– De siste ti årene har verdenssamfunnet gått vekk fra et narkotikafritt ideal. Ettersom vi har forlatt hensikten med loven må vi også revidere loven, sier Roar Mikalsen, leder av Alliansen for rettighetsorientert ruspolitikk (AROD) til Avisa Oslo.

Lørdag åpner han en cannabiskafé i sentrum. Hensikten er å skape debatt om ruspolitikken i landet.

Kafeens adresse blir offentliggjort først på åpningsdagen lørdag 20. april. Datoen er en uoffisiell internasjonal feiring av cannabisbruk og cannabiskultur, kalt 420. Tallet spiller på den amerikanske måten å skrive datoen på, altså 4/20.

Norske tilstander

Ifølge Mikalsen ligger lokalet i sentrum. Det har to etasjer med 14 sitteplasser og like mange ståplasser.

– Adressen vil bli offentliggjort rett før åpningen på lørdag. Vi holder en samling i slottsparken klokka 9, deretter henter vi dem klokka 10 og så går vi bort sammen.

Cafeen heter «Norske tilstander» og skal være en motsats til frasen «svenske tilstander», som har florert i mediene de siste årene.

– Det blir brus og bøker, men poenget er cannabisen. Vi tenkte at de kan sitte å lage seg sigaretter i kafeen og så kan de gå hjem eller til en park og feire der.

Håper politiet kommer

– Vi håper politiet kommer. Vi ber ikke om tillatelse, men vi har informert dem om hva som skjer. Vi har åpen kontakt med dem underveis.

Mikalsen sier han tidligere har arrangert fire sivile ulydighetsaksjoner, der politiet enten har vært fraværende eller oppført seg rolig. Blant annet har de delt ut cannabis på Karl Johan. Nå trapper han opp aksjoneringen med cannabiskafeen.

– Nå kommer det et par hundre brukere til byen i forbindelse med 420. Da må politiet enten beslaglegge varene eller la salget gå sin gang og heller beslaglegge pengene.

Vil endre loven

– Vi gjør dette fordi Tyskland nylig har regulert markedet sitt for å ta hensyn til folkehelsen. Stridens kjerne er om cannabisforbudet oppfyller et legitimt formål, når flere land regulerer for å beskytte folkehelsen.

Mikalsen sier intensjonen bak en lov er viktig og at loven i dette tilfellet ikke oppfyller intensjonen bak.

– Intensjonen bak knivforbudet var å forebygge gjengvold. Med forbudet mot cannabis var målet et narkotikafritt samfunn innen 25 år. Man så at det ikke fungerte, men man fortsatte å håndheve loven. Samfunnet må nå se på veien videre, og vi må velge et regulert marked eller et kriminelt.

Mikalsen sier han har flere assistenter som skal hjelpe han i kafeen, men at han personlig vil ta på seg en eventuell straff fra politiet.