Byrådet informerte ikke bystyret om en rapport fra 2018 om St. Hanshaugens boligfremskaffelser til vanskeligstilte.

– Informasjonsplikten er utvilsomt brutt når de fem år etter at byrådet ble kjent med dette ikke har informert bystyret.

Det sier Høyres gruppeleder Lae Solberg (H) til Avisa Oslo. Oslo Høyres byrådslederkandidat foran 2023-valget uttaler seg etter at Avisa Oslos avsløringer om bydel St. Hanshaugens boligfremskaffelser fra Urban Bolig.

Les også

I flere år bodde vanskeligstilte i de ulovlige leilighetene. Bydelen visste om det - og betalte

Gigantavtaler og ulovlige boliger

Totalt var avtalene verdt 240 millioner kroner. De omfattet blant annet at vanskeligstilte har blitt boende i leiligheter som er ulovlig å bo i.

I august 2018 fremla Oslo kommunes internrevisjon en rapport om avtalene.

Rapporten konkluderte med at avtalene skulle vært lagt fram for bystyret. Det ble de aldri og rapporten konkluderte med at avtalenes uklarhet og størrelse utsatte kommunen for «stor risiko».

Likevel ble rapporten aldri lagt fram for bystyret.

– Holder uansett ikke

Bydelen har i tidligere saker vist til et omfattende arbeid for å rette opp. Urban Bolig har ikke gått i detalj på spørsmål fra Avisa Oslo, men har sagt at den ti år lange ulovlighetssakene i én av bygårdene antakeligvis «gjelder misforståelser».

Byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester Usman Mushtaq viste under dagens debatt til at bydelen har sagt opp avtalene knyttet til tre av fem bygårder.

– Det holder uansett ikke. Byrådet plikter å orientere bystyret om alvorlige forhold og det har de ikke gjort med forholdene avdekket i denne rapporten fra 2018, sier Venstre-gruppeleder Hallstein Bjercke.

– Disse avtalene ble inngått mens Høyre styrte Oslo, og Hallstein Bjercke selv var byråd og nestleder i byrådet, og tyder vel på at Høyrebyrådet hadde dårlig styring, og at det også manglet åpenhet og tillit, svarer Mushtaq da Avisa Oslo tar kontakt.

Han sier at det ikke er tvil om at bydel St. Hanshaugen gikk langt utover sine fullmakter.

– Jeg er glad for at det rødgrønne byrådet satte i gang en gransking som avdekket sterkt kritikkverdige forhold, og sørget for at det ble ryddet opp så raskt og så godt som mulig. Internrevisjonens rapport ble håndtert lenge før jeg ble byråd og jeg kan ikke svare for de vurderingene som ble gjort den gangen, sier Mushtaq.

– Internrevisjonens rapporter utarbeides for interne formål og det er ikke vanlig at disse forelegges bystyret, men det er gitt innsyn i rapporten til Dagens Næringsliv og andre. Den ble også oversendt bydelen og diskutert i bydelsutvalget der alle partiene er representert, avslutter byråden i svaret.

– Forventer at byråden rydder opp

Også Rødt-gruppeleder Siavash Mobasheri mener byrådet burde informert bystyret om rapporten.

– Grunnen til det er at omfanget er så stort at det har bystyrets interesse, sier Mobasheri til Avisa Oslo.

Han mener også at kommunerevisjonen burde fått i oppdrag å undersøke om tilsvarende har skjedd i andre bydeler.

– Vi forventer at byråden nå rydder opp og sikrer at kommunen ikke inngår avtaler med kyniske boligspekulanter. Rødt vil jobbe for at kommunen har langt flere kommunale boliger i stedet for å basere boliger til vanskeligstilte på hushaier, ulovlige boliger og potensielt livsfarlige boforhold.

– Betyr svaret ditt at Rødt mener at byrådet brøt informasjonsplikten da de ikke la fram rapporten for bystyret?

– Ja, men ansvarlig byråd var ikke byråd da. Da blir høyresidas byrådsjakt litt meningsløs.

Samtidig mener Mobasheri at Høyre og Rødt ikke har noen troverdighet i kampen mot hushaier og boligspekulanter. Her viser han til storstilte salg av kommunale leiligheter da de borgerlige styrte byen.

Lurer på hvor omfattende problemet er

Avisa Oslo har bedt byrådet kommentere anklagene om brudd på informasjonsplikten, og oppdaterer saken når svar foreligger.

På spørsmål om hvilke konsekvenser han mener det påståtte bruddet bør få, svarer Bjercke:

– Når vi har fått svar på våre spørsmål vil vi vurdere hvordan denne saken skal følges opp videre og hvilke konsekvenser den må få.

– Det avhenger av hvor omfattende problemet er om dette for eksempel skjer eller har skjedd også i andre bydeler. Når vi har fått svar på de spørsmålene som er stilt skriftlig vil vi vurdere hvordan vi forfølger saken og hvilke konsekvenser den skal få, sier Høyres Eirik Lae Solberg.