– Med det unntaket, handler det mest om at Oslos befolkning fortsetter å være flinke, fortsetter å ta den friheten de nå får med det nødvendige ansvaret, klarer å bruke munnbind, klarer å opprettholde avstand, at vi ikke får en shopping-bonanza nå, hvor alle kaster seg på Storo shoppingsenter klokken åtte, så det er stappfullt klokken ni. Det må vi prøve å unngå.

Det understreket byråd for helse, eldre og innbyggertjenester Robert Steen overfor Avisa Oslo etter onsdagens pressekonferanse på rådhuset.

Byrådet hadde nettopp erklært at butikker og kjøpesentre får åpne igjen med strenge smitteverntiltak. Åpningen kommer på et tidspunkt der en lengre periode med nedadgående smittetrend er i ferd med å stige igjen.

Håper det verste er over

Steen er den byråden som har hovedansvaret for oppfølgingen av det helsemessige ved pandemien.

Da Avisa Oslo spurte Ap-politikeren om han trodde den verste delen av arbeidet hans er overstått, svarte Steen «jeg håper det».

– Smittevirusets karakter er at det er mobilitet og nærhet som er viktig. Det er det vi må jobbe med som samfunn for å holde smittespredningen nede, uttalte Steen.

Underveis i intervjuet påpekte han at det har vært og fortsatt er helt andre tilstander i andre land enn i Norge. Steen trakk fram eksempelet India. Ifølge Reuters døde 3.780 personer i det svært folkerike landet i løpet av siste døgn.

– Vi så bildene fra Italia allerede i mars måned i fjor, og at sykehusene var fulle, også ser vi hva som skjer i India om dagen, hvor lik brennes ute på parkeringsplassene utenfor sykehusene. Det er en verden vi overhodet ikke forholder oss til engang. Vi skjønner ikke hvor alvorlig det er og kan være, sa Robert Steen.

Pekte på positivt tall

Da han snakket med Avisa Oslo, understreket Steen også alvoret her i Oslo:

– I går var det 123 som ble smittet, på mandag var det 166, og alle bydelene har smitte, så du kan i teorien bli smittet hvor som helst, når som helst og av hvem som helst, og du ønsker ikke å bli smittet.

Avisa Oslo spurte også byrådsleder Raymond Johansen om i hvilken grad han bekymrer seg for den siste tidens utflatende smittetall-kurve.

Han understreket først at byrådet mener de innførte lettelsene er trygge.

– Det er riktig som du sier. Det har flatet litt ut, og jeg hadde håpet at vi fortsatt skulle hatt en nedadgående trend, sa Johansen.

Deretter pekte byrådslederen på et positivt tall:

– I dag var 3,1 prosent av dem som testet seg korona-positive. Det betyr at den prosentvise andelen av dem som tester seg har gått ned. Det er mange faktorer, og nå har vi startet aktivt med hurtigtester på videregående skoler og ser likevel at antall smittede ikke øker kraftig av en grunn.

Færre innleggelser

Johansen understreket at innleggelsene, smittetall og vaksinasjonsgraden påvirker hvilke tiltak som kan lettes i Oslo. Eksempelvis har antall personer innlagt i Oslo-regionen sunket med 156 i løpet av én snau måned, ifølge VGs tall.

Dette lavere tallet bidro til byrådets avgjørelse om å innføre følgende lettelser:

  • Kjøpesentre og butikker kan åpne fra 6. mai.
  • Barnehager, barneskoler og ungdomsskoler går til gult nivå fra 10. mai.
  • Oslo kommunes bibliotek Deichman vil gradvis åpne opp flere tjenester.
  • Seniorsentrene vil gradvis åpne opp for normal drift igjen.
  • Kultur flyttes fra trinn 3 til trinn 2 i gjenåpningsplanen.

Forstår utelivets bekymring

Noen skjenkeåpning ble det imidlertid ikke innført.

Selv om NHOs regiondirektør i Viken og Oslo Nina Solli var svært glad for butikkåpningene, understreket hun at skjenkestansen får konsekvenser.

– For mange av disse er det kritisk. Vi er redd for at vi mister noen arbeidsplasser nå, skrev Solli en SMS til Avisa Oslo onsdag.

Da Avisa Oslo viste til Sollis bekymringer og spurte hva han tenkte om NHOs bekymring, svarte Raymond Johansen på følgende måte:

– Den er helt reell. Jeg deler den bekymringen. Også av den grunn tror jeg det er viktig at det er permanent og forutsigbart når vi åpner opp. Bransjen ønsker det. Og jeg er glad for at Nina Solli synes noe av det vi gjør i dag er fornuftig, også vet jeg at restaurant- og serveringsbransjen hadde større forhåpninger.

– Men jeg tror de fleste også der er realistiske med tanke på at det vil ta noen uker, avsluttet Johansen.

På spørsmål om hvilke tiltak som først vil bli vurdert lettet i tida framover, viste Oslos byrådsleder til resten av trinn 2.

Det inkluderer blant annet skjenking og treningssentrene.