– Midt i en pandemi risikerer barna våre å bli spredt for alle vinder og måtte møte opp alene i ny barnehage etter sommerferien, kanskje også utenfor sitt nærområde. Dette hadde vært en traumatisk situasjon for barn uansett, men situasjonen vi befinner oss i nå stryker dette ytterligere, raser Ninja Lundby Nossen, representant for Samarbeidsutvalget. i barnehagen

Nedleggelsen kom som et sjokk

Monolitten barnehage er en «brakkebarnehage», og en midlertidig barnehage hvis brukstillatelsen går ut i år, men beskjeden om nedleggelsen kom likevel som et sjokk på foreldre og ansatte:

– Det har ikke vært noen tegn som har tydet på at denne avgjørelsen skulle komme nå, forteller Lundby Nossen.

Hun beskriver det hun oppfatter som en forhastet prosess, uten tilstrekkelig med informasjon for de berørte:

– Vi ble innkalt møte tirsdag. Jeg trodde det handlet om at barnehagen skulle gå over til rødt nivå som en konsekvens av strengere smittevern, men så fikk vi i stedet beskjeden om at barne skal legges ned, allerede fra sommerferien.

Hun har selv to barn i barnehagen, og forteller at situasjonen er frustrerende:

– Det ordinære barnehageopptaket har søknadsfrist 1. mars, og det gir oss en måned til å omstille oss på, forteller hun og legger til:

– Foreldre har planlagt fremtiden sin etter dette, Monolitten ligger vegg i vegg med Skøyen skole hvor mange av barna etter hvert skal begynne, eller har søsken som går.

Monolitten barnehage hører til bydel Frogner, men tomten ligger i bydel Ullern.

– Det er få barnehageplasser i akkurat dette området, forteller Lundby Nossen.

Hun mener det er problematisk at avgjørelsen tas på bakgrunn av barnehagedekningen i bydel Frogner, når det primært rammer bydel Ullern:

– For noen kan det bety en mye lengre reisevei i fremtiden, og barna blir fjernet fra lokalmiljøet sitt.

– Svært uheldig tidspunkt

Å endre på barnas omgivelser er ekstra ille i år, mener Lundby Nossen:

– Det er ingen tvil om at barnehagene har fungert som en trygg havn for mange barn i et år preget av usikkerhet, lockdowns og liten interaksjon med andre mennesker. Å ta disse rammene fra små, sårbare barn som er tett knyttet til både andre barn og voksne de møter i barnehagen hver dag synes jeg er brutalt, sier hun.

Hun får støtte fra Eirin Hagen i Rødt Bydel Frogner:

– Dette er et svært uheldig tidspunkt å gjøre dette på, sier Hagen.

Hun mener at en forflytning av barn og ansatte, er en risiko som kan føre til en pulverisering av det ansvaret de ansatte har for å ivareta smittevern.

– Vi er i en pandemi. Jeg mener man burde kunne forlenge barnehagedriften i Monolitten til situasjonen er mer oversiktlig.

Mener vedtaket bryter med Barnehageloven

Lundby Nossen er klar på at de ikke kommer til å gi seg uten kamp:

– Det er så mange aspekter ved dette som er kritikkverdig: Tidspunktet, grunnlaget og ikke minst prosessen rundt. Dette ble gjort uten å involvere foreldre, og uten å planlegge på en god måte.

Hun og de andre foreldrene mener vedtaket bryter med Barnehageloven paragraf fire som pålegger kommunen å forelegge foreldrerådet og samarbeidsutvalget i viktige saker.

– Vi kommer til å klage inn dette, og vi håper vi får med oss politikerne i bydelen, sier hun.

Avisa Oslo har ikke fått svar på henvendelsene til byrådsavdelingen og bydelsdirektøren.