(Oslodebatten)

Politisk redaktør Eirik Mosveen har gått tur i Bredtvetskogen og kan fortelle lokalbefolkninga hvilke deler av grøntområdene som er verdige nok å bevares, og hvilke som kan bygges ned.

Mosveen mener regjeringens forslag til etablering av nytt Oslo fengsel på Bredtvet - og dertil nedbygging av Bredtvetskogen - vil ramme de «minst attraktive grøntområdene». Jeg kan forsikre om at det han mener er de minst attraktive grøntområdene, er grøntområder som er i bruk av lokalbefolkninga.

LES OGSÅ:

Les også

Oslos politikere vraker Bredtvet – og det er en pinlig skandale

Staten kan ikke fortette friområder

Videre betegner Mosveen Bredtvetskogen som et rekreasjonsområde for samfunnets mer velfødde. Det er mulig Mosveen har besøkt Groruddalen, men særlig oppdatert om området kan han umulig være: 28,3 prosent av ungene på Veitvet vokser opp i fattige familier. Det er høyere enn snittet i Oslo, og milelangt unna Oslo Vest og Oslo Nord.

LES OGSÅ: Aksjonsgruppa for Bredtvetskogen: – Umiddelbar jubel og lettelse

På andre sida av Bredtvetskogen ligger Kalbakken, i Grorud bydel. Også der er det flere unger som vokser opp i fattige familier enn ellers i Oslo. Arbeidsledigheten er også høyere i Groruddalen enn ellers i Oslo. På Veivet bor 56 prosent av ungene trangt.

Dette er et fantastisk sted å bo, men Mosveen vil slite med å finne statistikk som underbygger påstandene sine.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

«Kan de ikke bare spise kake?»

Oslo er en veldig delt by, med store sosiale og økonomiske forskjeller. Det må få konsekvenser for alle deler av politikken som føres. Staten kan ikke på den ene sida gi store summer til områdeløft, og på den andre sida bidra til enda mer fortetting på bekostning av friområder. I dag er Bredtvetskogen det eneste sammenhengende grøntområde mellom to av de tre firefelts motorveiene som skjærer gjennom Groruddalen.

Kan de ikke bare gå i Oslomarka? spør Mosveen. Det blir litt som å høre ham parafrasere det myten hevder Marie Antoinette sa: «Kan de ikke bare spise kake?»

Hverdagsnaturen er ikke Oslomarka for de aller fleste, men hundremeterskogen du kan se fra der du bor, som gir naturopplevelser på vei til barnehage eller jobb, er det. Der kan ungene gå gjennom naturen og oppleve rådyr og fuglesang. Er det virkelig nødvendig å forklare verdien og betydningen av det i et område som nettopp Groruddalen?

Mosveen har gått seg vill i Arbeiderpartiets og justisdepartements insistering på at Bredtvet er eneste alternativ i Oslo. Klart det finnes andre tomter i Oslo, men Statsbygg og justisdepartementet har vurdert prisen som for høy.

Groruddalen er ikke vant til å bli lytta til

I realiteten hadde det vært på sin plass å påpeke det spektakulære dobbeltspillet til Arbeiderpartiet i denne saken. Til tross for at Arbeiderpartiet har vedtatt at de ikke vil ha en nedbygging av Bredtvet, har altså Raymond Johansen etter eget sigende «prøvd alt han kan.» I valgkampen i fjor høst sto stortingsrepresentant Kamzy Gunaratnam sammen med barna i Miljøagentene og delte ut materiell for «Bevar Bredvedtskogen.» Det tok ikke mange ukene etter valget før hun snudde.

Nå håper jeg regjeringen raskt vil fremme forslag om å oppgradere Bredtvet kvinnefengsel, og vurdere de øvrige tomtealternativene. Det koster å ikke bygge ned natur, men for samfunnet og framtida er det en stor gevinst.

Lokalbefolkninga i Groruddalen er ikke vant til å bli lytta til. Det er gode grunner til å gratulere alle som har stått på for å bevare Bredtvetskogen.

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos nye debattside Oslodebatten

Les også

Serien «Borgen» gjør skam på en normal fase i kvinners liv

Les også

Jeg gjør mitt som mor, som muslim, og som en ansvarsfull borger

Les også

I den lille gaten der jeg bor får ikke husene puste

Les også

Miljøsynderen Trondheimsveien henger igjen på 1970-tallet