(Oslodebatten)

Oslos byrådsleder brukte mandagsmorgenen i NRKs Politisk kvarter til intet mindre enn å oppfordre folk til å gå på julebord.

Jeg er ikke sikker på om disse uttalelsene vil eldes godt.

Euforien vi alle kjente gå gjennom marg og bein da Norge åpnet «nesten helt» lørdag 25. september fremstår fjern i dag. Minnene om den store feiringen gir en litt flau smak i munnen.

Usikkerheten tilbake

Nå er den store usikkerheten tilbake.

Og den vokser litt for hver dag.

Omikron-varianten av coronaviruset vil trolig spre seg over hele verden og kan føre til alvorlige konsekvenser i noen regioner, gikk Verdens helseorganisasjon (WHO) ut med mandag morgen. Alle 194 medlemsland oppfordres til å til å få opp farten på vaksineringen av prioriterte grupper og sikre at de har tilstrekkelige planer for å opprettholde viktige helsetjenester.

Oslo og Norge har i skrivende stund ikke registrert omikron-varianten, men alt tyder på at det kun er et spørsmål om kort tid før den er her. Foreløpig vet vi ikke hva det betyr for oss. Spørsmålet er ikke om det blir negativt for oss, bare hvor negativt viruset slår inn.

Som helsedirektør Bjørn Guldvog sa klokken 12.15 mandag om hva vi har i vente:

- Mindre normalt

- Det blir mindre normalt enn det vi har planlagt for.

Han sa at omikron-varianten trolig er mer smittsomt enn delta-varianten, som dominerer nå.

Det er en drøy uke siden den nylig avgåtte statsminister Erna Solberg gikk i strupen på sin etterfølger Jonas Gahr Støre i et intervju i VG:

– Tallene er nå høyere enn noen gang. Vi var forberedt på høyere smittetall og flere innleggelser, men tallene er nå mye høyere enn det vi så for oss.

«Regjeringens strategi i møte med utviklingen fremstår nå som uklar og utilstrekkelig», skrev hun i et brev til sin etterfølger.

Solberg ville ha svar på spørsmål om Regjeringen mener dagens nivå med smitte og sykehusinnleggelser er holdbart og håndterlig over tid. Hun etterspurte også hva som er strategien videre, og hvor grensen går før eventuelle nasjonale tiltak blir iverksatt. Og det var langt mer.

Irritert Støre

En irritert Støre svarte at han allerede hadde bedt om å få komme og holde en redegjørelse fra Stortingets talerstol på tirsdag, altså i morgen. Det blir meget spennende å høre hva den nye regjeringens strategi her.

For jeg må gi Høyre rett i at det har vært uklart fram til nå.

Men Høyres angrep på Ap og regjeringens koronapolitikk stoppet ikke med Erna Solberg.

Tone W. Trøen var kjent som en diplomatisk, pragmatisk og blid stortingspresident i forrige periode. Etter at de rødgrønne vant valget, er Trøen blitt leder av Stortingets helse- og omsorgskomité.

Og nå biter hun:

– Vi står fortsatt i en krise og i en pandemi. Samtidig virker den politiske ledelsen i landet vårt både fraværende og passive, fastslo hun overfor VG i forrige uke.

Og gned det inn ved å legge til:

Savner Bent Høie

- Vi trenger at noen bestemmer, slik Bent Høie var tydelig på at han gjorde. Nå tror jeg vi er mange som savner han.

Disse uttalelsene karakteriserte byrådsleder Johansen som «ekstremt uansvarlige».

Heller ikke Trøen var den siste som angrep Ap.

Også Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Anne Haabeth Rygg, klinket til - mot Raymond Johansen:

– Det er vanskelig å forstå hvorfor det skal være så vanskelig å finne ut hvordan man kan bruke koronapass i Oslo, når folk over hele Europa har brukt det som en helt naturlig del av hverdagen siden juli, sa Rygg til Avisa Oslo under bystyremøtet forrige onsdag.

- Overrasket og skuffet

– Jeg er både overrasket og skuffet over at byrådet fremdeles sitter og vurderer de praktiske og juridiske sidene ved koronapass. Nå er det snart jul. Så hører det med til historien at byrådslederen allerede i april lovet å sitte klar med koronapasset når nasjonale myndigheter åpnet for bruk, men det har han visst glemt, tilføyde Rygg.

