbore, forteller Rasmussen.

Almesplintboren drar med seg en soppsykdom. Hovedårsaken er import av trevirke fra Asia til Europa. Siden den først ble funnet i Nederland fikk denne sykdommen navnet «Dutch elm disease».

I Oslo ble den oppdaget først i 1963, men da var ikke sykdommen så aggressiv. Senere har det vært krysninger og mutasjoner og almesyken er i dag så aggressiv at store trær kan dø i løpet av ett år.

– Men situasjonen er ikke bekmørk, ifølge parksjefen.

– Det gjøres også mye godt arbeid på å dyrke opp andre treslag som skal bli våre fremtidige bytrær. Vi skal også sørge for større mangfold i planlegging av nye anlegg og ved treplanting generelt, da ingen vet hva fremtiden bringer, avslutter han.