– Ikke bare en kaffebar, men en sosial virksomhet hvor de ansatte er rehabiliterte rusavhengige som jobber hardt for å få en ny sjanse, skriver nettstedet i begrunnelsen for hvorfor Erlik Kaffe er med på lista.

Det er ikke bare det gode formålet bak kafeen som gjør at den havner på lista for andre året på rad.

– Kvaliteten på kaffen skinner helt på egen hånd, og det er fantastisk, skriver de.

Kaffebaren er sammen med sju andre kaffebarer i Oslo kåret til hovedstadens beste kaffebarer av nettstedet Big 7 travel. Det er kaffebarene Supreme Roastworks på Grünerløkka og Mocca på Briskeby som topper lista.

– Jeg er veldig stolt

Mange kjenner Erlik Kaffe Akersgata gjennom dokumentarserien Petter uteligger på TV 2, som skildrer uteliggermiljøet i Oslo. Kaffebaren er et sosialt prosjekt som gir mennesker fra gatemiljøet en mulighet til lønnet arbeid, deltakelse og kompetanse.

En av dem som har fått en ny sjanse er baristaen Maud Anniken Nordengen (56). Hun har jobbet i kaffebaren siden den åpnet for snart fire år siden.

– Jeg var den første som åpna der 28. juni i 2017. Jeg hadde ikke vært i jobb på 28 år før det, og jeg har ruset meg i 20 år, men vært rusfri nå i fem, så jeg stortrives, sier hun til Avisa Oslo.

Saken fortsetter under bildet.

– Hva tenker du om at dere er en av Oslos beste kaffebarer?

– Jeg er veldig stolt over at vi for andre året på rad er på den lista. Det er stor konkurranse i Oslo, og mange bra kaffebarer. At vi er en av dem synes jeg er veldig gøy, ler hun.

Nordengen tror det merkes at de ansatte har det bra på jobb. Hun forteller at hun er opptatt av kvalitet og å lage den beste kaffen til hver eneste kunde.

– Vi som jobber der liker godt å jobbe der, og det tror jeg synes. Folk føler seg velkomne, og det er god atmosfære. Det er veldig stas.

Fikk brev fra Japan

Når Avisa Oslo ringer Nordengen er hun blid som en sol og starter samtalen med å si «Yōkoso». Ordet, som betyr velkommen på japansk, lærte hun seg etter at Erlik Kaffe fikk et håndskrevet takkebrev på fire sider fra Japan.

– Vi fikk brev fra en dame som hadde reist rundt i Europa i åtte måneder. Hun skrev at det fineste minnet fra den turen var kaffebesøket hos oss, sier en rørt Nordengen.

Hun husker besøket fra den japanske studenten godt fordi hun måtte få hjelp av daglig leder til å oversette tekstene på kaffekoppene.

– Vi har hvert vårt sitat på kaffekoppene hos oss, så jeg husker det veldig godt, for jeg er ikke så god i engelsk, så da måtte jeg få litt hjelp, ler hun.

– Hva tenker du om at hun synes møtet med dere var så hyggelig at hun skrev et brev?

– Jeg fikk gåsehud flere ganger i løpet av brevet. Det var kjempegøy. Det sier jo at jeg gjør noe riktig. At folk føler seg velkommen og har en god opplevelse når de går herfra er veldig fint. Også helt fra Japan. Det er jo et stykke unna. Veldig gøy, ler hun.

Fokus på kvalitet

Daglig leder Katrin Larsen sier til Avisa Oslo at de får mange gode tilbakemeldinger fra kundene i kafeen. Hun syns det er gøy å bli sett av internasjonale nettsteder.

– Det viser at vi er et attraktivt tilbud. At vi er noe annet enn andre steder som er verdt å besøke for turister, men også at vi holder en kaffe med høy kvalitet.

Larsen tror enkelte kan tenke at kafeer som drives som sosiale prosjekt ikke samtidig kan ha kaffe av god kvalitet. Hun mener Erlik Kaffe har klart å vise det motsatte.

– Vi er veldig opptatt av å ha høy kvalitet på kaffen, og vi bruker mye tid på opplæring. Vi velger også produkter av høy kvalitet. Vi satser på kaffen fordi det er viktig for oss at de ansatte er stolte av produktene de selger, sier hun.

Supreme Roastworks troner lista

Det er kaffebaren Supreme Roastworks på Grünerløkka som troner øverst på Big 7 Travels liste. Kafeen og brenneriet drives av Odd Steinar Tøllefsen (56) og kompanjongen Pær Magnus Lindskog. Kåringen er en fin anerkjennelse, sier Tøllefsen.

– Det er et veldig anerkjent nettsted. Man blir jo ydmyk, og det er en bekreftelse på at det vi tror på funker.

Ifølge Tøllefsen er noe av det unike med kaffebaren hans kombinasjonen tilbakelent atmosfære og høy kvalitet på det som serveres.

– Vi har bestandig vært kompromissløse på kaffen. Vi kjøper inn de tingene vi selv liker, og må kunne stå 100 prosent inne for alt vi serverer her. Vi er ekstremt kresne på hva vi tar inn og selger videre.

Tøllefsen beskriver atmosfæren i kafeen som jordnær, jovial og tilsynelatende enkel. Det kan lett gi nye besøkende feil inntrykk, men det er meningen at skinnet skal bedra, forteller han.

– Det skal ikke synes at vi legger sjela vår i arbeidet. Altså, vi legger 100 prosent i det vi gjør uten å være pretensiøse. Det skal virke lett og ikke påtatt. Å drikke skikkelig kaffe skal bare være hyggelig og jovialt.

Eget brenneri

At Tøllefsen tar kaffekunsten på alvor er det ingen tvil om. Han vant NM i kaffebrygging i 2014, 2015, 2016 og 2017, og i 2015 vant han også selveste World Brewers Championships. Det satte kaffebaren på det internasjonale kartet.

– Kaffeturisme er jo blitt en greie, altså at folk reiser rundt for å besøke kaffebarer. Fram til korona, så var det mange engelskspråklige kaffeturister her fra land som Kina, USA, Australia hver eneste dag. De er innom Skandinavia og så plukker de ut åtte eller ti barer som de besøker på en liten rundtur.

Supreme Roastworks har, som en av få, egen kaffebrenner i kafeen. Det gjør det mulig for besøkende å se kaffebrenningen mens de drikker kaffe. Trøllefsen tror det er en dimensjon folk setter spesielt stor pris på.

– Jeg hang mye på Mocca på Briskeby og de hadde en brenner i lokalet, og det syns jeg var en veldig kul greie å ha. Den lyden og lukten. Det skaper noe ekstra. Man føler liksom seg så nærme kilden, sier han.

Big 7 Travels liste over de sju beste kaffebarene i Oslo