Avisa Oslo har tidligere omtalt at 700 osloelever signerte et opprop for å få avlyst tentamener i videregående skoler. Grunnen var at de mente det er urettferdig at prøvene utarbeides sentralt av kommunene, da de ulike skolene i Oslo har vært under forskjellige restriksjoner det siste året og at det dermed har vært stor forskjell i undervisningen på den enkelte skole.

Da svarte Utdanningsetaten i Oslo kommune (UDE) på vegne av seg selv og byrådsavdelinga for oppvekst og kunnskap. De sto fast på at prøvene skulle gjennomføres, da de er viktig for standpunktvurderinga til elevene.

Nå snur imidlertid både UDE og byrådsavdelinga.

I et brev sendt til alle rektorer i osloskolen 14. april, skriver nemlig UDE at tentamen, eller heldagsprøven, i norsk den 16. april avlyses. Elevene på Hersleb VGS fikk beskjed om dette onsdag formiddag.

Kom tett på

– Dette var overraskende, men vi ser på dette som en stor seier. Vi har krevd dette lenge da vi mener det ikke har vært riktig å gjennomføre heldagsprøvene da vi har hatt veldig ulik undervisning på skolene i Oslo dette året. Vi er glade for dette, sier elevrådsleder ved Hersleb VGS, Leander Fjeldstad, til Avisa Oslo.

Han forteller at flere elever har tatt kontakt med han og er glade for at heldagsprøven likevel avlyses. Samtidig stiller han spørsmålstegn ved tidspunktet beskjeden kom på.

– Det er skuffende at vi får beskjed om dette dagen før. Det er nok mange lærere som ble litt fortvilt nå, for de må jo kaste seg rundt og finne på noe annet veldig raskt. At skolene skulle holde stengt har vi visst lenge, så dette mener jeg de kunne sagt fra om før, sier Fjeldstad.

Byrådsavdelingen for oppvekst og kunnskap sier at det er etter innspill fra elevene selv at beslutningen nå er blitt tatt.

– Vi fikk henvendelser fra elever som stilte spørsmål om det bør være felles heldagstentamen for hele Oslo gitt pandemisituasjonen. I en normalsituasjon ville dette vært uproblematisk, men vi så behov for å vurdere dette nærmere. Elevene har veldig ulike forutsetninger for å gjennomføre heldagsprøve hjemmefra, og vi ønsker ikke at sosiale forskjeller og hjemlige vilkår skal være avgjørende for hvordan elevene gjør det på prøvene, skriver byråd Inga Marte Thorkildsen i en e-post til Avisa Oslo.

Videre skriver Thorkildsen at hun forstår frustrasjonen vedrørende tidspunktet.

– Jeg har selvsagt full forståelse for at skolene opplever det som frustrerende å måtte justere gjennomføringen av felles heldagsprøve på kort varsel, men her har det vært nødvendig å lytte til elevene, skriver byråden.

Muntlig eksamen går som normalt

Dette gjelder foreløpig heldagsprøven i norsk, som skulle blitt avholdt fredag 16. april. Videregåendeskolene i Oslo gjenåpner på forsterket rødt nivå fra mandag 19. april. Det betyr at elevene igjen kan møte på skolen.

– Vi håper de andre heldagsprøvene blir avlyst også. Neste uke har vi engelsk. Vi er usikre på hva som skjer med den, sier Leander Fjeldstad, som etterlyser bedre informasjon fra byrådsavdelingen.

De 700 elevene som gikk ut i Avisa Oslo og ønsket å avlyse alle heldagsprøvene, ønsket også å avlyse muntlig eksamen.

Statssekretær i kunnskapsdepartementet, Anja Johansen, svarte da at muntlig eksamen skal som normalt, og mener dette er et gode for elevene.

– Vi mener det er viktig at alle avgangselever får prøvd seg i en eksamenssituasjon og dermed får en vurdering fra en ekstern sensor. Dette er en del av kvalitetssikringa i skolen, og det vurderer vi som et gode for elevene, sa Johansen til Avisa Oslo.

Les også

Åpent brev til Guri Melby: – Henger det på greip?