– Ta praten om alkohol og smittevern før du pakker skiboksen, oppfordrer alkovettleder Randi Hagen Eriksrud i en pressemelding.

Organisasjonen Av-og-til er en alkovettorganisasjon beskriver at oppdraget er å «bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet, og gjøre hverdagen tryggere for alle.»

Nå kommer de med klare råd til foreldre.

Flere risikofaktorer

Av-og-til er bekymret for tilfeller hvor ungdommene i familien blir hjemme, mens resten drar på hytta.

Det kan få konsekvenser, ifølge Eriksrud.

– Å være hjemme alene er frigjørende og gir etterlengtet pusterom for mange ungdommer. Samtidig vet vi at det kan føre til hjemmefester ute av kontroll. Når ungdommen først drikker, drikker de mye.

– Det å dra hjemmefra uten å snakke med ungdommen sin, kan også sette dem i en kjip situasjon. Selv om ungdommen tenkte å bare invitere noen få venner, kan festen komme ut av kontroll. Da er det vanskeligere å rydde opp i etterkant.


Eriksrud beskriver flere risikofaktorer som er til stede når unge under atten år drikker alkohol.

– Risikoen for ulykker stiger under alkoholpåvirkning, og voldsepisoder og sex man angrer på skjer oftere når man har drukket. Vi vet at alkohol fjerner hemninger og hemmer den kritiske sansen. Ungdomsfylla er farlig.

Hun påpeker også smittevernhensynet:

– Det er mye vanskeligere å holde avstand når promillen stiger, og hjemmefesten i nabolaget kan bli både en fyllebombe og en smittebombe. Pass derfor på at ungdommen din kjenner til reglene for hvor mange som kan møtes og at de overholder dem.

Gjør dette

– Forskning viser at ungdom hører mest på foreldrene sine når det gjelder alkohol, forteller Eriksrud.

Eriksrud har tre tydelige råd til hva foreldre kan og bør gjøre for å forebygge de alvorlige hendelsene:

  1. Sett tydelige grenser for hva som er greit og hva som ikke er greit. Ungdom med tydelige grenser hjemmefra tar mer fornuftige valg.
  2. Snakk med andre foreldre. Forsikre deg om at det er andre voksne i nærheten som kan holde utkikk med ungdommen. Det holder ikke å spørre ungdommen din om det er andre voksne der. Ring rundt og forhør deg med voksne i nærområdet, eller de andre foreldrene i klassen.
  3. Vær tilgjengelig for ungdommen din, også når du reiser på hytta. Ta alltid telefonen når ungdommen din ringer, selv om det er midt på natta.