(Oslodebatten)

Før helgen fremmet Miljøpartiet De Grønne et forslag i Frogner bydelsutvalg om at Drammensveien, som går forbi den russiske ambassaden i Oslo, bør skifte navn til Ukrainas gate.

Andre ønsker at strekningen skal oppkalles etter landets populære president, Volodymyr Zelenskyj.

Endring av gatenavn i Oslo bygger på visse regler, prinsipper og tradisjoner. Det er ikke noe vi gjør på impuls fordi vi har sterke følelser akkurat her og nå, selv om saken er aldri så god. Det er heller ikke et politisk redskap kommunen skal bruke i aktivistisk øyemed.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Øyeblikkets tyranni

Da Drammensveien mellom Nationaltheatret og Solli plass ble til Henrik Ibsens gate i 2006, var det etter en god og grundig prosess, og forutsetningen var at vi beholdt det opprinnelige gatenavnet vest for Solli.

Hvis Ukrainas gate skal gå til Bygdøy allé, vil Drammensveien i praksis bare bli derfra til Sjølyst. Resten er E18.

Mye har skjedd siden Ibsen fikk sin gate. Globale, sosiale medier har eksplodert. Det som tidligere ville forblitt et festlig forslag i fylla, blir nå fremmet som politisk sak i flere land samtidig, en drøy uke etter at det først ble nevnt på Twitter.

Prinsipiell tenkning og rasjonell saksgang havner stadig oftere under press fra øyeblikkets tyranni. Beboere i Drammensveien vil måtte endre adresse, bare for at noen skal få kick av å gi Russland et stikk.

Palestinas gate?

Åpner vi for å bruke navneendringer som politisk aktivisme, kan det komme flere friske forslag. Hva med å endre Parkveien forbi den israelske ambassaden til Palestinas gate, eller Gazastripen? Hva med å omdøpe Morgedalsveien forbi den amerikanske ambassaden til Kinas vei? Eller hva med å bytte ut Tuengen allé forbi Kinas ambassade til Taiwan allé?

Selvfølgelig bør det ikke skje. Og det er gode grunner til det. De grunnene bør også gjelde i Drammensveien.

Gode og langsiktige relasjoner

Ja, Ukraina bør få sin gate eller plass i Oslo, men forslagsstillerne må være villige til å diskutere alternative løsninger og steder. Hvis ikke, betyr det at motivasjonen er å peke nese til Russland fremfor å løfte Ukraina.

President Putin varer ikke evig. En dag er krigen over. En dag er det det nåværende regimet erstattet av et mer demokratisk Russland. Da vil denne navneendringen på Drammensveien fremstå som utdatert symbolpolitikk.

Byens politikere bør derfor puste dypt og telle til ti – og ha som motivasjon å fremme gode og langsiktige relasjoner både mellom Norge og Russland, og mellom Ukraina og Russland.

God plass til Ukraina

Et kompromiss for å komme Frogner bydel i møte, kan være å omdøpe Arbins gate til Ukrainas gate. Der ligger landets ambassade, gaten er sentral og kompakt, og få vil savne den over to hundre år gamle by- og rådstueskriveren Peter Arbin. Men også dette er et avvik fra normen.

Oslo har mange nye byggeprosjekter og ny byutvikling – det skulle være lett å finne plass til Ukraina.

Les flere debattinnlegg fra Avisa OsloOsloDebatten

Les også

Kunnskapsløse ledere overlever lenge

Les også

Russiske barn skal ikke straffes for det de voksne gjør

Les også

Jeg er født i Russland i 1999. Sånn har landet forandret seg

Les også

Verden ser helt annerledes ut sett fra Russland