– En ROS-analyse avdekker blant annet svakheter i det totale sikkerhetsbildet og er av den grunn unntatt offentlighet. Ett av de foreslåtte risikoreduserende tiltakene er å forsterke adgangskontrollen til Oslo rådhus, skriver rådhusforvalter Marit Jansen i en e-post til Avisa Oslo.

I forrige uke ble det kjent at det er satt av tre millioner kroner i revidert budsjett til å forsterke sikkerheten på Oslo rådhus. Årsaken er et økt trusselbilde mot politikerne i hovedstaden, ifølge budsjettdokumentene.

Budsjettet skal behandles av bystyret før sommeren.

Den siste tiden er det også kommet frem at politiet har startet etterforskning av flere trusler rettet mot Lan Marie Berg, byråd for miljø og samferdsel.

AO har stilt Jansen følgende spørsmål:

  • Har det vært konkrete trusler mot rådhuset som bygg? Hvis ja: Hvilken type trussel? Når kom det?
  • Har det vært konkrete trusler mot enkeltpolitikere? Hvem? I hvilket omfang?
  • Har dere vært i kontakt med Oslo politidistrikt eller PST for rådgivning i forbindelse med sikkerhetsopplegget?

Av «sikkerhetsgrunner» ønsker ikke Jansen å svare på disse spørsmålene.

Jansen forteller at den økte sikkerheten kommer som en følge av risiko- og sårbarhetsanalysen Cowi gjennomførte i fjor, og på egne erfaringer. De vil hun ikke spesifisere nærmere.

En ROS-analyse avdekker blant annet svakheter i det totale sikkerhetsbildet og er av den grunn unntatt offentlighet. Ett av de foreslåtte risikoreduserende tiltakene er å forsterke adgangskontrollen til Oslo rådhus, skriver Jansen.

AO har bedt om innsyn i analysen, men foreløpig ikke fått svar på begjæringen av Oslo kommune.

– Cowi-analysen ble levert i fjor. Hvorfor er det ikke gjort noe før nå?

– Gjennomføring av tiltaksplaner må forankres og planlegges. Større tiltak må også finansieres. Rådhuset har også vært mer eller mindre stengt det siste året, skriver Jansen.

Hun opplyser også at planleggingsarbeidet starter umiddelbart, om det reviderte budsjettet blir vedtatt.