– Jeg ble skremt da jeg fikk resultatet fordi jeg var sikker på at jeg ikke hadde det. Jeg har både lukte- og smaksans i orden, sier en snufsete Cecilie Lyngby (FNB) i telefonen.

Lederen for helse- og sosialutvalget i Oslo kommune fikk tirsdag kveld påvist koronavirus etter en PCR-test. Det til tross for at hun hurtigtestet seg flere ganger i julen – og fått negative svar.

– Jeg har gått fem på og stolt på testene. Det er dumt – og den informasjonen, om at du ikke kan stole på hurtigtestene, må ut til flere, sier hun.

– Følte meg ikke dårlig

Det var lillenyttårsaften at Lyngby begynte å føle seg litt småpjusk.

– Jeg trodde det var en begynnende bihulebetennelse, for det har jeg hatt før og jeg følte meg ikke dårlig. Men ettersom jeg skulle i selskap dagen etter, så tok jeg en hurtigtest.

– Den var negativ, sier hun til Avisa Oslo.

Etter å ha snakket med vertskapet bestemte hun seg derfor for å feire sammen med vennene som planlagt.

– Jeg følte meg jo helt fin.

To dager etter feiringen ringer venninnen og sier at hun har fått en positiv koronatest, forteller Lyngby.

– Da hadde hun tatt to hurtigtester som begge var negative først. Og det var det som fikk meg til å gå å ta en PCR-test, forteller Lyngby, som fikk påvist korona dagen etter.

– Jeg gikk fem på

Lyngby forteller at hun har brukt hurtigtester i forbindelse med alle de tre selskapene hun har vært på i løpet av julen.

– Jeg er vaksinert med to doser og har fulgt alle anbefalinger og retningslinjer. I tillegg har både jeg og de andre testet oss før alle juleselskapene i jula.

Testene har alle vært negative, sier hun.

– Jeg har tenkt at disse testene er til å stole på, for det er jo det vi har fått opplyst. Jeg gikk fem på.

– Jeg hadde trolig korona da jeg feiret nyttårsaften sammen med venner. Og mest sannsynlig har jeg smittet flere der. Det er ganske fortvilende når jeg har gjort alt riktig, sier hun.

Vil advare andre

Lyngby mener informasjonen om påliteligheten til hurtigtestene har vært altfor dårlig. Hun advarer nå andre mot å stole blindt på resultatet.

– Jeg er bekymret fordi det gir en falsk trygghet for folk.

Ifølge Lyngby ser hun mange kreve negativ selvtest for å sikre seg at ingen er smittet med korona før et selskap.

– Det har blitt en greie veldig mange gjør, og så tar de bilder av den negative hurtigtesten og sender til hverandre.

– Og da tror alle at det er trygt. Det er det jeg vil advare mot, for det er jo ikke, avslutter hun.

– Kan være falsk negativ

Det finnes ingen oversikt over kvaliteten på hurtigtestene i omløp, skrev TV 2 tidligere i desember.

En ekspert på laboratorieutstyr advarte om at et negativt prøvesvar på hurtigtest tatt selv, ikke utelukker korona.

– En test kan være «falsk negativ» hvis man ikke har symptomer og har lite virus i luftveiene. Den kan også være falsk negativ hvis man gjør noe feil når man tester seg. Eller den kan være falsk negativ hvis den har dårlig kvalitet, sa leder for organisasjonen Noklus (Norsk kvalitetsforbedring av laboratorievirksomhet utenfor sykehus), Mette Christophersen Tollånes til TV 2.