(Oslodebatten)

Selv syns jeg kroppen min er helt topp. Jeg har aldri vært noen sylfide, men har kvinnelige former og det er jeg egentlig ganske fornøyd med. Jeg har alltid spist det jeg har lyst på, har aldri slitt med spiseforstyrrelser, og på en god dag føler meg ganske fin.

Hadde jeg vært en figur fra litteraturen ville det vært Astrid Lindgrens Karlsson på taket. For Karlssons motto har alltid sittet sterkt hos meg: «Jeg er vakker, gjennomklok og passe tjukk.»

Men da Avisa Oslo ville lage en serie om singellivet i Oslo, som jeg er programleder for, begynte jeg å tenke annerledes om kroppen min, på grunn av reaksjonene jeg fikk.

Allerede premierekvelden haglet skjellsordene inn på nettet. Store deler av hetsen kom fra damene. Merkelig det der. Er det virkelig slik at kvinner er kvinner verst?

«For en bimbo. Skjønner hun ikke selv at hun virker sykt desperat. Man får jo ikke kjæreste når man er sånn. I hvert fall ikke når man er så tjukk.»

«Nå er jeg kanskje litt slem, men det er ikke så rart hun er singel. Hun er jo tjukk.»

Side opp og side ned med krass kritikk av mitt utseende, kroppsvekt og oppførsel. Mange sto å lese på nettforumet kvinneguiden.no. Kommentarfeltene om meg og «Singel i Oslo» er nå slettet på grunn av brudd av sidens retningslinjer.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Internett er ikke for pyser

I «Singel i Oslo» spør vi hvorfor mange er single, og hva som hindrer oss i å finne en partner. Jeg snakker med parterapeuter, sexologer, og andre single, i tillegg til å teste ut Tinder, speed dating og elite-dating.

Jeg har også delt noen av mine egne erfaringer, og fortalt om hvor jeg trår feil. At jeg har datet noen yngre menn, at det er lett å bli lurt av såkalte «fuckboys,» og hvordan man kan unngå det.

Jeg har ikke fått noen tilbakemeldinger fra menn som syns jeg er tjukk. Det er helt sikkert mange av dem som også er av den oppfatning, men de har ikke det samme behovet for å flagge slike meninger.

Vannskillet er helt tydelig: Mens mennene sender relativt hyggelige meldinger om at de syns jeg er søt og morsom, har et pent smil, nydelige øyne eller lignende - forbausende få er slibrige - og gjerne inviterer meg ut på en date, er kvinnene som kommenterer «Singel i Oslo» fulle av hat.

Medsøstre, hva er problemet med at jeg er mor og rund i kantene? Er ikke barn og kvinnelighet en herlig blanding av livets gleder?

SE NÅ: Her kan du se alle episodene av «Singel i Oslo.»

Body shaming

I lang tid har det vært en bevegelse i samfunnet som går ut på å omfavne alle kroppstyper. Kvinner er de fremste ambassadører for «body positivity.» Hva skjer med denne positiviteten når man forsvinner inn i en skjerm? Da virker det nemlig som om mobbingen kommer frem. Mange har også tatt seg bryderiet med å sjekke instagramkontoen min.

«Herregud, se på de bildene. Hun har et voldsomt bekreftelsesbehov.»

De få kvinnene som tør å forsvare meg i kommentarfeltet, blir raskt sablet ned.

– Jeg syns hun er pen jeg.

– Pen!?! Hun har så mye sminke at det er umulig å si hvordan hun ser ut uten masken på.

Det er noe surrealistisk over det hele. Hva gjør at kvinner etter å ha sett «Singel i Oslo» får et behov for å gå inn på nettet og bruke tid på å chatte om hvordan kroppen min ser ut?

Det gjelder ikke bare meg. På kvinneguiden.no har jeg også fått med meg at Marte Bratberg er «innbilsk», Sophie Elise er «stupiiiid» og har et utseende man «bare ikke liker,» og samfunnsdebattant og forfatter Sanna Sarromaa er «sur og negativ.»

Allerede i skolegården kan du se det. Jentene tisker og hvisker bak ryggen på hverandre: Fryser ut en den ene uken, en annen neste uke. Som mor til en ti år gammel jente bevitner jeg ofte dramatikken fra sidelinjen. 10-åringene er opptatt av hvem som kunne vært back up-sangeren til Ariana Grande (hint: bare de tynne), og syns det er flaut å kle av seg i dusjen foran de andre jentene.

Denne oppførselen ser ut til å bli med inn i voksenalderen.

Kvinnehat

Men hva om hatet i kommentarfeltet en dag går ut over et menneske som ikke klarer å sette opp Karlsson på taket-forsvaret? En som allerede syns hun er ganske mislykka. En som sliter med spiseforstyrrelser, har blitt dumpet utallige ganger, sminker seg masse fordi hun syns hun er stygg uten «masken på», eller faktisk tror at ingen mann vil ha henne fordi hun har barn og er «tjukk.»

Jeg lever fint med kommentarene jeg får, men jeg håper og ber om at min datter aldri vil bli utsatt for dette.

«Being a healthy woman isn't about getting on a scale or measuring your waistline. We need to start focusing on what matters- on how we feel, and how we feel about ourselves», sier Michelle Obama.

Si dét til deg selv og til alle de som rakker ned på kvinner for at rumpa er for stor, eller smilerynkene for mange.

SE NÅ: Her kan du se alle episodene av «Singel i Oslo.»

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos nye debattside Oslodebatten

Les også

Da livet begynte å vokse i magen, ble kroppen min så mye mer

Les også

Serien «Borgen» gjør skam på en normal fase i kvinners liv

Les også

Likestilling: Å gifte seg med «feil» mann er ofte det mest risikable en kvinne gjør

Les også

Frihet for kvinner handler om å ha egne penger