– Det blir lov å klemme igjen. Beboere som er vaksinert, trenger ikke holde avstand til besøkende som er vaksinert, sier Høie.

Åpner for besøk på sykehjemmene

Det kom frem på en pressekonferanse med helseministeren, justis- og beredskapsminister Monica Mæland, helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg onsdag 3. februar.

  • Se opptak av pressekonferansen øverst i saken.

De nye rådene gjelder fra mandag 8. februar. I en pressemelding minner Helsedepartementet om at det tar 1–2 uker etter siste dose før vaksinen gir full beskyttelse, skriver NTB.

Høie la til at beboere på sykehjemmene også kan ha nærkontakt med besøkende som ikke er vaksinert, men det bør dreie seg om få personer, og de samme personene over tid.

– Andre besøkende må fortsatt holde avstand, selv om de besøker noen som er vaksinert, sier Høie.

For disse gjelder fortsatt rådet om minst én meters avstand.

Beslutningene om besøksregler for sykehjem der ikke alle beboerne er vaksinert, tas lokalt.

– Sykehjemmene må fortsatt vurdere behov for besøksstans dersom det kommer utbrudd eller uavklarte situasjoner, selv om beboerne er vaksinert, sier Høie.

Mest smitte i Oslo og Viken

Camilla Stoltenberg opplyste på pressekonferansen at det var stor nedgang i antall smittede i forrige uke sammenlignet med uke 1. Nedgangen mellom uke fire og uke en var på 59 prosent.

Oslo og Viken sto for 67 prosent av smittetilfellene.

– Det er også gledelig at vi ser en nedgang i antall sykehusinnleggelser, sa Stoltenberg på pressekonferansen.

Hun la til at vaksineringen av landets befolkning forteller i hele landet fortløpende når det kommer vaksiner. Denne uken, uke fem, skal kommunene få dobbelt så mange vaksinedoser som de har fått de foregående ukene.

Hun ga ikke uttrykk for at det er aktuelt å sende flere vaksiner til de områdene som er hardest rammet.

– FHI vurderer kontinuerlig tilgangen til og fordelingen av doser.

Antall reisende halvert

Fra 23. til 30. januar ble tallet på reisende inn til Norge mer enn halvert etter at regjeringen skjerpet inn reglene, opplyser justisminister Monica Mæland.

– Det viser at tiltakene virker, slo Mæland fast på regjeringens koronapressekonferanse onsdag.

Antall innreisende har falt fra drøyt 3.000 lørdag 23. januar til under 1.500 en uke senere, påpekte hun.

Tirsdag ble det registrert 1.944 personer som reiste inn i Norge. De fleste er svensker som jobber i helse- og omsorgssektoren.

Tiltak fungerer

Oslo opplever en nedgang i smittetall, men vi er enda ikke helt i mål. Oppfordringen til innbyggerne er at man skal fortsette å være tålmodige og følge smitteverntiltakene:

– Oslo har gjort en fantastisk jobb. Tallene går i riktig retning. Tiltakene virker og folk er flinke. Det går riktig vei, hold ut litt til, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland til Avisa Oslo.

Helsedirektør Bjørn Guldvog er optimistisk og håper at den gode innsatsen Oslo-folk har vist, vil fortsette å vise resultater.

– Hvis vi ser at det fortsatt beveger seg nedover, kan det bli en bedre vår for barn og unge.

Videre sier Guldvog til Avisa Oslo at det er grunn til å være optimistisk fordi at tallene går nedover, samtidig er det viktig at man er tar tiltakene på alvor: – Tallene går i riktig retning, tiltakene virker og vaksinene er i gang. Det går riktig retning. Jobben er ikke ferdig. Vi må jobbe for de som er hardest rammet.

Camilla Stoltenberg viser til nedgangen i smittetilfeller og er optimistisk: – Det har vært en betydelig nedgang i antall smittede i Oslo som i landet som helhet de siste ukene. Det tyder på at tiltakene som er innført i flere runder etter nyttår virker.

Helseminister Bent Høye har noen oppløftende ord til Oslo-folket som har vært blant de hardest rammet av korona-tiltak. På spørsmål om han har noen oppløftende ord til yrkesgrupper som er spesielt utsatt sier han:

– Dere har vært flinke til å få ned smitten. Ting har åpnet mer opp, og det er viktig for mange. Takk for den viktige jobben dere gjør. Vi vet hvor viktig det er for lærere og elever at skolene holder mest mulig åpent, da blir det strengere tiltak på andre områder.