(Oslodebatten)

Teksten inneholder ingen spoilere.

I den danske TV-serien Borgen er utenriksminister Birgitte Nyborg et svettende og ropende menneske uten kontroll på følelsene. Hun har åpenbart alle symptomer som mange kvinner som kommer i overgangsalderen får: Hun svetter konstant, hun har problemer med å temme følelser, og er helt ukontrollert i måten hun håndterer både private og profesjonelle relasjoner.

Slik bidrar serien til at kvinner fortsatt vil skamme seg over en fase i livet som er helt normal, fordi det finnes mange muligheter til å få adekvat, medisinsk hjelp mot plagene som er knyttet til overgangsalderen.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Slike kvinner «må temmes»

Birgitte Nyborg er ufyselig mot kolleger. Hun føner seg under armene, hun overkjører sønnen sin, hun sjekker opp mye yngre menn. Hun drikker seg for full og kaster opp i en søppelbøtte på kontoret. Slike kvinner «må temmes». Det skal skje gjennom hardt tilsnakk, blant annet fra veldig mye yngre, mannlige medarbeidere.

Jeg har dissekert sesong 4 av Borgen på Netflix, og mener at utenriksminister Birgitte Nyborg - som en kvinne i overgangsalderen - skammes. Så, hvordan har serieskaper Adam Price, mann 54 gjort dette? La oss gå systematisk til verks.

Allerede i første episode er vi i gang: Birgitte vifter med hendene i ansiktet og er varm. I en ny scene skifter hun fra en hvit skjorte til en annen. I samme episode forlater hun et møte fordi hun får et svetteanfall. Seeren får ingen forklaring på noen av disse episodene, heller ikke non-verbalt. Så jeg blir sittende og lure: Skal vi synes synd på henne? Er det en person som er i ferd med å miste forstanden? Er hun alvorlig syk? Jeg kunne ha tenkt meg litt kontekst.

På vei til TV- studio i andre episode spør hun om assistenten kan sjekke om de har en «svettekrem», som hun kan få på hun går studio. Jeg har vært noen hundre ganger i et TV-studio, og konseptet «svettekrem» har til nå ikke dukket opp.

Senere kommer legen på kontoret til Nyborg. Her blir overgangsalderen diskutert mellom dem. Legen sier at hun «ikke vil medisinere en naturlig tilstand som kroppen er i,» men da har kanskje ikke legen lest ny litteratur for hjelp for plager knyttet til overgangsalderen. I veilederen (oppdatert 2021) skriver norsk gynekologisk forening blant annet:

«Vi anbefaler individuell behandling til kvinner med klimakterielle symptomer som hetetokter, nattesvette, nedstemthet, muskel-skjelettplager».

Birgitte sier at hun har hørt om «noen piller» - en grov forenkling av hva hormonpreparater er. De ser nemlig ikke bare ut som «noen piller», men kommer i form av plaster, spray, geleer og kremer. Hormonpreparatene som finnes i dag ser og virker helt annerledes enn de man hadde for tjue år siden. Verden har altså gått videre, men ikke i Borgen.

Det britiske Helsedepartementet skriver: «When deciding whether to have hormone replacement therapy, it is important to understand the benefits and risks. Many studies on HRT published over the past 15 years highlight the potential risks. As a result, some women and doctors have been reluctant to use HRT. But recent evidence says that the risks of HRT are small and are usually outweighed by the benefits.»

Klarer ikke kontrollere kroppssekret

Birgitte Nyborg står i heisen. På vei til et møte lukter hun for svette under armene. Hun tar et godt sniff. Er det slik at utenriksministeren, ved å sniffe i armhulene, skal gjøres «menneskelig»? Eller er det nok et eksempel på en rabiat, svettende kvinne i overgangsalderen som ikke klarer å kontrollere sin flyt av kroppssekret?

Hun får også beskjed av den mannlige departementssjefen: «Birgitte, pass på din tone.» Etter dette sier hun til sine 25-30 år yngre, mannlige kollega: «Dere må si i fra hvis jeg eksploderer.»

Jeg skulle visst hvilken mannlig sjef i en dramaserie som ble snakket til sånn av en junioransatt. Bobby Axelrod i Billions? Neppe.

Gjennom hele serien er det hendelser som i fremstiller overgangsalderen på en karikert måte: En gang sier Birgitte: «Ingen frakk. Det er en av de dagene». Her presiserer manusforfatter nok en gang hvor «gal» hun er på grunn av helt normale hormonelle skifter. I en annen scene, før et viktig møte med den amerikanske utenriksministeren, forbereder hun seg ikke. I stedet står hun i hotellrommet og vifter en brosjyre i ansiktet. Og når den kinesiske ambassadøren skal komme i møte, må Nyborg la ham vente, fordi hun har blødd igjennom.

Utenriksminsteren har ikke kontroll - heller ikke på blødningene.

Manglende innsikt om en hysjet ned-tematikk

Hva vil egentlig seriens forfatter med å fremstille kvinner i overgangsalderen slik? I det serien runder av så får vi ikke på noe som helst tidspunkt en avklaring, eller noen løsninger. I årevis har kvinner som befinner seg i overgangsalderen blitt latterliggjort og fremstilt stereotypt: De vifter seg selv, stikker hodet i kjøleskapet, og har ukontrollerte utbrudd.

Kvinner blir ikke rablende gale fordi de er i overgangsalderen, og det finnes adekvat, medisinsk behandling. Det må vi snakke om på helt andre måter en hva serieskaper Adam Price har valgt å gjøre i Borgen. Kanskje er hans manglende innsikt et signal om at tematikken har vært hysjet ned altfor lenge? Kunnskapen er bare et tastetrykk unna, men Price syntes det var bedre materiale i å fremstille Nyborg som en ukontrollerbar naturkraft, i motsetning til de som setter henne på plass: Striglede menn i dress.

Jeg sitter igjen med virkelig mange spørsmål. Dersom vi skal ha rom for å vise mangfold gjennom populærkultur så undrer det meg at Netflix og Danmarks Radio har gjort Birgitte Nyborg til en kvinne som ikke kan styre seg på grunn av overgangsalderen. At kvinner i offentligheten over 45 år skal skammes fordi de er gjennom en naturlig fysisk prosess ser jeg ikke hensikten med. Henger danskene etter i hvordan kvinner i fremstilles i drama?

Kunne serien ha vært skrevet her i Norge?

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos nye debattside Oslodebatten

Les også

Da livet begynte å vokse i magen, ble kroppen min så mye mer

Les også

Likestilling: Å gifte seg med «feil» mann er ofte det mest risikable en kvinne gjør

Les også

Jeg gjør mitt som mor, som muslim, og som en ansvarsfull borger

Les også

Frihet for kvinner handler om å ha egne penger