– Lovverket er tydelig. Som hovedregel skal du ha overtidsbetaling hvis du pålegges å jobbe mer enn ni timer én dag, eller over 40 timer på én uke, sier Vigleik M. Aas, leder for svartjenesten i Arbeidstilsynet.

Men det finnes unntak, og det finnes gråsoner. Hvis du skal delta på et kurs på utenom vanlig arbeidstid er det ikke sikkert du har krav på betaling.

– Det kommer an på om kursene er obligatoriske eller ikke, sier Aas.

Hvis kursdeltakelsen er frivillig kan arbeidsgiver regne det som fritid.

Arbeidstiden kan også gjennomsnittsberegnes. Det betyr at man kan jobbe lengre én dag, mot at man får avspasere en annen dag.

Maksgrense

Maksgrensen er ti timer per dag og 48 timer per uke.

Hvis du jobber 48 timer én uke, må du jobbe kortere dager innen åtte uker.

– Det å bli pålagt oppgaver som ikke gir provisjon er ikke nødvendigvis et lovbrudd, men kan være et brudd på avtalen mellom ansatte og arbeidsgiveren, sier Aas på generelt grunnlag.

Anbefaler å organisere seg

Han anbefaler både arbeidstakere og arbeidsgivere som er usikre på hva som gjelder som overtid eller ikke å ta kontakt med Arbeidstilsynets svartjeneste for veiledning.

– Mange svar kan man også finne selv på nettsidene våre, sier han.

Lovverket sikrer også at blant annet bruk at prestasjonslønn ikke skal føre til uheldige fysiske eller psykiske belastninger. Vigleik M. Aas sier Arbeidstilsynet oppfordrer folk til å fagorganisere seg.

– Vi får årlig inn tusenvis av telefoner og meldinger fra personer som står i en vanskelig situasjon på jobb, for mange av dem en krise. Veldig mange av dem er dessverre ikke fagorganisert, sier Aas.

Kan varsle Arbeidstilsynet

Han sier at den norske arbeidslivsmodellen forutsetter langt på vei at vi har en høy organisasjonsprosent og tillitsvalgte som på vegne av de ansatte kan finne løsninger sammen med virksomhetens ledelse.

– Man kan varsle Arbeidstilsynet hvis man opplever at arbeidsmiljøet går utover helsa. Men generelt råder vi både arbeidstakere og arbeidsgivere til å organisere seg. De beste løsningene finnes i dialogen mellom partene sier han og legger til:

– Loven har et rammeverk som inneholder minimumskrav, men de aller fleste arbeidsplasser har bedre rammeverk for arbeidstakerne fordi de har tariffavtale.