Forut for 30. juni 2021, i forbindelse med søknad til et studium ved OsloMet, lastet en 24 år gammel Oslo-mann opp et vitnemål fra sin videregående skole og fra PrivatistWeb – som begge var forfalsket. Han endret på flere av karakterene sine, slik at han fremstod som kvalifisert til for et studium ved universitetet.

Men 17. juli fikk mannen beskjed fra universitet at søknaden var annullert, fordi det var oppdaget at han ikke var kvalifisert til å søke høyere utdanning.

Nå er mannen dømt til 15 dagers betinget fengsel, med prøvetid på to år. Da saken gikk i retten i forrige uke erkjente mannen seg skyldig i dokumentforfalskning.

Ikke første gang

I retten kom det frem at det ikke var første gangen han har forfalsket et kompetansebevis.

Tidligere har 24-åringen benyttet samme metode i en søknad om studier ved Universitetet i Oslo. Også den ble oppdaget og anmeldt, men ble henlagt på grunn av politiets saksbehandlingskapasitet.

Denne gangen ble derimot mannen dømt.

I retten forklarte han at bakgrunnen for at han hadde gjort dette var fordi han var under sterkt press fra foreldrene om å begynne på utdanning. Han beskrev en fortvilet situasjon, hvor foreldrene overvåket ham og hvor relasjonen dem imellom var sterkt preget av at ha i foreldrenes øyne ikke lykkes.

Oslo-mann skal ha forfalsket covid-test for å forlenge permisjonen fra bedrageridom. Nå er han siktet for grov frihetsberøvelse

Slik gjorde han det

Videre forklarte mannen forklarte mannen at han strøk i et fag og derfor gikk ut av videregående skole uten vitnemål. Han tok etter hvert opp fag som privatist, men det gikk ikke så bra som han ønsket.

I 2021 søkte han opptak til et ingeniørstudium ved OsloMet. I forkant hadde mannen mottatt en kopi av sitt kompetansebevis fra den videregående skolen på e-post og kopierte dette inn i et Word-dokument. Deretter endret han flere av karakterene slik at de fremsto bedre enn de egentlig var.

Mannen brukte også Word til å utarbeide et dokument som ga inntrykk av å være utstedt av privatistweb.no. Der oppga han karakterer i flere fag som var bedre enn han egentlig hadde oppnådd.