(Fredriksstad Blad): Kristi himmelfartsdag torsdag og en inneklemt fredag betyr langhelg og planer for mange.

Tirsdag varsler Statens vegvesen i en pressemelding at de venter trafikkork flere steder på veiene som følge av nettopp dette.

Denne onsdagen blir nemlig den store utfartsdagen i mai.

– På Østlandet er det ut fra Oslo det er ventet mest trøkk. Det blir nok mest trafikk på E18 til Sørlandet og E6 nordover eller mot Sverige, sier trafikkoperatør Barbro Evensen Venhagen til NTB i 13.30-tiden.

Hun sier at allerede da har det begynt å bli trafikk, og hun legger til at det antakeligvis blir travelt på veiene fram til klokken 20.

– Har du mulighet, pakk kofferten nå og reis, eller vent til etter klokken 18, er rådet fra trafikkoperatøren.

Trafikktall fra mai måned de siste tre årene viser når og hvor det kan bli tett trafikk, og vel så det.

– Kristi Himmelfart ligger an til å bli den store mai-utfartshelgen i år, og det må forventes kø ut fra de store byene, spesielt Oslo.

Det sier seksjonsleder på Vegtrafikksentralen øst i Oslo, Christian Prydz i en pressemelding.

Køer på utfartsårene

Ved 17.30-tiden er det mye trafikk på flere av de store utfartsårene ut av Oslo.

Sørover løser trafikken seg opp ved Skulleruddumpa, men køen herfra strekker seg helt til Ulven på Ring 3. Også på sideveiene til Ring 3 blir det kødannelsen. En tipser forteller like etter klokken 17.30 at det står bomstille på Østensjøveien, mellom Brynseng og Ring 3.

Det er også saktegående trafikk i Operatunnelen, retning Ryen.

Også på Mosseveien er det mye trafikk onsdag, men det løser seg opp etter Nordstrand Bad.

Nordover er det stort sett grønt på trafikkartet, og på E6 ved Furuset flyter trafikken greit tidlig onsdag kveld.

Vestover er det litt kødannelse ved Lysaker.

Ved 19-tiden har køene begynt å avta.

Kø innover

Trafikkoperatør Mette Brunæs i Vegtrafikksentralen øst sier til NTB litt etter klokken 17.00 at det også er uvanlig mye trafikk inn til Oslo:

– Det går veldig greit i trafikken i Oslo-området. Det eneste som er unormalt, er at det som følge av de nye reglene om kollektivfeltet er kø inn til Oslo på E18, sier trafikkoperatør Mette Brunæs i Vegtrafikksentralen øst.

Det betyr på langt nær full stans i trafikken inn mot hovedstaden.

– Det er i grunnen mer der enn andre veien, men det ruller og går, sier Brunæs til NTB.

Forsinkelser på E6 mot Sverige

Dette er helt i tråd med det Statens vegvesen har spådd for onsdagen, for det er spesielt fra Oslo og sørover det forventes kø – primært på E6 mot Sverige gjennom Østfold.

Trafikktallene viser at av de som kjørte ut av Oslo onsdag før Kristi Himmelfart i 2022, og kjørte lenger enn 10 mil, satte 37 prosent kursen mot Sverige.


Også E18 mot Sørlandet kan bli svært trafikkert.

Her var det både i 2021 og 2022 en dobling i forsinkelser sammenlignet med vanlig rushtrafikk, skriver Statens vegvesen.

Også på hjemveien søndag kan det bli tett med biler, logisk nok.

– Trafikken fordeler seg mer utover på hjemfarten søndag, også fordi man unngår rushtrafikk som tilleggsfaktor, forklarer Prydz.

Når bør du kjøre?

Trafikkdata fra 2021 og 2022 viser når forsinkelsene inntreffer onsdagen før Kristi Himmelfart.

Det har startet rundt klokken 14, og toppet seg mellom klokken 15–17 og vart til rundt klokken 20 på de mest populære strekningene.

– Vurder om du kan kjøre tidligere eller senere på dagen. Kjører du mellom 14 og 18 må du være forberedt på forsinkelser, særlig hvis du skal kjøre mot Sverige eller mot Sørlandet ut fra Oslo denne dagen, sier Prydz i pressemeldingen.