Men nå er i det minste programmet endelig her, takket være Avisa Oslos etterlysninger!

Du er sikkert uhyre nysgjerrig på hva som er den aller første setningen i programmet? Her er den – eksklusivt for våre flotte og talentfulle lesere:

«Oslo er en by hvor noen bor i palass og eier privatfly, mens andre sliter med å finne et godt sted å bo og ikke har råd til kollektivtransport».

Boom!

Kalde fakta: Ordet «sosialisme» er nevnt bare én gang, det samme med «sosialistisk». «Kommunisme» ingen ganger.

Blant enkelte politiske nerder i de andre partiene har det i en viss tid hersket usikkerhet rundt Rødts årsmøte: De kunne ikke finne det vedtatte partiprogrammet noe sted! Borte vekk! Hadde Rødt Oslo bare gjemt det godt på sine nettsider, eller eksisterte det ikke? Inneholder det vedtak og standpunkter som ikke tåler dagens lys? Som velgerne vil reagere negativt på? Kun fantasien satte grensene for fantasien.

Det skal dessuten ha vært gjort forsøk på å få tilgang på programmet ved å henvende seg direkte til partikontoret, men til ingen nytte. Rødt Oslo har ikke sendt det til noen så vidt jeg har brakt i erfaring. Sto man i realiteten overfor en forsvinningsgåte? Valget er tross alt allerede 11. september. Tida går. Haster det ikke med å få ut det glade budskap?

Nostalgi

Jeg ble rent nostalgisk av denne usikkerheten: Hadde Rødt Oslo i ly av krigen i Ukraina og den rådende tidsånden i all stillhet funnet tilbake til sin kommunistiske fortid, da de het Arbeidernes Kommunistparti (marxist-leninistene) – forkortet AKP (ml) – eller hadde kommunismen funnet tilbake til Rødt Oslo?

Inntil onsdag denne uken ante jeg for eksempel ikke at Rødt Oslos årsmøte – som det eneste av bystyrepartiene, heldigvis – ikke slipper inn presse eller publikum på sine årsmøter. Også dette utløste en form for ufrivillig nostalgi, litt som at man kan ta seg i å savne DDR.

Torsdag fikk Avisa Oslo dette svaret på hvor i all verdens land og rike det er blitt av programmet for perioden 2023 til 2027 fra partiet som de siste åtte årene tross alt har vært på vippen i Oslo bystyre, og dermed har avgjort om det skal være rødgrønt eller borgerlig byråd i byen:

«No er programmet på nett, takk for påminning;) Det har tatt litt tid ja, det var mange endringsforslag til programmet, og årsmøtet vart på ekte ein ordentlig politisk verksstad! Det førte òg til ein stor redigeringsjobb, som tok litt ekstra pga. fleire småting, som til dømes at ekstrahjelpa vi hadde til årsmøtet sleit med å redigere i etterkant pga. datatrøbbel og misforståingar, så vi gjekk glipp av eit par vekers arbeid der», skrev gruppesekretær Vegard Troøyen Foseide i en e-post til Avisa Oslo torsdag klokken 12.11.

Ute i 10 minutter

Da denne e-posten ble mottatt, hadde partiprogrammet ligget ute på Rødt Oslos nettsider i nøyaktig 10 minutter, viste det seg.

Vi hadde riktig nok, på forespørsel, fått tilsendt dokumentet onsdag, på PDF, men ble usikre på om det var et autorisert og reelt dokument, eller bare en kladd. Så vi valgte å sitte i ro inntil vi satt på sikker informasjon.

På denne bakgrunn så vi oss, av presseetiske grunner, tvunget til å påføre anførselstegn både på «avslører» og «hemmelig» i tittelen på denne artikkelen: Rødt Oslo ga oss tross alt dokumentet frivillig, og når vi spurte dem hvorfor det ikke var lagt ut på nettsidene, la de det også ut på nettsidene! Ikke spesielt kommunistisk, er det vel?

Partiprogrammet skal vi komme tilbake til, det inneholder ikke så mye oppsiktsvekkende nytt, selv om det i seg selv er et politisk oppsiktsvekkende program, dog ikke oppsiktsvekkende tatt i betraktning at det er Rødts partiprogram.

Det er ikke bare i programmet det vedtas politikk i et parti på et årsmøte, heller ikke i Rødt. Partier vedtar også uttalelser, eller resolusjoner, og de kan være mer konkrete og dagsaktuelle enn programmet. For Rødts del avklares gjerne makt- og samarbeidsspørsmål ved hjelp av uttalelser.

Mystisk sak

21. april dukket det opp en mystisk sak i Aftenposten, som også ble sitert her i avisen, som tilsynelatende er et revolusjonerende (unnskyld språkbruken) brudd med Rødts syn på samarbeid med andre partier, med tittelen: «Rødt åpner døren for å bli en del av byrådet i Oslo etter valget».

Hva skjer?

Har ikke Rødt Oslos tidligere leder, nå gruppeleder i bystyregruppen, Siavash Mobasheri, vært en sterk motstander av dette? Har han ikke nettopp tatt til orde og jobbet målbevisst for større avstand til byrådet enn de samarbeidsavtalene Rødt overraskende har inngått de siste åtte årene? Rødt inngikk i hvert fall en langt mindre forpliktende samarbeidsavtale med byrådet etter valget i 2019 enn den som hadde som ble inngått etter valget i 2015, et grep Mobasheri var hovedarkitekten bak.

