– Jeg vil invitere Rødt og MDG til å være med i regjering og ta ansvar, sier Kari Elisabeth Kaski (SV) til Avisa Oslo.

– Er dette også en oppfordring til Sp og Ap?

– Det er invitasjon til alle parter, bekrefter Kaski.

Utspillet fra Oslo SVs førstekandidat kommer på et tidspunkt med stor framgang på meningsmålingene for både SV, MDG og Rødt. I NRKs siste Oslo-måling får de tre partiene sier én av tre at de ville stemme på et av disse partiene.

Samtidig er de sju mandater unna å kunne danne rent flertall med Ap uten Sp, ifølge snittmålingene.

Ap har imidlertid sagt nei til å regjere med MDG, mens Rødt-leder Bjørnar Moxnes har sagt at Rødt ikke vil gå inn i en regjering, men inngå en forpliktende samarbeidsavtale med en eventuell rødgrønn regjering, ifølge VG.

Den rødgrønne Kirsten Giftekniv

Sp har på sin side sagt at de ønsker en ren Sp-Ap-regjering.

Dette står i kontrast til SV, som ikke lukker dørene for noen av partene på rødgrønn side.

– Må få til en helt ny politikk

– Vi er enormt opptatt av at alle stemmene faktisk skal innebære en forskjell. Vi ikke bare få et regjeringsskifte, vi må få til en helt ny politikk, sier Kaski.

Der Rødt-leder Bjørnar Moxnes overfor VG har invitert SV og MDG til å inngå en forpliktende samarbeidsavtale med en rødgrønn regjering, mener Kaski at venstresidepartiene kan oppnå langt mer ved reelle regjeringsforhandlinger.

– Hva tenker du at MDG og Rødt bør moderere seg på for å havne i forhandlinger med Ap og Sp?

– Jeg synes ikke de skal moderere politikken sin, men å åpne opp dørene i stedet for å holde dem lukket. For Rødts del må de si seg villig til til å gå inn i regjering og skape en forskjell der. De vet at politikken ikke bare avgjøres i enkeltsaker opp til debatt, men også innad i regjering hver eneste dag, sier Kaski.

Snur ikke ryggen til Sp

På spørsmål om mulige koalisjoner, er Kaski skeptisk til en ren Ap og Sp-koalisjon.

Dette mener hun ikke vil gi et reelt skifte i Norges miljø- og omfordelingspolitikk. Hun utelukker imidlertid verken et Ap-SV-Rødt-MDG-alternativ eller et der også Sp er med.

– Vi er opptatt av at alle partiene stiller seg åpne for forhandlinger med hverandre – også Sp. Selv om vi er veldig uenige med dem i klimapolitikk, er vi enige i andre saker som kampen mot sentralisering.

– Hele venstresiden har brukt for mye tid på å smelle dører i hverandres ansikter, sier Oslo SVs førstekandidat.

– Er budskapet du kommer med nå diskutert med Audun Lysbakken?

– Dette er i tråd med SVs politikk og Lysbakken er enig i det.

– Fordeler og ulemper med alle konstellasjoner

– Hvis du fritt fikk velge, ville du da valgt en regjering med samtlige fem rødgrønne partier?

– Nei, da ville jeg valgt en regjering der SV har flertall alene.

– Erna Solberg sa før hun ble statsminister at alle de fire borgerlige partiene på Stortinget burde regjere sammen. Kommer du nå med det samme budskapet – bare for de rødgrønne?

– Jeg tror vi får bedre politikk for klima og fordeling hvis alle partier er aktuelle rundt forhandlingsbordet. Men det viktigste er jo ikke hvilke partier som er med, hvilken politikk som føres. Jo flere partier som er med på et rødgrønt prosjekt, jo større sjanse for at vi faktisk får til varig forandring.

– Ifølge Poll of Polls snittmåling mangler Ap, MDG, Rødt og SV nå bare sju mandater til å danne flertallsregjering alene. Synes du det hadde vært en fordel sett med SVs øyne med et rødgrønt flertall som ikke var avhengige av Sp?

– Det er fordeler og ulemper med alle konstellasjoner. Vi har mer til felles i klimapolitikken med MDG. Vi har mer til felles i fordelingspolitikken med Arbeiderpartiet og Rødt og vi har mer til felles med Senterpartiet i for eksempel distriktspolitikk. Vi får til forskjellige ting avhengig av hvem vi styrer med.