Dessverre måtte både byrådsleder Raymond Johansen, oppvekst- og kunnskapsbyråd Inga Marte Thorkildsen og helsebyråd Robert Steen minne om at det er stor uforutsigbarhet og risiko for at det må strammes inn igjen.

Jeg tenkte «den tid, den sorg», for jeg kjente der og da på en sterk følelse av glede da Raymond Johansen blant annet understreket at fra og med onsdag gjelder dette:

  • Barnehager, barneskoler og ungdomsskoler går fra rødt til gult tiltaksnivå.
  • Fritidsaktiviteter og idrett åpnes for barn opp til og med ungdomsskolealder, både innendørs og utendørs, men cuper og kamper vil fremdeles være forbudt.
  • Toppidretten kan gjenoppta organisert trening, og det åpnes for organisert aktivitet utendørs for ungdom og vokse fra videregående skole og oppover.
  • Bibliotekene gjenåpnes.
  • Svømmehaller og liknende anlegg åpner for skolesvømming, organiserte svømmekurs og organisering svømmetrening for barn og unge til og med ungdomsskolealder.
  • Butikker og serveringssteder åpner, men i tråd med nasjonale regler skal kjøpesentre og varehus fortsatt holde stengt, med unntak av matbutikker, apotek, vinmonopol og andre virksomheter som det er gitt unntak for.

Dessverre fastholdes rødt nivå i videregående skole. Jeg skal ikke underslå at jeg hadde håpet at også våre eldste unge skulle ha havnet på gult. Så ble det opplyst at akkurat dette kan endre seg til gult nivå allerede til uken som kommer. Vi kan bare be til høyere makter om at smitten i mellomtiden blir så lav at dette kan skje.

Situasjonen for våre ungdommer som går på videregående er kritisk nå.

Men jeg klarer ikke få meg til å si at de tar feil. Man stoler på at fagfolkene i Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og helsebyråkratene og politikerne i Helsedepartementet gjør så godt de kan. Og foreløpig klarer jeg heller ikke finne noen grunn til å kritisere byrådet for dette, heller.

– Det er rom for en gradvis kontrollert gjenåpning av Oslo, sa Raymond.

Tre ganger tre hurra, ropte jeg her på hjemmekontoret, helt fritt for tilhørere.

Johansen la til:

– Vi kan ikke stenge ned byen over tid som et føre var-prinsipp.

Jeg er enig.

Men dette fører til svært uoversiktlige forhold for Oslos innbyggere. Vi går ut og inn av nye og gamle tiltak, så å si kontinuerlig. Og vi har gjort det siden 12. mars i fjor. Du skal følge godt med i timene for å holde rede på hvilke innstramminger og lettelser som gjelder til enhver tid.

Nasjonale myndigheter har etter at det ble konstatert utbrudd av muterte virus i Nordre Follo fredag, kalt sonene for de forskjellige utsatte kommunene i østlandsområdet for ring 1 og ring 2.

– Ring 1 og 2 er ikke lenger navn på veier, men navn på kommuner, bemerket byrådslederen.

Bare dette eksemplet viser hvor stor kommunikasjonsmessig og pedagogisk utfordring våre nasjonale og lokale myndigheter har. Forvirringen er ofte stor, forståelig nok.

Nå må alle vi som bor i Oslo håndtere disse lettelsene på en ansvarlig og klok måte, slik at nedgangen i smitten kan fortsette.

Da vil det bli flere lettelser i dagene og ukene framover, uavhengig av tempoet i vaksineringen, som for øvrig er altfor lavt både i Oslo og landet for øvrig.