– Jeg forstår folk blir irritert når vi har vært nedstengt så lenge. Det er absolutt på tide å åpne nå, sier utelivsgründeren Geir Oterhals til AO.

Etter TV-bilder fra stortingsvalget viste politikere klemme, og stå og sitte tett inntil hverandre mandag, har reaksjonene strømmet til fra kultur- og utelivsbransjen.

PR-sjef for Bylarm Erik Egenes, samt standupkomiker og Radio Rock-profil Halvor Johansson er blant dem som har reagert på hvordan politikerne oppførte seg på valgvakene, sett i lys av koronareglene Kultur-Norge samtidig må følge.

Geir Oterhals er daglig leder for blant annet Fotballfesten på Kontraskjæret og Oché i Torggata. I dag ligger de på 75 prosent av normal omsetning på utestedene, forteller han.

Utelivsgründeren mener énmetersregelen bør skrotes, og at man bør gå over til å kun ha én regel om gyldig koronapass for å få komme inn på utestedene.

– TV-bildene viser hvor vanskelig det er for utelivet å skulle håndtere impulsivitet og begeistring. Det burde vært åpnet nå. Folk klarer stort sett å ta ansvar for seg selv og folk er stort sett vaksinert, sier han.

– Mange er forbanna

Også daglig leder Kim Søyland i byOslo Group, som driver flere etablerte utesteder i hovedstaden, mener énmetersregelen bør oppheves – og at TV-bilder av klemmende politikere «viser at det er landets styresmakter også enig i».

– I kultur- og serveringsbransjen sitter man hver dag og håper på åpning. Vi gjør alt vi kan for å overholde disse reglene, så da føles det litt urettferdig rett og slett, sier han til AO.

Både Søyland og Oterhals forteller at bildene fra valgvakene er blitt snakket mye om innad i bransjen og tatt opp i bransjeforum på nett.

– Mange er forbanna rett og slett. Og skuffet, sier Søyland.

– Det er på tide å åpne samfunnet, det har politikerne vist på sine valgvaker. Da burde utelivsservering og kultur også få mulighet til å stå tettere samlet og fjerne disse reglene, sier han.

Les også

Pandemien er over for «alle», men ikke kulturlivet

Énmetersregelen største problemet

Ifølge Søyland er énmetersregelen det største problemet, fordi det gir begrenset drift.

– På grunn av énmetersregelen kan vi kun bruke mellom 60 og 70 prosent av den kapasiteten vi egentlig har. Vi har også nattklubben IVY som ikke har kunnet åpne siden mars i 2020, fordi vi ikke kan ha stående servering der og det er en del av konseptet, sier han.

Søyland håper at videre planer for gjenåpningen vil bli varslet så raskt som mulig.

Torsdag meldte også den norske sangartist og låtskriveren Erlend Ropstad seg på, og kommentere politikerklemmngen med denne tweeten:

«Liten justering: Vi drar IKKE på rocketurné over hele landet i høst, vi tar en ren valgvake-turné, så vi slipper disse begrensningene. Det vil bli spilt livemusikk på valgvakene. Billetter her på http://erlendropstad.no/valgvaker».

  • Pssst!

NHO og Virke: Forstår frustrasjonen

Leder i Virke kultur og opplevelser Rhiannon Hovden Edwards sier Virke har stor forståelse for at politikernes opptreden oppleves urettferdig for bransjer som fortsatt opererer med regler som legger restriksjoner på drift og inntjening.

– Jeg skjønner politikerne har lyst til å klemme, men kulturlivet har enda mer lyst til å jobbe. Det har mange ikke kunnet gjøre på over ett og et halvt, sier hun til AO og legger til:

– Politikerne har jo det samme ansvaret å følge som alle andre har. De har til og med laget reglene selv.

Også NHO stiller seg bak reaksjonene som har kommet fra bransjen etter valgvakene, bekrefter fagdirektør Ole Michael Bjørndal i NHO.

– Vi skjønner veldig godt at bransjene blir irritert og frustrert når de ser valgvaker der de som bestemmer tilsynelatende ikke tar smittevernreglene alvorlig. Det er skuffende.

Ifølge Bjørndal har de blitt kontaktet av frustrerte medlemmer fra både restaurant, uteliv, hotell og reiseliv etter valgsendingen.

– Meteren går utover inntjening

NHO mener at det nå er på tide å fjerne énmetersregelen og fjerne påbudet om bordservering.

– Meteren går utover inntjening: Man har innslippsstopp og mindre areal å tjene penger på. Vi forventer nå at normaltilstand vil bli innført i løpet av de neste to ukene. Det vil bli svært viktig for reiselivsbransjene, sier Bjørndal.


Virke mener énmetersregelen må fjernes så fort det er helsefaglig forsvarlig. Edwards understreker at situasjonen fortsatt er kritisk for kulturaktørene:

– I våre ferskeste medlemsundersøkelser svarer 30 prosent fra kultursektoren i Oslo at de har store eller svært store likviditetsproblemer. 13 prosent sier det er stor sannsynlighet for at de vil gå konkurs. En tredjedel sier de har mistet viktig kompetanse underveis i pandemien. Det gjør det mer krevende å starte opp igjen, sier hun.

Bjørndal i NHO peker på at fortsatt én av tre medlemsbedrifter i Oslo frykter konkurs, ifølge deres medlemsundersøkelse. I Oslo er det også 41 prosent av medlemmene som har svart de sliter med å betale regninger, ifølge Bjørndal.

– Det er fortsatt ganske alvorlig for bedriftene. I Oslo har man vært stengt ned gjennom hele vinteren, mistet julebordsesongen og vårsesongen. Det vil ta lang tid til bransjen er tilbake til normal likviditet. Det er en likviditetskrise.

Fikk du med deg disse sakene?