Men situasjonen hun beskriver for Oslo politidistrikt i et intervju med TV2 mandag er på ingen måte betryggende. Det er fristende å skrive at Øystese «slår alarm». Men politimesteren henfaller ikke til klisjeer, og da skal ikke jeg gjøre det heller.

I virkeligheten stiller Øystese med en svært alvorlig, men likevel kirurgisk og nøktern diagnose.

Det er særlig to sitater jeg har hengt meg opp i.

– Mer utrygt å bo og leve her

«Jeg er bekymret for at politiet mister oversikten i Oslo. At det blir mer utrygt å bo og leve her».

Og:

«Jeg er bekymret for at vi ikke greier å oppklare drap eller alvorlige voldshandlinger mellom kriminelle nettverk. At kriminelle nettverk får et større handlingsrom. At flere unge blir rekruttert».

Advarslene gjør sterkt inntrykk, men de fremføres med innestemme. Øystese ble utnevnt den 17. februar i år. Hun har lang erfaring som politileder, men er altså fersk som politimester. Jeg merket meg med en gang at hun var uredd og selvsikker i sine uttalelser. Lite mumling i skjegget.

Til nå har hun uttalt seg på en måte som inngir tillit og skaper autoritet. Hun snakker rett fram, du får ikke følelsen av at det handler ubestemmelige størrelser som «omdømme», «image» og «kommunikasjon. Og hun prøver tilsynelatende verken å puse med sine overordnede i Politidirektoratet og Justisdepartementet, eller sine underordnede i uniform.

Kardemomme by

Vi kan bare håpe på at dette varer.

Selv bor jeg i praksis i Kardemomme by, rett ved Thorbjørn Egners plass på Kampen. Jeg kan ikke si at jeg noen gang har følt på noen generell utrygghet i de 39 årene jeg har bodd i en av Oslos sentrumsbydeler. Men trygghet er skjøre saker.

Det fikk jeg erfare da min mor på 80 år og jeg en lørdag kveld havnet midt i et skuddlinjen på Tøyen torg. En 18 år gammel gutt fra nabolaget ble skutt og nesten drept.

Merkelig nok, og heldigvis, greide ikke denne skremmende episoden å fjerne min grunnleggende følelse av trygghet i min egen by. Min kjære mor tok det også pent.

«Svenske tilstander»

Nylig besøkte Øystese broderfolkets politi. Hennes delegasjon ville med egne øyne se hva «svenske tilstander» er for noe.

«Under de dagene vi besøkte Stockholmspolisen, var det nye drap hver eneste natt», sier Øystese til TV2.

Slik er det ikke i Oslo.

Men politimesteren mener at det må settes inn tiltak allerede nå for at vi skal være sikre på at greier å demme opp for og forebygge at det samme skjer her.

Det er ikke et betryggende bilde hun tegner av situasjonen i Oslo. Hun mener at politidistriktet tidligere hadde mer spillerom og fleksibilitet, men at hun nå mangler folk overalt.

«Brenner på alle områder»

Og så sier hun:

«Tidligere kunne jeg flytte mannskap alt etter hvor det brant mest. Fra forebygging, etterforskning eller patrulje. Men nå brenner det på alle områder».

Dette skyldes slett ikke bare kriminalitet i Oslo. De siste årene har politiet fått flere og flere oppdrag knyttet til sikkerhet, demonstrasjoner og vakthold.

Her spiller internasjonale forhold sterkt inn. Krigen i Ukraina, og i det siste Midtøsten, binder opp enda flere politipatruljer til vakthold, noe som fører til færre patruljer ute på oppdrag i byen.

Øystese er også tydelig på at det nå er en reell økning av ungdomskriminaliteten i Oslo. Å hindre rekruttering til kriminelle gjenger og nettverk beskrives som «enormt ressurskrevende», fordi man må drive «individrettet forebygging».

Trange budsjetter

Politimesteren sier rett ut at budsjettene er så trange at det går ut over samfunnsoppdraget. Sikkerhetsoppdrag og etterforskning av alvorlige draps- og voldssaker må prioriteres. Dette konkurrerer med å beholde oversikten over de kriminelle miljøene i Oslo.

Politiet i Norge styres ikke av lokalpolitikerne, men av storting og regjering. Ifølge Oslo politidistrikt er etaten nedbemannet 80 stillinger i 2023, mens man må kutte ytterligere 100 stillinger neste år.

Øystese advarer mot at politiet må legge vekk enda flere straffesaker som rammer vanlige folk, samtidig som antall straffesaker øker.

Mens det i Sverige er mangel på utdannede politifolk men nok penger, har Norge det motsatte problemet. Flere hundre politiutdannede i Norge får ikke jobb på grunn av slunkne budsjetter, fastslår politimesteren.

Tam justisminister

TV2 har konfrontert justisminister Emilie Enger Mehl med politimesterens advarsler, men reaksjonen fra statsråden er ganske tam:

– Det er en bekymring jeg deler.

Mehl understreker at politiet ikke er i noen særstilling: De må som alle andre offentlige virksomheter holde seg innenfor tildelte budsjettrammer.

Ellers hadde justisministeren lite nytt å meddele, bortsett fra at regjeringen har foreslått en liten økning i neste års statsbudsjett.

Det gjør at jeg ikke føler meg trygg på at politikerne tar poenget. Og jeg håper Oslos folk på Stortinget plukker opp hansken.

Les også

Nå er Sylvi i gang med svartmalingen av Oslo igjen

Les også

Er macheter, skudd og ran svartmaling?

Les også

I morges ble jeg stoppet og bøtelagt av politiet. Dessverre var det fullt fortjent