Hun avla Johansen også en visitt om hvorvidt munnbind skal være påbudt - eller bare være en anbefaling - i kollektivtrafikken, etter byrådslederens corona-gjennomgang ved innledningen til bystyremøtet.

– Det jeg savnet i byrådslederens redegjørelse er hva som skal til for at det innføres et munnbindpåbud og hvor mange som skal smittes å bli syke før vi tar koronapasset i bruk.

Rygg fikk støtte - og mest oppsiktsvekkende fra Frps Aina Stenersen: Hun ville ha påbud om munnbind i Oslo.

Når du reiser kollektivt rundt i Oslo nå, mange dager etter at Raymond Johansen kom med sin anbefaling om munnbind, er det knapt et munnbind å se. Jeg har glemt det selv, men blir minnet på det når Raymond selv kommer på høytaleren inne i t-banevogna og med mild røst så vidt spør pent og du kan tenke seg på ta bindet på.

Merkverdig stille

Regjeringen ved statsministeren og helseminister Ingvild Kjerkol har vært merkverdig stille og fraværende om korona siden de overtok. De har heller ikke svart kraftfullt på de mange angrepene fra Høyre. At Høyre heller ikke har fått smekk over fingrene i opinionen for å drive politiserende kampanje mot Støre og Ap vitner også om at angrepene rammer.

Først klokken 12.45 mandag kom Kjerkol på banen med nye tiltak:

De nye tiltakene er:

** Isolasjonstiden forlenges til 7 dager for de som tester positivt og som det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron.

Smittekarantene

** Det pålegges smittekarantene i 10 dager for hustandsmedlemmer og tilsvarende nære personer det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron. Disse har krav om PCR-test så snart som mulig og dag 7 før avslutning av karantene.

** Det innføres testplikt for øvrige nærkontakter. De skal testes med PCR-test så snart som mulig og mellom dag 3 og 7 etter nærkontakten og skal om mulig unngå nærkontakt med andre personer frem til første test er negativ.

** Alle tiltakene gjelder uansett vaksinasjonsstatus. Pliktene opphører dersom det senere bekreftes at smitten ikke skyldes virusvarianten omikron.

– Det er sannsynlig at den nye omikronvarianten er mer smittsom enn deltavarianten. Erfaringen fra koronapandemien så langt er at virusvarianter med økt smittsomhet vil spre seg til alle land, inkludert til Norge. For å begrense og forsinke spredningen her i landet innfører vi derfor en rekke offensive tiltak, skriver Kjerkol i en pressemelding.

Julebord

I Politisk kvarter var Raymond Johansen i duell med Høyres helsepolitiker på Stortinget, Erlend Svardal Bø. I tillegg til å oppfordre folk til å gå på julebord, virket han opptatt av å forsvare partifellene i regjeringskontorene.

– Jeg tror det er veldig viktig nå å puste med magen, ikke få panikk. Vi vet uendelig mye mer nå enn når pandemien brøt ut. Vi har vaksiner og er snart oppi 90 prosent fullvaksinerte. Det er få som dør og forholdsvis få som blir syke, sa Johansen.

Han fikk sterk motbør. Stortingsrepresentant poengterte at det ikke bare var Høyre, men også ordførere, fylkesleger og en rekke andre aktører som har etterlyst en klarere strategi for pandemihåndteringen.

Jeg tror det blir en helt annen og langt mer intens politisk debatt både nasjonalt og i Oslo om hele koronapolitikken. Litt på siden, men likevel: Merk temperaturen som allerede er i saken om feriepenger til de som ble permittert under koronaen.

Forsvarer Regjeringen

Jeg forstår at Raymond Johansen har et sterkt ønske om å forsvare regjeringen. Og jeg tror han mener det han sier. Likevel sliter jeg litt med å få sansen for den kjekke stilen hans, men også med helt å forstå innholdet.

For ingen i Oslo bør vite bedre enn Johansen hva som vil skje hvis det nye viruset er mer smittsomt og i mindre grad lar seg stoppe av vaksinene enn variantene vi har hatt til nå.

Da hjelper det lite å puste med magen på vei til julebordet.