(Oslodebatten)

I enda ett år står den kommunale blokka Hagegata 30 på Tøyen tom. Over syv år har gått siden den ble tømt, og det har hele tida vært et skrikende behov for rimelige boliger på Tøyen og byen forøvrig. SV-ordføreren er utålmodig etter å få folk inn i blokka. Dersom SV er så utålmodige, hvorfor lar de blokka forfalle og stå tom i syv år, samtidig som de sitter ved makta i byrådet?

Les også: Hagegata 30 er for mange blitt et bilde på boligsituasjonen i Oslo

Rett før valgkampen i 2019 lovte SV 1000 nye boliger forbeholdt en tredje boligsektor. Ved siste stortingsvalg hang det plakater fra SV på Tøyen om behovet for en ny boligpolitikk og at «alle trenger et sted å bo». Det er ikke blitt én eneste bolig av de 1000 SV lovet, og blokka på Tøyen står fortsatt tom.

Les også: Enighet om Oslo-budsjettet

SV gikk i 2013 med på å flytte Munch-museet ut av Tøyen i bytte for et løfte for Tøyen. Løftet skulle gjøre noe med de sosiale utfordringene som folk på Tøyen opplevde, og bedre levekårene til tusenvis av beboere. Hverken det nye Munch-museet eller Tøyenløftet levde opp til forventningene. For Tøyenløftet sin del handlet en stor del om estetiske endringer som i stedet for å bedre levekårene til de fattige, førte til at de fattige måtte flytte ut på grunn av økte boligpriser.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Estetiske løft er viktige, men det har ikke de som skulle løftes nødvendigvis hatt nytte av. Det er mange som kaller Tøyen og Gamle Oslo sitt hjem, men som ikke har råd til å bo her lenger, eller aldri vil ha råd til å kjøpe seg en bolig til tross for at de er født og oppvokst i bydelen.

Les også: Slik vil SV forandre Oslos boligmarked: – Enormt problem

Med et økende boligbehov kan vi rett og slett ikke forstå hvorfor en sosial boligpolitikk er blitt nedprioritert av dette byrådet, som for så vidt liker å sole seg i glansen av en tredje boligsektor som det aldri blir noe av. Vi blir ikke mindre forundra av at det finnes boliger som Hagegata 30 som har stått tom i syv år. Nå påstår byrådet at de har som mål at det skal flytte inn folk der i 2024. Vel, i fjor brukte byrådet 12 millioner på tredje boligsektor, mens i år foreslår de å bruke «svimlende» 10 millioner.

Byrådets mål er lite troverdig. Til sammenligning er det satt av nesten 700 millioner for nye sykkelveier, bare for i år.

Hvem kommer til å bruke det nye sykkelnettverket dersom folk med vanlig inntekt ikke har råd til å bo i byen lenger? Sykepleiere, lærere, butikkmedarbeidere, hjelpepleiere, uføretrygda og studenter må dessverre finne seg et annet sted å bo, og kanskje i utkanten av byen. Det er fint med mål om helårssykling, men det hjelper lite for de som må pendle hver dag fordi de ikke har råd til å bo i nærheten av arbeidsplassen sin. En sosial boligpolitikk er også et effektivt miljøtiltak.

Folk er lei valgflesk. Neste valgkamp får vi nok en gang høre hvor mye byrådspartiene SV, Ap og MDG kommer til å satse på en sosial boligpolitikk, og at de mener virkelig alvor denne gangen.

Vi i Rødt mener de heller kan ta sine egne løfter på alvor nå. La oss starte med Hagegata 30.

Les flere debattinnlegg og følg Avisa Oslos nye debattside OsloDebatten

Les også

Vedums strømtiltak hjelper direktøren i villa mer enn alenemammaen i toroms

Les også

Folk har i fortvilelse bygget om leiligheter for å få nattero

Les også

Bjørvikas skyskrapere overskygger det mangfoldige Grønland

Les også

Fryktelig feil at stortingspresidenten må snakke om sine ribbeferdigheter