– Jeg ville ikke satt i gang hvis jeg ikke synes det var brennende nødvendig å få det med på dagsorden, sier filmskaper Ugelstad til Avisa Oslo.

Hør Norges første brøl for psykiatrien her:

Hun har sammen med flere andre organisasjoner, tatt initiativ til markeringen som foregår utenfor Stortinget søndag ettermiddag.

Uglestad har laget flere filmer med tema psykisk helse, og er nå i gang med et prosjekt som setter søkelys på tvang i psykiatrien. Samtidig har hun personlige erfaringer om temaet.

– Jeg har selv en bror som har vært inn og ut av psyken i 25 år. Min bror har hatt mange av sine dårligste livserfaringer i møte med systemet som skal hjelpe han. Mange år med bruk av tvang satte i gang en nedadgående spiral, hvor vi ikke lenger vet hva som er «sykdommen», bivirkninger av medisiner og traumer fra innleggelser. Jeg har lenge hatt behov for å brøle, for å si det sånn.

– Det er veldig fragmentert behandling, lite kontinuitet, strukturene i systemet tilrettelegger ikke for omsorg og gode behandlingsforløp. Det mangler også humanisme, det er mye telling og veiing, mener Ugelstad.

Les også

På det verste var Ole (36) tvangsinnlagt tre ganger på ett år: - Jeg skammet meg

Vil ha mindre tvang

Hun ønsker seg en systemendring av hvordan vi behandler psykisk syke, og spesielt med tanke på bruken av tvang.

– Vi må ta på alvor at folk blir traumatisk av innleggelser uansett om de trenger det eller ikke. flere brukerstyrte plasser. Det burde ikke være enten tvangsinnleggelse eller ikke, mange blir redde av det. Hadde de opplevd stedet som et omsorgsfullt sted hadde det vært noe helt annet, sier Ugelstad.

Hun får støtte av landsleder i Mental Helse, Jill Arild.

– Flere tiår med nedbygging av sengeplasser i psykiatrien har bidratt til at kapasiteten er sprengt, ventetidene er for lange, altfor mange blir avvist og mange opplever å ikke få fullført sine behandlingsforløp. Vi trenger en kraftfull satsing på psykisk helse, sier Arild.

Les også

River tar et oppgjør med fordommene: – Jeg var redd for å bli sett på som gal

– Min PTSD holder meg våken

På markeringen vil det bli holdt appeller fra blant annet stortingsrepresentant for Oslo Ap, Trine Lise Sundnes og tidligere pasient og representant for We Shall Overcome (WSO), Inger Mari Eidsvik.

Eidsvik har lang erfaring med norsk psykiatri. Hun ble første gang innlagt da hun var 24 år. I dag er hun 57, og jobber fulltid i et Helseforetak Eidsvik saksøker nå staten for brudd på menneskerettighetene under tidligere innleggelser.

– Min PTSD holder meg våken innimellom fordi jeg har mareritt av det behandlingsregimet jeg har møtt. Jeg veit jeg møter det igjen om jeg blir innlagt i framtida. Jeg blir aldri fri. Min agenda i over tretti år har vært å jobbe for at kommende generasjoner aldri skal bli utsette for det jeg og mange med meg har erfart, sier Eidsvik i en pressemelding.

«Psykiatribrølet» vil finne sted på Eidsvolls plass klokka 15.00 søndag 10. oktober.

LES OGSÅ: Se for deg at angsten gjør at du ikke lenger tør å være alene med barnet ditt

Les også

Anne-Birgitte (53) jobber med barn som skal dø: – Jeg kan ikke snakke med alle om hva jeg jobber med