(Oslodebatten)

Avisa Oslo har fått bekreftet hva som var den svært gjennomtenkte hensikten med to utspill i VG:

Å legge press på Ap og Sp-regjeringen, fordi de tror den lar seg påvirke av press.

Fordi de oppfatter at regjeringen er i drift slik at den flytter på seg bare presset blir hardt nok. (Det er nok å se på strømtiltakene).

Raymond Johansen og byrådet har hele tiden vært motstandere av blant annet full skjenkestopp i Oslo, som ble innført 13. desember med en måneds varighet minimum. Oslo kommunes ledelse mente dette brøt med smittevernlovens krav til «forholdsmessighet» i tiltakene.

De var også motstandere av statlige tiltak i denne omgang: Raymond Johansen og byrådet mente situasjonen tilsa at det var kommunene selv som fikk ansvaret for tiltakene.

Bottom line: Oslo opplevde seg totalt overkjørt av helsemyndighetene og regjeringen i saken, og de ble ikke tatt med på råd før beslutningen var tatt.

Selv må jeg innrømme at denne maktkampen er meget fascinerende. Mellom Norges største kommune ved byrådslederen og Staten ved regjeringen. Mellom partifeller. Dette betyr at byrådet ikke opplever at regjeringen lytter til dem når de snakker sammen, men gir etter for offentlig press.

For det første fordi den dreier seg om selve essensen av den norske corona-håndteringen.

Dernest fordi den foregår i åpent lende.

Det må bety at kommunikasjonen mellom Raymond Johansen og Oslo, og Kjerkol og Støre - disse tre sitter sammen i Aps sentralstyre som møtes ukentlig - må ha vært sparsom den senere tid. I Ap liker man å løse mest mulig på bakrommet. Her rant det over for Raymond Johansen og Oslo kommune.

I et intervju med VG for en uke siden ga Johansen nemlig uttrykk for betydelig tvil om hvor presset sykehusene egentlig er. Han anklaget helsemyndighetene - og dermed også sin egen statsråd Kjerkol - for å komme med «vage» svar om dette. Han ba helse-Norge dokumentere at sykehuskapasiteten er så presset at det kan begrunne å holde titusenvis av ansatte borte fra jobbene sine.

Reine ord for penga, der altså.

Og en knallhard indirekte kritikk av partifelle Kjerkol.

Noe Kjerkol i aller høyeste grad fikk med seg.

I hvert fall svarte lederen for det største fylkeslaget, Trøndelag Ap, med å kalle utspillet fra Johansen for «tabloid», og det er ikke hyggelig ment i disse kretser.

Les også

Nå hersker den store korona-usikkerheten igjen

Hun sa også at Raymond måtte forstå situasjonen bedre før han uttalte seg.

Temperatur!

Dette sa Kjerkol fredag i forrige uke, men allerede mandagen etter hadde Raymond Johansen og helsebyråd Robert Steen en omfattende kronikk i VG som ikke kunne tolkes som noe annet enn et nytt angrep på egen regjerings politikk.

Avisa Oslo kjenner til at det ble arbeidet svært mye og grundig med denne kronikken.

Her argumenterte de to Oslo-toppene for at omikron har vist seg å være mye mindre farlig enn delta, eksemplifisert med at sykehusinnleggelsene ikke har økt faretruende til tross for daglige smitterekorder.

Den nye regjeringen, som ikke lenger er så ny, har fått en start som ligner mer og mer på en drøm som har utviklet seg til et mareritt. Strømkrise, kasting av stortingspresidenten og ansettelsen av Jens Stoltenberg er bare tre av mange eksempler på krevende saker.

Og så ble det corona i tillegg.

Fra første dag har denne regjeringen vist en uvilje mot å forholde seg til corona-situasjonen. Pandemien er knapt nevnt i Hurdalsplattformen.

Og den ble ikke nevnt med ett ord da Jonas Gahr Støre fremførte regjeringserklæringen fra Stortingets talerstol den 18. oktober.

Ting tydet på at den nye regjeringen rett og slett hadde lagt pandemien bak seg: - Jeg vil ikke være coronaminister, sa Ingvild Kjerkol, hun ville jobbe med andre ting som regjeringen har på agendaen.

Så kom omikron, og plutselig ble alt annerledes. Regjeringen hadde fremstått handlingslammet - og uvillige - til å gå tungt inn i corona-håndteringen på nytt. Så klinket de til med skjenkestopp og rødt nivå i videregående skole, men uten å ha rådført seg med blant andre Norges største kommune.

Jeg har stor forståelse for at regjeringen ikke tok noen sjanser da de i realiteten stengte ned serveringsbransjen og pålå videregående-elever nok en blytung belastning. På dette tidspunktet visste ingen om hvordan eksplosiv omikronsmitte ville arte seg.

Så satte de fristen til å kaste seg om til i morgen, 14. januar.

I kveld klokken 19 vil regjeringen legge fram hva som blir endringene i morgen. Full skjenkestoppen og rødt nivå ryker nok, og det blir en liberalisering av karanteneregler og hvor mange som kan være til stede ved private og offentlige arrangementer.

Det blir spennende å observere hvem av Raymond Johansen og Ingvild Kjerkol som har det bredeste gliset i kveld.

Les også

Pandemien vil blekne dersom retorikken mot uvaksinerte fortsetter

Les også

Stoltenberg skulle hatt selvinnsikt nok til ikke å søke