I 2016 startet Nasreen Begum opp Bydelsmødre i Oslo. Målet til organisasjonen er å bygge bro mellom kvinner med minoritetsbakgrunn og det offentlig tjenesteapparatet i Norge.

Tiltaket har blitt svært godt mottatt, og etterspørselen etter et lignende tilbud for menn har bare økt de siste årene.

Viktig engasjement

I 2020 ble endelig Bydelsfedre Oslo etablert i bydelene Østensjø, Alna og Stovner. I år starter opplæringen av menn som vil bli bydelsfedre, og flere har allerede begynt å melde seg. En av dem er Abdullah Alsabeehg.

Han er engasjert i lokalsamfunnet sitt i bydel Søndre Nordstrand, og er også bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Oslo. Til Avisa Oslo sier han at han synes det var et godt møte, og at det er viktig å gjøre slike prosjekter synlig.

– Det var veldig bra. Det er viktig at kronprinsen stiller opp på et møte om dette. Bydelsfedre gjør en veldig god jobb og har mange gode prosjekter på gang, sier han.

Deler erfaringer

I møtet med kronprins Haakon fortalte han hvorfor han vil bli bydelsfar.

– Det er mange fremstillinger av minoritetsmannen, blant annet at han ikke bidrar hjemme, ikke stiller opp på dugnader, at han er på jobb hele tiden og aldri ser barna sine. Jeg har en helt annen historie og har vokst opp med en far som satte grenser, men som også ga oss frihet. Det tror jeg er en viktig balanse, og jeg vil dele den erfaringen med andre, sier han.

Familien kommer fra Bahrain, der faren var en engasjert politiker. Hans politiske ståsted gjorde at han måtte flykte til Norge.

– Han var ikke som de andre fedrene. Oppdragelsen han ga meg og mine søsken har gjort oss til dem vi er, og Bydelsfedre er et forum der jeg kan formidle det videre, legger Alsabeehg til.

Inkludering og integrering

Med på møtet var også initiativtager Nasreen Begum, hennes datter og kollega Tehrim Ahmed, prosjektmedarbeider i Bydelsfedre Thomas Haile og kommende bydelsfar Daniel Ortega.

Begum fortalte at behovet for en organisasjon som kan utdanne menn til bydelsfedre har vært stort.

– Barn, og kanskje spesielt gutter, ser ofte opp til sin far og vi har sett at det hjelper ikke alene å satse på barn og unge om de ikke får delta på aktiviteter og tilbud. Derfor må vi styrke og trygge foreldrenes rolle for å lykkes med inkludering og integrering av barna. Da må far på banen, for han er viktig, sier hun.

Prosjektmedarbeider Thomas Haile fortalte om prosjektet, og at de nå går i gang med utdanningen av bydelsfedre. De skal gjennom et utdanningsløp i fire faser før de kan starte arbeidet.

– Da skal de fungere som brobyggere mellom det offentlige tjenesteapparatet og minoritetsmenn som føler utenforskap, er ensomme eller som det offentlige har vanskeligheter med å nå, forteller han.

– Trenger hjelp

Kronprins Haakon skrøt av arbeidet som er gjort det siste året.

Under pandemien har Bydelsmødre fra Oslo bistått med informasjonsarbeid vis sine private telefoner til minoritetskvinner i hele Norge. De har svart på spørsmål om karanteneregler, smittevern og bistått med leksehjelp og informasjon om testing og vaksiner.

– Dette har bevist hvor viktig det er med språk og ulik bakgrunn når informasjonen skal ut til folk. Det at dere når har etablert et tilbud også for menn er veldig viktig, sa han.

– Vi menn er kanskje ikke så strukturelle som damer er, og trenger kanskje hjelp til å samle oss og finne ut av ting sammen. Det som er fint med dette konseptet, som dere har til felles med Bydelsmødre, er den lokale kjennskapen. Det at alle bor der de jobber og kjenner samfunnet bidrar til å bygge et godt lokalmiljø, avslutter han.