Nylig ble jeg kontaktet av en student som lurte på om det hun hadde opplevd med utleier virkelig var lov.

Studenten hadde fått tilbud om enten å betale fem måneders depositum og dekke kostnaden for opprettelse av konto, eller å «slippe unna» med kun to måneders depositum – hvis det ble satt inn på utleiers private konto.

Denne hendelsen er ikke unik. Ved studiestart er særlig studenter usikre på reglene for depositum.

Å betale inn et lavere beløp på utleiers private konto, kan nok virke fristende. Men dette er ikke lurt på lengre sikt, og er heller ikke lovlig fra utleiers side.

Les også

Ronja leier: Hele tiden får jeg høre at jeg «kaster penger ut av vinduet»

Husleieloven er tydelig

Det betyr at det ikke kan avtales vilkår som er dårligere for leietaker enn det som følger av loven. Leietaker er altså sikret et relativt sterkt vern gjennom loven.

Et klart eksempel er at det ikke kan avtales at depositum skal settes inn på utleiers private bankkonto. Loven krever nemlig at utleier oppretter egen depositumskonto i leietakers navn, og at utgiftene til slik konto skal dekkes av utleier.

Depositum skal skape sikkerhet. Pengene skal være utleiers sikkerhet for fremtidig husleie og for mulig mislighold av leieavtalen fra leietakers side. Utleier står likevel ikke fritt til å bestemme over depositumet etter eget ønske, og dette er grunnen til at pengene skal stå på sperret på konto. En viktig opplysning er at disse pengene tilhører den som leier, også eventuelle renter.

Når leieforholdet er over skal boligen, og utleier ikke har fremsatt krav, betaler banken ut depositumet til den som har leid.

Hva om det er uenighet?

Uenighet oppstår relativt ofte, og det er her ordningen med depositumskonto blir særlig viktig. Loven gir leietaker rett til å fremsette et utbetalingskrav direkte til banken. Utleier vil da motta varsel fra banken om at beløpet vil utbetales med mindre utleier dokumenterer å ha reist søksmål innen fem uker. Dette gir et kraftig insentiv for utleier til å gjøre en grundig vurdering av kravet, samtidig som det sikrer en viss fortgang i prosessen.

Hvis utleier ikke tar rettslige skritt innen denne fristen, så skal banken utbetale beløpet til leietaker.

Vær også oppmerksom på at husleieloven § 3-5 inneholder en særregel som kan gjøre at prosessen blir motsatt. Hvis kravet gjelder utestående husleie og noen øvrige vilkår er oppfylt, vil banken varsle leietaker om at beløpet vil utbetales til utleier med mindre leietakeren dokumenterer å ha reist søksmål innen fem uker.

Hva om depositumet ble satt inn på utleiers private konto?

Da kan ikke leietaker kreve utbetaling direkte fra banken, og det er heller ikke sikkert at depositumet fremdeles er i behold. Pengene kan utleier ha brukt opp. Dersom utleier nekter å utbetale det, er det plutselig leietaker som må ta ut søksmål.

Det er ikke risikofritt, og kan i verste fall bety rettslige skritt og innkrevingsprosess. Og her er det heller ingen garanti for at det er penger å hente hos utleier.

Det er altså en situasjon alle leietakere bør unngå – og det var også mitt råd til studenten – ikke gå for den tilsynelatende «billigste» løsningen!

Les også

Nedsnakkingen av Oslo får for mye plass