– Vi har kontroll på tre personer som forsøkte å lime seg fast til maleriet, sier politiets operasjonsleder Rune Hekkelstrand til Avisa Oslo.

De tre pågrepne er kvinner, borgere av Finland, Danmark og Tyskland.

– Vi jobber med å avklare deres tilknytning til Norge. Vi har også kontakt med en annen kvinne med status vitne. Politiet vil etterforske saken.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 10.45.

– Maleriet er omsluttet av en slags glassmonter, og de klarte ikke å henge seg fast til det. Det er etter det vi vet nå ikke gjort skade på maleriet.

Tidens Ånd omtalte saken først.

– Det er limrester på glassmonteren, skriver politiet på Twitter.

Organisasjonen «Stopp oljeletinga» står bak aksjonen. De sier følgende i en pressemelding:

– Folk har fått nok av regjeringens svik overfor fremtidige generasjoner. Uretten regjeringen begår ved å forlengeverdens livstruende avhengighet til fossil energi ved å fortsatt lete etter mer olje er til å skrike av.

– Uerstattelig

– Heldigvis grep våre flinke folk inn i tide. Maleriet er i god stand, og ingen skade skjedd.

Det sier museumsdirektør Karin Hindsbo til Avisa Oslo. Det var ifølge Hindsbo vekterne som fikk kontroll på situasjonen.

– Hva tenker du om at dette skjer her i Norge, etter andre lignende hendelser i Europa?

– Jeg tenker at uansett hvor god saken er, så kan ikke jeg forholde meg til at noen prøver å utøve skader på helt uerstattelige kunstverk. Det er så viktig at vi har disse for framtiden. Det betyr mye.


Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen sier i en uttalelse at hun er opprørt over aksjonen.

– Dette er en uakseptabel aksjonsform. Selv om vi er mange som støtter klimakampen som en av vårt tids aller viktigste kamper, er ikke det å angripe uvurderlig kunst noe som hjelper saken i det hele tatt. Aksjonister bør heller se potensial i museenes formidling av viktige klimaspørsmål for å nå fram enn å aksjonere mot våre kunstskatter. Det er mange museer som setter klimaspørsmål på agendaen gjennom sine utstillinger.