Holmgren, som eier en klesbutikk på Grünerløkka, har opplevd at politiet har henlagt fire anmeldelser av hendelser i butikken. Hun sier til Avisa Oslo at det kunne vært enda flere anmeldelser, men hun orker ikke å anmelde når hun vet at det uansett ikke får noen konsekvenser:

– Det er stort sett konsensus om at en ikke gidder å anmelde. Vi må møte opp personlig på politistasjonen, og som selvstendig næringsdrivende har man ikke tid til det når en vet det blir henlagt, sier butikkeieren til AO.

Tall Avisa Oslo fikk fra Oslo politidistrikt 7. desember, viser at andel henlagte saker har økt uten unntak siden 2018. Vi har skrevet om en rekke slike tilfeller de siste månedene, og har også fortalt om tilfeller der politiet med henvisning til ressursbruk legger vekk saker med kjent gjerningsmann.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Saker som er henlagt

Follestad fortalte at de tross ukentlige tyverier, kan telle på én hånd antall ganger en anmeldelse ikke har blitt henlagt.

Eier av Cru Vin & Kjøkken fortalte at de tok bilde av førerkortet til en mann som gikk fra en regning på 11.000 kroner, men likevel fikk saken henlagt.

En mann fortalte AO i november at han hadde anmeldt en hendelse der han ble utsatt for blind vold i Botsparken, men også denne saken ble henlagt.

Avisa Oslo har også fortalt historien om Kim C. Saxvik som fikk stjålet en elsykkel fra bakgården i Camilla Collets vei på Frogner. Sykkelen til en verdi av 45.000 kroner ble sporet via airtag, men politiet hadde ikke kapasitet til å følge det opp.

Ekstremt dårlig signal til lovbryterne

Overfor AO forsvarte politiet vurderingen i den nevnte saken om tyveri på Cru Vin & Kjøkken slik:

«Saken er henlagt grunnet ikke forholdsmessig ressursbruk/manglende saksbehandlingskapasitet hos politiet».

Jeg har skrevet det før og gjentar det igjen: At politiet ikke har ressurser til å gjøre noe med folk som stjeler eller bryter loven på annet vis, er krise for folks rettsfølelse. Det bryter rett og slett med alt vi har lært siden vi var barn og hørte om Kasper, Jesper, Jonathan og politimester Bastian.

I tillegg er det et ekstremt dårlig signal til lovbryterne, hvis det i praksis er slik at det er fritt frem for dem som bare gjør små lovbrudd.

Enkel barneoppdragelse

At ulovlige handlinger skal få konsekvenser, har en oppdragende effekt. Og hvis så ikke skjer, slik Anja Holmgren forteller om i reportasjen i Avisa Oslo, vil det åpenbart kunne ha motsatt effekt. Det er rett og slett barneoppdragelsens a-b-c.

For hva gjør du egentlig hvis du tar barnet ditt i å stjele?

A) Forsøker å lære ungen på en pedagogisk måte at sånt ikke er lov.

B) Har allerede forsøkt punkt a uten hell, så da utvider du reaksjonen med en form for straff eller inndratte rettigheter for barnet.

C) Dropper all form for reaksjon med henvisning til at du ikke har ressurser til å ta deg av situasjonen.

Jeg tror vel alle foreldre innser hvor det bærer hen med alternativ C. Derfor er det rett og slett rystende lesing hver gang vi får eksempler på at det er dette alternativet som politikere og politi likevel velger å møte småkriminaliteten i Oslo med.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

At det er skrikende behov for ekstra politifolk i Oslo, trenger vi ikke demonstranter for å vise oss

Les også

Idyllen slår sprekker hos Oslo Street Food: Bodeiere sitter igjen med dårlig smak i munnen

Les også

Jeg gikk for det største treet jeg fant. Og var helt idiot for å ta det med på trikken

Les også

Hvorfor var det bare Emilie som ville hjelpe Sandra?