«Samarbeidsstrategien ble vedtatt i mars, men er ikke tidligere omtalt i pressen», skrev Aftenposten, som var sant. Det som også kunne vært tilføyd, er at den nye strategien ble vedtatt i en uttalelse på årsmøtet 18. og 19. mars, som foregikk i hemmelighet en hel måned før Aftenpostens avsløring.

– Årsmøtet i år har vedtatt at vi ikke skal stenge døren for noen ting. Det gjelder både byrådssamarbeid og samarbeidsavtale. I 2019 vedtok årsmøtet at vi ikke skulle inngå byrådssamarbeid. Det gjør vi ikke nå, sa Mobasheri.

Ikke direkte entusiastisk

Han fremstår ikke direkte entusiastisk for dette vedtaket i intervjuet med Aftenposten, det gjør heller ikke bystyregruppenestleder Sofia Rana.

Noe av det som fascinerer meg mest med hele denne saken, er at Aftenposten ikke kan presentere selve vedtaket, uttalelsen, slik at vi utenforstående kan studere nøyaktig hva som er vedtatt.

Verken denne resolusjonen, eller noen andre vedtak for den del, er å finne på Rødt Oslos hjemmesider.

Er uttalelsene også blitt borte, akkurat som partiprogrammet? I to en halv måned?

Slik svarte gruppesekretær Vegard Troøyen Foseide da Avisa Oslo spurte ham om dette:

«Når det gjeld uttalelsar, så skal fylkesstyret endeleg vedta desse fyrstkomande tysdag. Då er det både vedtatte årsmøteendringar, redaksjonelle endringar og utforming som går gjennom».

Nettopp!

På tirsdag til uken skal altså fylkesstyret endelig vedta uttalelsene som allerede er vedtatt av årsmøtet for to og en halv måned siden!

Hva stemte Siavash?

Vi må nesten gå ut fra at uttalelsene etter dette blir offentliggjort, men sikre kan vi kanskje ikke være. Får vi vite hva gruppeleder Mobasheri og gruppenestleder Sofia Rana stemte i spørsmålet om Rødt vil inn i byråd?

Hvem vet.

Siden 2015 har Rødt vært et viktig parti i Oslo. I 2019 gikk partiet fram til 7,2 prosent, og beholdt vippeposisjonen i bystyret. I stortingsvalget i 2021 gikk det enda bedre, 8,3 prosent. Takket være Oslos velgere greide Rødt for første gang i historien å komme over sperregrensen for utjevningsmandater til Stortinget. Rødt Oslo er også det desidert største fylkeslaget i partiet nasjonalt.

Samtidig er de også noe av et mareritt for partileder Bjørnar Moxnes, selv fra Oslo, ikke minst takket være gruppeleder Siavash Mobasheri. Ett eksempel er den uhyre betente konflikten mellom Mobasheri og daværende gruppeleder Eivor Evenrud i fjor, som førte til at Evenrud meldte seg ut og nå står på Aps valgliste. De gamle AKP'erne har fortsatt et tungt grep om Oslo.

Viktigere er det at Rødt Oslo – og da i særlig grad Mobasheri – gikk sterkt imot Moxnes og partiledelsens syn på Russlands krig: Mobasheri er en svært tydelig motstander i at Norge skal gi våpenhjelp til Ukraina.

På partiets landsmøte i Stavanger i slutten av april, snudde Rødt – med 107 mot 74 stemmer – og ble nå tilhengere av den politikken resten av Stortinget står for. Det vedtaket tror jeg reddet Rødt fra den sikre avgrunn ved de neste valgene, det var Bjørnar Moxnes' gudskjelovøyeblikk. Torsdagens meningsmåling fra Altinget/ABC Nyheter ga Rødt den største fremgangen av alle, partiet ble notert til 8,2 prosent.

Krigsforbryter

Siavash Mobasheri utmerket seg imidlertid ved samtidig å gå ut og anklage tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) – nå generalsekretær i Nato – for å være en krigsforbryter fordi Norge deltok med jagerfly i bombingen av Libya i 2011. Denne vanvittige blodstyrtningen av en påstand presterte så partileder Moxnes å støtte. For meg utligner dette komplette våset fra Mobasheri og, utrolig nok, Moxnes nesten at Rødt nå, heldigvis, men som burde ha vært en selvfølge hele tiden, støtter ukrainernes rettferdige frihetskamp på en fullverdig måte.

Rødt Oslo er i sitt program – som jeg nå altså har lest – forbilledlig opptatt av åpenhet og gjennomsiktighet i politikken og i forvaltningen.

Det heter:

«Folkevalgte politikere i Oslos bystyre har begrenset makt. Administrasjonen eller byrådet avgjør i for stor grad politikken og retningen for byen, i lukkede møter med begrenset innsyn. Byrådssystemet forskyver makt oppover til en liten og godt betalt elite. Rødt vil ha en mer gjennomsiktig administrasjon og mer makt til de folkevalgte og folk generelt».

Spektakulært

Det er noe spektakulært, noen vil velge å si monumentalt, paradoksalt over skrive dette inn i det samme partiprogrammet du holder unna offentligheten i to og en halv måned etter at det er vedtatt av et årsmøte som er lukket, mens de politiske resolusjonene fra det samme møtet fortsatt er hemmelige for velgerne, drøye tre måneder før valget.

Les for øvrig hele det forsvunne partiprogrammet her, hvis du har nerver til det.