– Jeg ber om snarest mulig å få oversendt habilitetsvurderinger knyttet til Raymond Johansens eierandel i Orkla, Equinor og Telenor, skrev Kvisgaard i en e-post til byrådslederens kontor klokken 11 torsdag.

Bakgrunnen var Avisa Oslos sak om at Johansen eier aksjer i Orkla, Telenor og Equinor verdt rundt 120.000 kroner til sammen.

Men habilitetsvurderingene kontrollutvalgets leder etterspør, finnes ikke.

Det bekrefter Johansen etter at Avisa Oslo ber ham kommentere e-posten fra Kvisgaard.

– Dette er aksjer jeg ikke har forholdt meg til siden jeg fikk dem. Jeg har ikke vurdert min habilitet tidligere, men har sett på det nå i lys av de siste månedenes saker og har vurdert det dit hen at jeg ikke er inhabil. Jeg har ikke bedt noen om å vurdere habiliteten min fordi jeg mener at uttalelsene fra lovavdelingen er så klare at det ikke er nødvendig.

– Åpenhet bør ikke være i etterkant

Da Avisa Oslo spør kontrollutvalgsleder Kvisgaard hva han tenker om at habilitetsvurderingen gjøres i ettertid, svarer han:

– Habilitet er helt uproblematisk, helt til det ikke er åpenhet rundt det. Åpenhet bør ikke være i etterkant.

Kvisgaard har foreløpig ikke noe svar på hvordan kontrollutvalget skal følge opp saken.

– Ikke inhabil

Raymond Johansen eier per onsdag 6. september:

  • 588 Orkla-aksjer verdt rundt 47.000 kroner.
  • 135 Equinor-aksjer verdt snaut 46.000 kroner.
  • 228 Telenor-aksjer verdt 26.000 kroner.

En gjennomgang Avisa Oslo har gjort viser at byrådslederen har håndtert to omfattende Orkla-saker.

Den ene i juni 2016 da selskapet fikk tillatelse til å bygge nytt hovedkontor på Skøyen, og den andre i 2019 da byrådet anbefalte for bystyret å kjøpe Treschows gate 16 fra Orkla for 412 millioner kroner. Senest i april var byrådslederen i et møte med Telenor som omhandlet etablering av et senter for sikker lagring av data i Oslo.

Byrådslederen har tidligere uttalt følgende om aksjene:

– Min vurdering er at jeg ikke har vært inhabil i saker som omhandler noen av de tre selskapene fordi mine eierinteresser er så små. Det er snakk om under 0.0005 prosent av aksjene i selskapene. Det går klart fram av uttalelser fra Lovavdelingen at såpass små aksjeposter som vi her snakker om, ikke fører til inhabilitet, sier byrådslederen.

Liten del av Johansens økonomi

Lovavdelingen Johansen referer til er justisdepartementets. Departementet besvarte en bestilling om habilitetsvurdering i forbindelse med aksjer den 24. august.

Uttalelsen ble gitt i forbindelse med aksjehandelen til utenriksminister Anniken Huitfeldts (Ap) ektemann, og departementet stadfestet blant annet at det må foreligge «særegne forhold» egnet til å svekke tilliten til tjenestemannens «upartiskhet».

En beskjeden aksjepost i et stort selskap med «en lang rekke eiere» fører i utgangspunktet ikke til inhabilitet når aksjeposten ikke utgjør «en viktig del av tjenestemanns samlede økonomi», ifølge utenriksdepartementet.

Raymond Johansen har en årslønn på drøyt 1,5 millioner kroner. De tre aksjepostene hans ligger samlet på rundt 120.000 kroner.

– Jeg eier noen få aksjer i tre norske selskaper. I Telenor og Equinor er det snakk om såkalte folkeaksjer. Disse aksjene fikk min søster, min bror og jeg som forskudd på arv fra faren vår for over 20 år siden. Jeg har aldri vurdert å verken kjøpe flere aksjer eller å selge noen av disse aksjene, sier Johansen til Avisa Oslo.