Det opplyser Jorunn Thaulow, bydelsoverlege i Vestre Aker og medisinsk ansvarlig for smittesporingsteamet i Oslo vest, til Avisa Oslo torsdag morgen.

– Vi har ikke fått det endelig bekreftet, men det er veldig sterke indikasjoner på at det er snakk om omikron i dette utbruddet, sier hun.

Torsdag morgen er 41 innbyggere i Oslo kommune bekreftet smittet, i tillegg til at ni smittetilfeller i andre kommuner kan knyttes til utbruddet.

BAKGRUNN: Nærmere 40 personer er smittet etter julebord på Frogner: – Mest sannsynlig omikron

Firmaet Scatec bekreftet onsdag til E24 at ansatte har fått påvist coronavirus etter et juleselskap sist fredag.

Scatecs kommunikasjonssjef Stian Tvede Karlsen sa at de ikke hadde noen ytterligere kommentar da E24 tok kontakt i forbindelse med omikron-mistanken.

Ansatte som var på juleselskapet hadde nylig vært på kontoret i Cape Town, ifølge Scatec.

Styrket mistanke

Thaulow forklarer at grunnen til at de tror det er snakk om omikron er at undersøkelsene fra laben allerede nå vider at det fremstår på prøvene at det ikke er snakk om Delta-viruset.

Sammen med informasjon om at deltakere på festen som startet utbruddet nylig hadde vært i Sør-Afrika, der omikron-viruset først ble oppdaget, gjør at man er rimelig sikre på at det er snakk om den varianten.

– Hele utbruddet håndteres nå som om at det er det. Det vil si at de nærmeste nærkontaktene, altså husstandsmedlemmer, er i ti dagers karantene og vi driver utbredt smittesporing, sier Thaulow.

FHI meldte tidligere denne uken at det er sannsynlig at omikron-varianten er mer smittsom enn deltavarianten, men at det så langt er lite sannsynlig at varianten gir mer alvorlig sykdom.

– Ikke like robust

Thaulow forteller at utbruddet i bydel Frogner nå kommer på toppen av en meget presset situasjon for smittesporingsteamene.

– I forbindelse med gjenåpningen innførte Oslo kommune en nedjustert TISK-strategi (testing, isolering, smittesporing og karantene). Det innebærer at systemet ikke er like robust som det har vært tidligere, noe som gjøre dette utbruddet utfordrende.

Nedjustert TISK innebærer blant annet mindre karantene og at en veldig begrenset gruppe vil oppleve oftere testing. Enkeltpersoner får samtidig mer ansvar for å varsle sine nærkontakter og oppfordre dem til å teste seg.

At smittesporingen ikke har ansvar for å ringe opp nærkontakter gjør at ansvarlig for smittesporingsteamet ikke vet hvor mange som er i karantene i forbindelse med utbruddet.

LES OGSÅ: