(Oslodebatten)

8. april reiser jeg i bil fra Oslo - ned til Polen - for å besøke min familie og venner i påskeferien. Etter at jeg forlater fergen som kjørte fra svensk Ystad og over Østersjøen, begynner jeg å kjøre på polsk jord.

Med en gang ser jeg fantastisk, ukrainsk symbolikk: Blått og gult har spredt seg overalt i Polen de siste ukene, og skapt en helt ny virkelighet. Jeg besøker bensinstasjonen ved kaia, og ser minst tre annonser av NGO-er - såkalt ikke-statlige organisasjoner. De oppmuntrer til å bidra som man kan.

På butikken ved siden av ser jeg en handlekurv ved døra, full av dagligvarer. Varene har blitt samlet av vanlige folk, og jeg vil tro innholdet blir sendt til Ukraina som nødhjelp. Ved en av riksveiene ser jeg flere ukrainske flagg hengende utenfor private hus. Under kjøreturen på 400 kilometer til hjembyen min er radionyhetene på ukrainsk halvparten av tiden.

Støtten til Ukraina i Polen er overalt. Det må være svært motiverende for en ukrainer særlig før påske. Samtidig lurer jeg på om de vil være en del av et europeisk felleskap som stadig blir ødelagt av den polske regjeringen.

Utfordrende EU-medlemskap

På kvelden ankommer jeg min fetter Tomasz. Han hjelper 500 ukrainske flyktninger å finne et trygt sted å bo i et distrikt i vestlige Polen. Siden krigen startet den 24. februar, har 3 millioner ukrainske flyktninger ankommet Polen. Befolkningen har steget fra 38 til 41 millioner – på kun to måneder. Vanlige folk tar flyktninger i egne hus og venner dem til en nye hverdagen.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Samtidig fortsetter den polske regjeringen å nedbygge demokratiet, slik den gjorde også før krigen. Den undergraver rettsstaten, ødelegger ytringsfrihet, styrker diskriminering og holder på et vennskap med prorussiske ledere. Sånne holdninger står regjeringen i et av de største landene i dagens EU for. Vil Ukraina i fremtiden ønske å være medlem av EU, som er så sterkt rammet av autoritære polske handlinger?

Den 1. mars søkte nemlig Ukraina om EU-medlemskap.

Parallelle virkeligheter

I slutten av april gjennomfører regjerende polsk Lov og rettferdighetspartiet (PiS) en spesiell avstemning i parlamentet. På en dag fratar ytre høyre-flertallet parlamentarisk immunitet fra to representanter i opposisjon: En av dem er venstreorienterte Joanna Scheuring-Wielgus, som i 2018 hengte opp barnesko på gjerdet foran en kirke i Nord-Polen. Aksjonen «Baby Shoes Remember» var for å gi oppmerksomhet til at prester i kirken har vært delaktige i pedofili.

Den andre representanten i parlamentet heter Sławomir Nitras. Hans immunitet er fratatt fordi han i 2017 meldte i fra til påtalemyndigheten at en mann befant seg i parlamentets bygning: «Jeg er rasist og homofob. Polen uten islam!» sto det på t-skjorten hans

Begge politikere er opposisjonens representanter og blir siktet for å «begå forbrytelser» - Joanna for å vise frem pedofili i den polske, katolske kirken - som samarbeider tett med ytre høyre, og Sławomir fordi han vil bekjempe diskriminering.

Krigen i Ukraina har ikke endret noe hos det regjerende polske partiet. Fra demokratiske Norge observerer jeg dette med grusomme følelser, fordi jeg en gang var medlem av det polske Lov og rettferdighetspartiet.

Politikken som føres i Polen i dag har jeg arbeidet aktivt for. Jeg var en ung mann fra en politisk engasjert familie, og politiske organisasjoner på ytre høyre fløy tiltrakk meg lett i begynnelsen av 2000-tallet. I mange år bidro jeg til suksessen til bevegelsene, men så begynte jeg å tvile på mitt politiske ståsted.

Jeg gikk gjennom en slags endringsprosess, sa farvel til hjemlandet mitt og flyttet som til Norge som 35-åring i 2015 - før partiet mitt vant valget.

Alt de styrer i Polen i dag

Siden oktober i fjor får Polen daglige bøter på en million euro, blant annet fordi Lov og rettferdighetspartiet straffer polske dommere som fatter vedtak mot deres politiske linje. I begynnelsen av mai er summen oppe i til sammen omtrent 200 milioner euro - 2 milliarder kroner - og landet mister i tillegg tilgangen til EUs midler.

Ytre høyre fortsetter å stramme inn ytringsfriheten. Statlig fjernsynskanalen er overtatt av Lov og rettferdighetspartiet og polariserer samfunnet sterkt ved å bruke farlig propaganda og hatprat mot den demokratiske opposisjonen. De framstiller blant annet EU og liberale verdier som en trussel for den ekte, polske nasjonen. I april forsterker den polske justisministeren blasfemi-paragrafen - snart kan man bli straffet i inntil 2 års fengsel for å fornærme en religiøs organisasjon, eller håne religiøse ritualer.

All den tid polske ytre høyre fortsetter sitt samarbeid, og bevarer antidemokratiske holdninger med Vladimir Putins europeiske venner - Marine Le Pen, Viktor Orban, Matteo Salvini - er den statlige hjelpen til ukrainere bare symbolsk.