Krig, tørke og klimakrise gjør internasjonal matforsyning stadig mer usikker. Økt selvforsyning av mat gir økt trygghet. Oslo har både forutsetninger og mange gode grunner til å bli aktivt med på dugnaden.

Matproduksjon innad i en by som Oslo skaper positive ringvirkninger, utover at det smaker godt og fyller vommen. Jordbruk i byen vil styrke økosystemet: I stedet for store monokulturer som fortrenger skau og våtmark kan vi dyrke opp små hageflekker i asfaltjungelen, på bygninger og i bakgårder.

Jo større en by er, dess mer er grønne vekster som renser luft og vann og gjør oss lettere til sinns, en mangelvare. Maten er ekstremt kortreist: På Økern Portal kan du spise ingredienser som sankes inn fra taket på bygget du sitter i.

Mat kommer ikke fra Kiwi

Det er også en fordel at folk i byen kan få nærhet til det de stapper i munnen: Særlig barn burde lære at mat ikke er noe som kommer fra Kiwi, men som springer ut av bakken og inngår i et gigantisk kretsløp. Når vi i snitt kaster 85 kilo mat hver i året, vitner det om en manglende bevissthet. Å gå bort ifra ideen om at matproduksjon er noe som bare foregår på bondelandet, kunne kultivere gjensidig forståelse.

Derfor er det mye som tilsier at staten og kommunene bør støtte opp om matproduksjon i byområder. Om noen vil erstatte en tom gressplen, et ubrukt tak, en husvegg, eller noen av de ubrukte krikene og krokene som ingen riktig vet hva skal brukes til, for å lage mat, burde de oppmuntres til det. Dette kan være subsidiering av utstyr som gjør det effektivt å dyrke på små arealer, eller at Oslo og andre befolkningstette kommuner stiller grøntområder til disposisjon.

LES OGSÅ: Oslo kan få en ny takterrasse fylt med økologisk mat, uteservering og konserter. Men da må politikerne gå imot kommunen

Det er allerede tusener som står på venteliste for å komme inn i de eksisterende kolonihagene. Nabolagshager kan gi grønn glede for svært mange per kvadratmeter, og skolehager er dessuten viktige for at de oppvoksende generasjoner øker byens samlede kunnskap om matproduksjon. Ingen kan tvile på at felleshager har en stor sosial og integrerende funksjon.

Momsreduksjon for restauranter som bruker lokale råvarer?

Vi må også nevne tiltak som indirekte støtter matproduksjon i Oslo. Kunne vi hatt momsreduksjon for restauranter som bruker lokalproduserte råvarer? Kantinene til kommunale og statlige virksomheter representerer en stor andel av matforbruket i hovedstaden, det samme gjør cateringselskaper som leverer måltider til private og offentlige kunder. Gjennom en mer bevisst innkjøpspolitikk kan disse storkjøkkenene øke etterspørselen etter - og dermed produksjonen av - lokalprodusert mat. Byrådet i Oslo fortjener honnør for å gjennomføre slike tiltak i sin handlingsplan for bærekraftig og sunn mat. Det er et steg i riktig retning mot en mer selvforsynt by.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

I sitt omland har dessuten Oslo noen av landets mest fruktbare jordbruksarealer. Bybefolkningen kommer nærmere bøndene gjennom andelslandbruk, abonnementsordninger og REKO-ringer der man kjøper direkte fra bøndene. Mye av den kortreiste maten er økologisk og sikrer et sunnere kosthold, noe statsforvalteren i Oslo og Viken fremmer sammen med en rekke aktører fra jord til bord.

Hvorvidt deres ferske Handlingsplan for økt økologisk produksjon, omsetning og forbruk faktisk gir mer kortreist mat på hovedstadens mange bord, vil vi følge med stor interesse. Foreløpig ser menyen interessant ut, men vi venter spent på om den leverer det den lover.

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Kamp om Geitmyra skolehage: Massiv motstand fra en liten privat gruppe

Les også

Kampen om Geitmyra skolehage: Et løgnaktig og stygt bilde av konflikten

Les også

Naboene bak slottet reagerte på etternavnet på postkassa

Les også

Ikke skjul realiteten fra oss