Politisk redaktør Eirik Mosveen skriver underholdende om demokratisk forurensing og folkebedrag i sykehussaken i Oslo. Han skyter ut piler av dirrende harme mot politiske partier som er imot den nye sykehusstrukturen i Oslo. Pilene er dyppet i giftig sarkasme og fyker i alle retninger, men bommer på målet.

Mosveen forstår ikke saken og hva motstanden bygger på. Det handler om fremtidens helsetjenester i Oslo, ikke nostalgi. Dermed treffer ikke pilene - samme hvor giftig han har forsøker å gjøre dem.

Les også

Den søte nostalgien rundt Ullevål sykehus har surnet til demokratisk forurensning og folkebedrag

Små, upraktiske og for dyre sykehus

Det handler om at sykehusene som er planlagt bygd på Rikshospitalet og Aker både blir for små, upraktiske og for dyre, og ikke minst om at planene vil svekke akuttberedskapen i Oslo alvorlig. Grunnen til den faglige svekkelsen er ikke at de unike fagmiljøene på Ullevål skal flyttes, men at den medisinske og kirurgiske akuttberedskapen blir splittet mellom Rikshospitalet og Aker, og dermed kraftig svekket. Det er først og fremst dette som fagmiljøene advarer mot. Splittelse av akuttberedskapen er umulig å unngå fordi det ikke er plass på noen av tomtene til å holde den samlet. På Ullevål derimot er det mer enn nok plass til å bygge nytt, uten å forstyrre driften av dagens sykehus.

Det er visstnok et frekt velgerbedrag å utfordre en syv år gammel idé for ny sykehusstruktur i Oslo. Som om ikke politikk ofte handler om å endre på ting andre har vedtatt og som man er uenig i. Politikk er aldri vedtatt en gang for alle. Høyres kamp i Oslo for igjen å konkurranseutsette sykehjem er ett eksempel. Deres nye kamp mot en fornuftig grunnrenteskatt i laksenæringa et annet. Mosveen vil neppe mene dette er folkebedrag?

Men OUS' og Bent Høies syv år gamle plan for sykehusstruktur i Oslo skal visst være skrevet i stein.

Knapt noen hadde akseptert OUS-helsebyråkratenes forslag

Det er vanskelig å forstå at det går an å bli så grenseløst sint over noe han oppfatter som en omkamp. Det var nemlig knapt noen som fikk med seg hva som skjedde før Høie hadde akseptert helsebyråkratene i Oslo universitetssykehus (OUS) sitt forslag. Kampen startet etterpå.

Planene om å splitte akuttberedskapen mellom Aker og Rikshospitalet ble klekket ut i løpet av et halvt år i 2015. De kom etter at ideen om et lokk over Ringveien for en stor utbygging av tomta på Gaustad ble lagt død av Statens Vegvesen. Knapt noen ble tatt med på råd da den nye planen ble lagt, og de ansatte, deres tillitsvalgte og fagforeninger trodde knapt sine egne ører og strittet imot fra første stund. Men Høyre-statsråd Høie ilte til og godkjente planene basert på noen u-utredede skisser.

Da planene ble spikra, var ikke behovet kartlagt og fordelinger av funksjoner var ikke påtenkt. Helseministeren pekte bare på noen tomter, uten å vite om de var egnet. Senere har det blitt åpenbart for de fleste at det er de ikke.

Hva gjør OUS i år? Kutter

Kommentaren viser at Mosveen ikke har satt seg inn i denne saken. Den unisone faglige motstanden fra kvalitetssikrere, økonomer, arkitekter og jurister har åpenbart gått han hus forbi. Han har heller ikke tatt seg bryet med å høre på så å si alle fagforeningene i OUS. Han har heller ikke satt seg inn i ansattrepresentantene i styrene i OUS og Helse Sør-Øst sine motforestillinger.

Regjeringen har bevilget ekstra midler til helseforetakene for å sikre pasientbehandlinga. Hva gjør OUS? Kutt i 400 årsverk bare i år, nedlagt hjertekirurgi på Ullevål, nedlagt ABC-fødeklinikk, kutt i barneintensiv, kutt i psykisk helsevern, i avdelingen for tidlig psykose, spesialpoliklinikken for spiseforstyrrelser, i dagtilbudet til barn og unge med alvorlige psykiske lidelser, for å nevne noe. Dette gjøres for å spare til nye, dårlig egnede bygg på Gaustad og Aker.

Dette never ikke redaktøren med ett ord, og vi tror det er derfor han blir så eitrende sint. Hadde han gjort det, ville irritasjonen blitt rettet mot helseforetaksmodellen og helsebyråkratene, ikke mot partier som kjemper for helsetilbudet i Oslo.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Å føde barn er ikke høyt verdsatt. I Oslo blir hvert fjerde barn ikke lenger født

Les også

Fødselslege: Hva er gevinsten ved å stenge 2-4 fødestuer?

Les også

Min generasjon kvinner bryter kulturelle tradisjoner. Det er jeg glad for

Les også

Alt var bortkastet i møte med et stivbeint byråkrati