– Vi skal ikke øke eiendomsskatten for folk i Oslo.

– Er det en garanti?

– Mhm.

– Det er veldig interessant.

Den utvekslingen fant sted mellom Aps andrekandidat Rina Mariann Hansen og Høyres Eirik Lae Solberg på slutten av dagens utgave av NRK-programmet. Garantien fra Hansen kommer på tross av at både SV og Rødt ønsker å øke eiendomsskatten.

Under samme program sa Eirik Lae Solberg at Høyre ønsker å fjerne en milliard av eiendomsskatten som går på folks boliger.

Da Hansen utfordret ham på om Høyre nå avlyser løftet sitt om å fjerne eiendomsskatt på næring, sa Lae Solberg at Høyre «på lengre sikt» vil fase ut denne skatten.

– Arrogant

Ordførerkandidatens uttalelse faller ikke i god jord hos Rødt.

Alle partier skal være forsiktig med å garantere ting før valgresultatet er klart. Det framstår litt arrogant når Ap velger å gjøre dette nå, sier førstekandidat Siavash Mobasheri til Avisa Oslo.

Han sier at Rødt vil ha lavere eiendomsskatt på vanlige boliger. Men:

Nå går vi til valg på å øke skatten for de dyreste boligene og for næringseiendom. Dette ville gitt 408 mill. mer i inntekter i 2023 til velferd for alle. Samtidig ville enda flere boliger sluppet eiendomsskatt helt. Vinn-vinn, mener vi.

Kan ikke garantere på vegne av andre

SVs gruppeleder i bystyret, Ola Wolff Elvevold, vil ikke være med på denne garantien.

SVs plan er å sette oss ned etter valget og forhandle. Da må vi få til mer utjevning av forskjeller og en enda sterkere klimapolitikk. Vi har blitt enig om eiendomsskatt for å finansiere gratis aktivitetsskole, flere lærere og flere avganger i kollektivtransporten før, og vi skal bli enig igjen.

Han legger til:

Arbeiderpartiet kan selvsagt ikke garantere på vegne av andre, men vi garanterer at en stemme til SV er en stemme til mer rettferdig fordeling og sterkere klimapolitikk.

MDG garanterer ikke - åpner for økning

MDG sier at de er «fornøyde med dagens moderate eiendomsskatt i Oslo». De vil likevel ikke frede dagens nivå.

Vi går inn for en nøktern eiendomsskatt med høyt bunnfradrag. Vi har en liten åpning for økning, men da skal økte inntekter finansiere tiltak som utjevner forskjellene i boligmarkedet, sier Einar Wilhelmsen.

Byråden viser til at det er høye boligpriser og at ulikheten øker i Oslo.

En aktiv og sosial boligpolitikk en nøkkelen til fattigdomsbekjempelse. Eiendomsskatten er et viktig verktøy for bedre omfordeling.

Vi oppdaterer saken.

LES OGSÅ: