– Det er viktig å si til de velgerne som sier de egentlig er Høyre-velgere, men som tenker at de skal gi stemmer til Venstre, at det ikke blir noen borgerlig regjering uten et sterkt Høyre. Det er et viktig og tydelig signal å gi, sier Solberg i dette intervjuet med Avisa Oslo.

Erna Solberg er sjefen til kunnskapsminister Guri Melby, som er både er leder i Venstre nasjonalt og partiets førstekandidat i Oslo.

Det er én uke til valget, og statsministeren er i ferd med å legge ut på en maratonturné med Høyres valgkampbuss. I løpet av fem dager skal Høyres valgkampapparat, med Solberg i spissen, gjøre flere titalls stopp rundt i landet, før de ankommer Bodø for å delta i NRKs avsluttende partilederdebatt.

Med på turen er også stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (28), som også er partiets femtekandidat i Oslo i årets stortingsvalg. Lenge så det ut til at dette skulle bli en trygg plassering for å sikre fire nye år på tinget, men i nettstedet Pollofpolls nedbrutte snitt over de siste Oslo-målingene, får Høyre kun fire mandater fra Oslo.

Samtidig gjør regjeringspartneren Venstre det stadig bedre på målingene, og ligger an til å kapre to mandater, trolig på bekostning av Høyre.

– Du har ikke så mye til overs for taktiske stemmer?

– Det virker unødvendig for øyeblikket, fordi Venstre ser ut til å gjøre det bra, og det er heller ikke så lurt fordi du kan ende opp med å svekke det partiet du egentlig vil at skal styre landet.

Mener klimasaken er en faktor

– Dere ligger ikke så godt an i Oslo sammenlignet med tidligere valg. Hva tror du det kan skyldes?

– Det er ingen tvil om at klima- og miljøspørsmålet er blitt viktigere i Oslo. Jeg mener jo at det er vi som har den beste klimapolitikken, for man må ha en god klimapolitikk i tillegg til en god næringslivspolitikk for å få det til fungere, svarer Solberg.

Heller ikke i klimasaken ser hun noen grunn til å stemme Venstre over Høyre i Oslo, selv om Venstre har klima- og miljøministeren – Sveinung Rotevatn.

– Den klimapolitikken som blir lagt frem for Stortinget er også Høyres klimapolitikk. Vi har lagt frem våre forslag i disse sakene. Akkurat nå så tror jeg at det er viktig å si til de som vurderer å stemme taktisk at vi trenger et sterkt Høyre, både i Oslo og i Norge.

– Har dere ikke vært gode nok til å kommunisere klimapolitikken deres?

– Det er en kamp om hva som er virkeligheten. Mye er nok knyttet til olje, men det er viktig å si at man ikke kan legge ned oljenæringen i Norge, uten at man rammer de miljøene som skal bidra til å ta oss gjennom dette og til et fornybarsamfunn.

– Kampen om rusreform er ikke over

En annen stor debatt som har fått mye oppmerksomhet i Oslo er debatten om rusreformen.

Reformen – hvis hovedmål er å avkriminalisere bruk og besittelse av mindre brukerdoser med narkotika – fikk ikke flertall på Stortinget, etter at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Frp stemte mot.

Solberg mener at reformen likevel vil bli en viktig sak i årene fremover.

– Vi er kommet til den erkjennelsen at straff ikke er svaret når folk har et rusavhengighetsproblem. Så mener vi at man må likebehandle også de som har mindre mengder, og som ikke har utviklet en problematisk rusavhengighet med en gang, sier Solberg, og legger til:

– Kampen om rusreform er ikke over, og målet vårt er å overtale Arbeiderpartiet til å endre mening.

Tybring-Gjedde mener imidlertid at det ikke nytter med en stemme til rødgrønn side, selv om både SV, MDG og Rødt støtter en eventuell reform.

– Jeg vil jo tro at slaget er over i fire år dersom det blir regjeringsskifte. Du får ikke en rusreform med Arbeiderpartiet og Senterpartiet-basert regjering, det har de vært veldig tydelige på selv. Så hvis man ønsker rusreform, så må man stemme Høyre.

Mener arbeidsledighet er den viktigste Oslo-saken

Årets valgkamp har vært preget av konflikter mellom by og land, noe særlig Senterpartiet har fått kritikk for å egge opp til. Solberg mener imidlertid at de samme problemstillingene er viktige over hele landet.

– Jeg mener de viktigste sakene for Oslo er litt de viktigste sakene for landet. Det er å inkludere flere i arbeidslivet, å skape flere jobber. For Oslo er det nok kanskje å inkludere flere i arbeidslivet, og sørge for at flere av de som står utenfor kommer inn, sier hun.

– Det er fortsatt en høy andel av de som bor i Oslo som ikke er i jobb.

Samtidig tror hun det blir viktig å ruste Oslo for befolkningsveksten byen opplever.

– Det er selvfølgelig å løse vekstutfordringene i Oslo. At vi har et godt trykk på å bygge ut kollektiv, og et godt trykk på å bygge infrastruktur. Samtidig mener jeg at tiltak som at kommunen skal få regulere andeler av boligene fra leie til eie er viktig. Det må bli lettere å komme seg inn på boligmarkedet i Oslo, som nok er det boligmarkedet som løper raskest for øyeblikket, sier Erna Solberg til AO.