(Oslodebatten)

Det er mørkt og stille på Klosterenga. Jeg ser meg rundt og erkjenner at hockeyisen er tom for venner å spille med. Året er 1984, men det kunne vært 82, 83, eller en hvilken som helst jul for meg på 80-tallet. De var alle ganske like, og ganske trauste. Tidligere på dagen var jeg hos Kjetil og så på jule-tegnefilmer.

«Kanskje du kan komme tilbake en annen dag, Vidar? I kveld får vi besøk av familien og det blir fullt hus, skjønner du», sa moren til Kjetil. Ola Narr er tom for barn som aker. Baker Nordby på Tøyen torg er stengt.

Det var jul, og da skulle man være hjemme og med familie og besteforeldre. Men jeg hadde jo besteforeldre som bodde med oss hele året. Jeg skulle ønske at det var litt mer jul hjemme hos oss. At bestemor var norsk og ikke indisk, så vi også hadde julemat på bordet, og julekor på radioen i stua. Rød duk, små nisser, julekrans og alt det andre. Akkurat som hos Kjetil.

Hjemme hos meg luktet det indisk mat og ikke gløgg og pepperkaker. Pakkene kom i fra skapet i gangen eller på soverommet, og ikke fra under et juletre.


Jeg skulle ønske at det var litt mer jul hjemme hos oss.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Etter julaften kom 1. og 2. juledag. Da absolutt alt var stengt, og byen ble mørkelagt. Ingen å ringe på hos for å spørre om de ville bli med ut og leke. Alt det morsomme som skjedde på skolen i desember, nesten en hel måned med julekalender, sanger, pepperkaker, nisser og fortellinger, ble brått avsluttet av en juleferie uten særlig mye å finne på. I hvert fall for en norsk-indisk gutt fra Kampen, med en norsk-indisk familie på 80-tallet.

For meg vil jula alltid være den jula jeg ville ha som liten.

Det skulle gå over 20 år å bli komfortabel med jula. Ikke før i voksen alder kom julegleden. Med egne barn, som har egne ønskelister. Et hjem som lukter nystekt ribbe, surkål, akevitt og tantes indiske vegetarretter. I dag har vi et mangfoldig Norge, og med det en rekke måter å feire jula på.

Men for meg vil jula alltid være den jula jeg ville ha som liten. Du vet, den gammeldagse, norske jula. Den som føles som jul, og lukter som jul. Den som gjør noe med alle som har vokst opp med den, eller ved den.

God jul!

Les flere debattinnlegg og følg Avisa Oslos nye debattside OsloDebatten.

Les også

Jeg er en av dem som trenger hjelp til jul

Les også

Vi pushes til kaldt og hjerteløst arbeid. Hvor langt skal vi tøye strikken?

Les også

En mann ligger bevisstløs i snøen på Holmlia

Les også

For noen er familien den største trusselen