I dag kom nyheten om at Oslo politidistrikt skal få hjelp for å imøtekomme alle oppdragene de står i om dagen.

– Oslo som hovedstad står i ekstraordinære utfordringer for tiden, sa Jørn Schjelderup, seksjonssjef i Beredskapsavdelingen i Politidirektoratet, til Avisa Oslo.

Han viste til at en rekke demonstrasjoner og markeringer arrangeres nesten daglig. I tillegg har Oslo-politiet også mange objekter å passe på, som ambassader, jødiske og palestinske objekter.

Sannheten er at Oslo-politiet har langt mer å passe på som de rett og slett ikke rekker over.

Stakk fra regning

Avisa Oslo skrev nylig om en mann som spiste, drakk og spanderte champagne for 11.000 kroner på Cru Vin & Kjøkken på Majorstuen og deretter stakk fra regningen. Selv om restauranten hadde mannens identitet, ble saken henlagt av politiet nærmest på direkten.

Overfor AO forsvarte politiet vurderingen slik: «Saken er henlagt grunnet ikke forholdsmessig ressursbruk/manglende saksbehandlingskapasitet hos politiet».

Måtte hente sykkel fra tyv

Vi har også fortalt historien om Kim C. Saxvik som fikk stjålet en elsykkel fra bakgården i Camilla Collets vei på Frogner. Sykkelen til en verdi av 45.000 kroner ble sporet via airtag, men politiet hadde ikke kapasitet til å følge det opp. Da tok Saxvik saken i egne hender og hentet elsykkelen hjem fra tyven.

Det var den fjerde elsykkelen Saxvik ble frastjålet. Totalt hadde Frogner-mannen mistet sykler for 160.000 kroner. Til slutt fikk han nok.

– Jeg aksepterer det ikke lenger. Når politiet ikke kan fikse opp, så må man fikse det selv, sa Saxvik til AO.

Han understreket at det ikke er politiet han er negativ til, men politikerne.

– Politiet gjør så godt de kan, men uten nok ressurser, kan de ikke prioritere saker som dette. Det skjønner jeg godt, det finnes langt viktigere saker. Men for meg som innbygger er konsekvensen at jeg må ordne det selv, uttalte den frustrerte elsykkeleieren.

Lovløst område

Det er dessverre mange slike historier i byen vår, og det gjør definitivt noe med folks rettsfølelse og tilliten til politiet når Oslos innbyggere opplever at lovbrytere bare kan ta seg til rette. Folk forventer at det skal få konsekvenser når noen spiser og drikker uten å betale for seg eller stjeler dyre elsykler.

Enda verre er det at mannskapsmangelen også går ut over den faktiske tryggheten til innbyggerne. Aftenposten har tidligere omtalt et alarmerende brev fra Oslo-politiet om situasjonen rundt Vaterlandsparken på Grønland. Der skrev politiet blant annet: «Opplevelsen til politiet er at det er krevende for folk uten rusproblemer å oppholde seg i området». Og at området er «i stor grad «eid» av narkotikaselgerne».

At det er et skrikende behov for ekstra politifolk i Oslo, trenger vi altså ikke demonstranter for å bevise.

Likevel er budsjettene så knappe at Oslo Politiforening tidligere i år gikk ut med en prognose om at Oslo-politiet kan komme til å måtte kutte 218 ansatte i løpet av inneværende år. Da jeg i forbindelse med skrivingen av denne kommentaren hentet ut de oppdaterte tallene fra politiets egen bemanningsstatistikk, fant jeg ut at det hittil er det blitt 59 færre årsverk i Oslo-politiet fra inngangen av året til 30. september.

Det er rett og slett ikke riktig at Oslo-politiet bare trenger hjelp på grunn av en ekstraordinær situasjon, slik vi i dag fikk høre. Behovet er permanent, og det er det politikernes jobb å gjøre noe med.