– Det er viktig for kommunen å formidle at dette er en veldig trist sak. Kommunen har stor sympati for Ramsha og alt hun har vært gjennom. Ingen barn skal oppleve noe sånt.

Slik startet kommuneadvokat Monica Helland sitt innledningsforedrag i Borgarting lagmannsrett tirsdag. Hun forsvarer Oslo kommune og barnevernet i bydel Alna, som er tiltalt for grovt brudd på tjenesteplikten.

Kommunen har nektet å vedta boten på to millioner, som de fikk fordi de sendte – og kjørte – den da 16 og 17 år gamle Ramsha hjem til stefaren som voldtok henne. Barnevernsansatte visste om overgrepspåstandene og de mange bekymringsmeldingen knyttet til jentas situasjon, men lot henne likevel dra hjem til stefaren.

I 2017 ble han dømt til 12 års fengsel for å ha voldtatt Ramsha gjennom store deler av barndommen og ungdomstiden hennes. Oslo kommune ble derimot frikjent i tingretten i vinter. Statsadvokat Asbjørg Lykkjen anket dommen.

Følger saken over video

– Det er ganske tungt å være her. Jeg er sliten, og vil helst slippe en ny runde i retten. Også er jeg ikke så glad i de folkene, sier Ramsha (22), og nikker mot forsvarer-siden av sal M21.

Avisa Oslo møter henne i lagmannsretten tirsdag morgen. For fotografens skyld ha hun satt seg på tilhørerbenken i noen minutter. Men selv skal Ramsha følge saken over video. Det blir for tøft å sitte i salen enda en gang.

– Jeg er jo glad for at saken kommer opp på nytt, og at den ikke blir glemt. Jeg tror kanskje ikke jeg får helt fred før barnevernet er dømt. Jeg trenger at de innrømmer at de har gjort noe galt, sier hun.

I dommen fra Oslo tingrett fikk barnevernet sterk kritikk. Men fordi det ikke var enkeltpersoner i barnevernet som var tiltalt, mente retten at kommunen som foretak ikke kunne straffes.

– Mange slike saker blir henlagt, jeg mister nesten motet selv. Men jeg har vært i barnevernet hele livet, så jeg klarer å kjempe litt til. Uansett om barnevernet blir dømt, så er jeg dømt for resten av livet, sier Ramsha.

Kommunen: – Ikke med vilje

Helt fra Ramsha var et spedbarn har barnevernet vært en del av livet hennes. De fikk ansvaret for å gi den lille jenta omsorg, trygghet og et godt liv – fordi verken mor eller far var i stand til det.

Men fra Ramsha var fire år ble hun voldtatt av stefaren under besøkene hos ham og moren. Mens barnevernets tilsynsperson var til stede, tok stefaren med den lille jenta på soverommet eller ned i kjelleren. Da sa han de skulle på butikken. Tilsynspersonen ble sittende i stua og snakke med mor.

– Ingen av de involverte i denne saken har gjort feil med hensikt eller med vilje, og det er grunnen til at kommunen mener at man ikke kan straffes i denne saken. Statsadvokaten har tatt ut tiltale som krever forsett, og det mener vi at det ikke foreligger i denne saken, sier Helland.

Hun innrømmer derimot at både bydelen og den institusjonen der ransha bodde har gjort feil, og forteller at ansatte kjørte henne til og fra samvær med stefar – og aktivt tilrettelagt for det.

– Det har blitt begått tjenestefeil i denne saken, sier Helland.


– Barnevernet må stå til ansvar

– Det er på det rene at hun har blitt misbrukt av sin stefar, og at hun også har fått narkotika av ham. Barnevernet var involvert i hennes liv helt fra hun var spedbarn, de hadde ansvar for henne frem til hun var 18 år og det har også vært et ettervern. Denne saken handler om den håndteringen og det ansvaret barnevernet har hatt for henne, sier statsadvokat og aktor i saken, Asbjørg Lykkjen.

I lagmannsretten tegner hun et bilde av en tydelig traumatisert jente, som gjennom hele oppveksten ble flyttet rundt på forskjellige institusjoner og ulike fosterhjem. Det ble sendt en rekke bekymringsmeldinger, der blant annet en skoleleder beskrev en smart jente med stort potensiale – men som trengte tilpasset psykiatrisk hjelp for å bearbeide traumene.

Det er først da hun kom til fosterforeldrene Hans Kristian Teien og Anne Helene Burdahl i Vestfold i 2009, at hun fortalte om overgrepene. Det var Teien som anmeldte barnevernet. Han er en av vitnene i saken.

I rettens første dag avsluttet Lykkjen sitt innledningsforedrag med å poengtere at påtalemyndigheten mener at barnevernet og kommunen har brutt tjenesteplikten, og derfor burde dømmes for det:

– Det er saksbehandler, juridisk avdeling og avdelingsleder. Det er disse enkeltpersonenes handlinger som må vurderes som en helhet, og man må se på deres handlinger under ett. Det er barnevernet som må stå til ansvar for summen av disse handlingene som ansatte har utført, sier Lykkjen.