«I dag er det 20 år siden Benjamin Hermansen ble drept fordi han hadde mørk hudfarge. Jeg var statsminister og talte på Youngstorget, og jeg kommer aldri til å glemme synet av folkehavet som demonstrerte mot vold og rasisme. Etter Benjamins død har vi sett flere eksempler på hvordan ekstreme holdninger har ført til grusomme gjerninger.Vi har alle sammen et ansvar for hver dag å stå opp mot intoleranse og for menneskeverdet.»

Slik starter Jens Stoltenberg sitt innlegg på Facebook tirsdag – på dagen 20 år siden Benjamin Hermansen (15) ble drept ved en nærbutikk på Holmlia.

I Borgarting lagmannsrett ble det slått fast at drapet var motivert av Hermansens hudfarge. Joe Erling Jahr og Ole Nicolay Kvisler ble dømt til 18 og 17 års fengsel. Veronica Andreassen ble dømt til tre års fengsel (se faktaboks under).

Fakta Holmlia-drapet

*15 år gamle Benjamin Labaran Hermansen ble rett før midnatt 26. januar 2001 overfalt og drept av to nynazister.

*Joe Erling Jahr og Ole Nicolai Kvisler, begge i 20-årene, ble dømt til 18 og 17 års fengsel av Borgerting lagmannsrett i desember 2002 for drapet. Veronica Andreassen, som da var 19 år, ble dømt til tre års fengsel i Oslo tingrett i januar 2002, for medvirkning til vold med døden til følge.

*Drapet vakte avsky over hele landet og avstedkom en rekke spontane fakkeltog og markeringer mot rasisme. Bare i Oslo gikk 40.000 personer i tog, en av de største markeringene siden andre verdenskrig.

*I 2002 ble det opprettet et eget fond og en pris til minne om Benjamin.

* To av de tre som stod bak drapet har fått nye navn. Ingen av de tre står oppført med adresser i Oslo per 23.01.21.

Kilde: NTB og Nettavisen

– Skar rett inn i vårt selvbilde

Noen dager etter drapet samlet over 40.000 mennesker seg i Oslo sentrum og deltok i fakkeltoget til minne om Benjamin.

Tirsdag markeres drapet på Holmlia med ett minutts stillhet klokken 11.59, etterfulgt av klokkespill i Holmlia kirke og Oslo rådhus klokken 12.

På grunn av Covid-19 er den planlagte fakkellenken fra Lusetjerndalen til minnestatuen på Åsbråten avlyst. Den skulle etter planen ha gått klokken 18.00. Benjamin minnefond oppfordrer istedenfor for folk til å tenne et lys eller en fakkel der man bor.

Drapet sendte sjokkbølger gjennom hele landet, som ett av de første rasistisk motiverte drapene i Norge.

Jens Stoltenberg var statsminister i 2001, og holdt tale foran fakkeltoget på Youngstorget 1. februar 2001. Der sa han blant annet:

«Drapet på Holmlia opprører et helt folk. Vi kjenner fortvilelsen. Men mest av alt føler vi med en mor som sitter alene igjen og en skoleklasse der en pult nå står tom. Drapsmannens kniv tok et umistelig menneskeliv. Men den rørte også ved noe annet. Den skar en flenge i det verdigrunnlag vårt samfunn er bygget på. Den skar rett inn i vårt selvbilde. For alt tyder på at gutten ble drept fordi han hadde en mørk hudfarge (...) Derfor er tragedien på Holmlia et tidsskille (...) Vi er samlet for å drive bort rasismen, ny-nazismen og pøbelen.»

– Vi har alle et ansvar

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre, som i 2001 var statssekretær ved Statsministerens kontor, minnes drapet.

Tirsdag skriver han blant annet dette på Facebook:

«I dag er det nøyaktig 20 år siden 15 år gamle Benjamin Hermansen ble forfulgt, angrepet og drept på Holmlia på grunn av hudfargen sin. Et rasistisk drap. I Norge. Mange av oss kan fortsatt huske folkehavet på Youngstorget da titusener samlet seg til fakkeltog mot rasisme en februarkveld i 2001. Glem ikke! Sa vi.»

Han fortsetter:

«Så kom 22. juli 2011, en dato som på grusomste vis viste oss at høyreekstremt tankegods og hat fortsatt fantes midt iblant oss. Hatet fra ytre høyre er i dag sterkere og mer synlig enn i 2001 og 2011. (...) Gjør vi som samfunn nok for at det grusomme som hendte, ikke kan skje igjen? Jeg mener det trengs et oppgjør med høyreekstreme holdninger i Norge. De deles ikke av et flertall, men det betyr ikke at vi kan lukke øynene. I kommentarfeltene, rundt lunsjbordet, i skolegården og i politikken (...) Vi har alle et ansvar for å si ifra. For ingen kan stanse dette alene. Vi må i fellesskap ta denne kampen, slik vi samlet oss på Youngstorget for 20 år siden.»