Fredag var John Kerry, Joe Bidens spesialutsending for klima, på besøk i Oslo for å markere klima- og miljødepartementets 50-årsjubileum.

Den tidligere presidentkandidaten, utenriksministeren og senatoren lovpriste Oslos arbeid på klimafeltet.

– Jeg elsker det dere gjør som land, og i byen Oslo. Det var en stor artikkel i en av de store avisene våre her om dagen, som handlet om måten man i Oslo har denne utrolige evnen til å bruke innkjøpsprosessen, byggeprosjekter og anleggsplasser til å finne ut av måter for å senke utslippene og ha innvirkning, sa Kerry fra talerstolen.

Han la til:

– Dette er et program som kommer til å bli kjent i hele verden. Det kommer til å endre atferden i by etter by etter by. Norge er alltid i front på så mange måter.

– Veldig stas

– Det er veldig stas at lille Oslo blir trukket fram, og at arbeidet vårt blir lagt merke til i verden. Det er kjempemotiverende og inspirerende, sier Sirin Stav, samferdsels- og miljøbyråd i Oslo, til Avisa Oslo.

Hun har tatt seg en pause i MDGs landsmøte for å snakke om rosen fra uventet hold. Tidligere denne uka publiserte også det anerkjente amerikanske magasinet New Yorker en lengre artikkel om klimasatsingen.

Stav tror rosen har betydning, selv om det viktigste for henne er at innbyggerne i Oslo er fornøyd med utviklingen.

– Vi setter et eksempel som andre byer og land kan lære og bli inspirert av. Byene står for 70 prosent av utslippene, og er nøkkelen til å løse klima- og miljøkrisa, sier hun til Avisa Oslo.

– En bedre by å bo i

Byrådets hårete mål er at Oslo blir verdens første utslippsfrie storby. Det krever at Oslo må ta i bruk virkemidler og tiltak ingen andre har gjort tidligere.

– Oslo-folk har grunn til å være stolte av det. Samtidig som vi kutter utslippene, skaper vi en bedre by å bo i, sier byråden.

Stav trekker fram at Oslo var først ut med eget klimabudsjett. Forgjengeren hennes, Lan Marie Berg, ble invitert til FNs klimapanel for å snakke om budsjettarbeidet.

Byråden skryter også av at Oslo var først ute med å stille krav til fossilfrie byggeplasser på kommunale byggeprosjekter.

– Ved å stille strenge miljøkrav i innkjøpene våre har vi drevet fram et marked for en helt ny teknologi. Før 2016 fantes det ikke elektriske gravemaskiner. Det krever at man tør å gå foran og tar grep.

Stav tror forandringen må skje nedenfra.

– Jeg merket meg at det var Oslos politikk Kerry trakk fram. Jeg sier til regjeringen: Dere må bare se til Oslo. Det er verdt å merke seg at han trekker fram tiltak som regjeringen ikke har stilt krav om selv. Det er ofte mer progressiv politikk i byer og urbane områder. Ved at andre byer også stiller de samme kravene som oss, skaper vi et marked, selv om nasjonalstatene ikke leder an. Storbyene har befolkninger på størrelse med hele land. Det er viktig at man kan samarbeide på lokalt nivå, ikke bare mellom statene, sier byråden.