– Det er kanskje mange som ikke er klar over at ubehandlet pollenallergi kan føre til forverring av andre allergier.

Det sier farmasøyt og fagansvarlig i Apotera, Mia Meland til Avisa Oslo.

– Det bør helt klart være en god motivasjon for å gå til lege og få det påvist der, mener farmasøyten.

I overkant av én million nordmenn har pollenallergi.

Hele 15 prosent tror de har pollenallergi, men har ikke fått det påvist hos lege. Det viser en ny undersøkelse utført av YouGov for nettapoteket Apotera i mai 2022. 1.006 personer over 18 år svarte på undersøkelsen.

Meland advarer mot at feilbehandling av pollenallergi kan føre til forverring av tilstanden, og få svært uheldige konsekvenser.

Utvikles i voksen alder

Det er aller mest vanlig å utvikle pollenallergi fra tre til fem-årsalderen. En tydelig økning viser likevel at mange utvikler det i voksen alder og får det påvist før de fyller 40.

Tidligere i år skrev AO at Norges Astma- og Allergiforbund mener den økende trenden er bekymringsfull, og hvilke pollenvettregler allergikere bør følge.

Pollenvettreglene

1. Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide før symptomene blir for sterke. Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende, selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager.

2. Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser. Vær forsiktig med hard trening ute når spredningen er på sitt sterkeste. Vær obs på mulige kryssreaksjoner fra frukt og grønt. Alkoholinntak kan forverre symptomene.

3. Vask ansikt og hender når du har vært ute. Skyll håret og skift putevar før leggetid. Det hjelper å dekke til håret og å bruke solbriller ute.

4. Ekstra rengjøring kan redusere konsentrasjonen av pollenpartiklene som har samlet og festet seg på overflater og i tekstiler. Pollen fester seg lett til støv og virvles opp.

5. Unngå lufting med vindu/dører, når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. På dager med fint og varmt vær vil det også være mye pollen på kvelden. Luft sent på kvelden eller natten til tidlig på morgenen, men med måte – det slipper alltid pollen inn. Tørk klær inne.

6. Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen. Hold bilens dører, soltak og vinduer lukket, sjekk om du må skifte pollenfilter i bilen.

7. Pollen fester seg i pelsen på kjæledyr, dusj eller børstning hjelper (utendørs).

8. Informer gjerne omgangskrets, arbeidsgiver m.fl. om sykdommen slik at de forstår, kan ta hensyn og tilrettelegge. Studenter kan søke om forlenget eksamenstid.

9. Ta ferie fra pollenspredningen/pollenplagene – høyt til fjells eller langs kysten der hvor spredningen kan være mindre.

10. Pollenmaske som dekker nese og munn minsker innånding av pollen. Pollennett kan plasseres over vinduer og dører og slipper inn mindre pollen i boligen.

Det er ingen god forklaring på hvorfor noen utvikler pollenallergi, mener farmasøyten.

– De med allergier som matallergi og atopisk eksem er mer utsatt for pollenallergi og astma. Grunnen til at noen utvikler pollenallergi og andre ikke, er en kombinasjon av arv og miljø, sier Meland.

Verken trygt eller riktig

Undersøkelsen viser at kun 55 prosent av pollenallergikere bruker legemidler på resept fra lege. Videre viser den at 13 prosent bruker smertestillende og 23 prosent bruker nesespray.

Meland slår fast at smertestillende og nesespray verken er en trygg eller riktig måte å behandle pollenallergi på.

Hun synes det er altfor mange som «gjetter» seg frem til at de har allergi, uten å ha fått det påvist hos lege.

– Det er svært mange grunner til å behandle pollenallergi riktig. Man får økt velvære, mindre plager og en bedre hverdag. I tillegg er det viktig å behandle sykdommen slik ar den ikke utvikles videre, sier hun.

Farmasøyten er tydelig på hvorfor det er viktig å behandle pollen riktig.

– Ved ubehandlet eller feilbehandlet allergi kommer man stadig i kontakt med det man ikke tåler. Dette fører til en langvarig betennelsestilstand i luftveiene som kan utvikle seg til astma.

Reseptfrie allergimedisiner

Anna Bistrup i Norges Astma- og Allergiforbund sier til AO at deres anbefaling er å oppsøke lege for oppfølging av allergier, men at det ikke er noe i veien med å sjekke effekten av reseptfrie allergimedisiner.

– Man bør få en sikker diagnose på sin allergi, slik at legen kan finne frem til best mulig behandling. Men å kjøpe reseptfrie allergimedisiner for å sjekke om det har effekt, er en effektiv måte å avklare om det er pollen som er synderen.

Bistrup slår fast at det viktigste er å få riktig behandling for allergien.

– Konsekvensene av en ubehandlet eller dårlig behandlet pollenallergi kan jo være unødig sykefravær, redusert prestasjon på skole eller jobb, og i noen tilfeller en forhøyet risiko for allergisk astma.

– Hvilke råd har du til de som tror de har pollenallergi?

– Gå til legen. Det finnes mange varianter av allergimedisiner som er reseptbelagt, og har man ikke god effekt av én type, så kan man forsøke noe annet. Man kan også få antihistaminer på blå resept hos legen, noen som reduserer utgiftene noe. Hvis ikke «vanlige» allergimedisiner hjelper, må man prate med legen om allergivaksinasjon kan være aktuelt.

– Vil smertestillende og nesespray hjelpe mot en eventuell pollenallergi?

– Smertestillende har ingen effekt på allergi. Noen som sliter med tett nese vil ha nytte av nesespray, men da er anbefalingen at man bruker nesespray som er spesielt laget for allergiske plager.

Flaut etter pandemien

I undersøkelsen kommer det frem at 17 prosent av de med påvist pollenallergi synes det er flauere nå enn før, spesielt knyttet til nysing. 13 prosent har alltid ment at det er flaut å ha pollenallergi.

Meland mener det er fullt forståelig.

– Symptomene er synlig for alle rundt, og mange kjenner fortsatt på at hosting og nysing er sterkt knyttet til covid.

26 prosent av de mellom 18–29 år synes det er flaut med pollenallergi. Andelen er i hovedsak synkende med alderen, likevel synes hele 19 prosent i gruppen 30–39 år, at det er flaut med pollenallergi etter pandemien. Kun ni prosent i aldersgruppen 50–59 år er enige.

HAR DU FÅTT MED DEG DISSE SAKENE?: